Lise Branş Öğretmen Adaylarının Geleceği
















Yıllarca üvey evlat muamelesi görmek, bizim kaderimiz olsa gerek. Gençliğin kültürel birikimini kazandıracak Tarih, Edebiyat gibi branşlara, bilimsel süreç becerilerini kazandıracak Fizik, Kimya, Biyoloji gibi branşlara ve belki de en önemlisi Matematik branşına, -liseler 4 yıl olmasına rağmen- neden öğretmen atanmaz? MEB her işte olduğu gibi uyanıklığını branş atamaları konusunda da sürdürüyor. Lise branşlarına neden atama yapılmıyor?

Bunun cevabı aslında çok basit :
Örneğin; ilköğretimde çalışan Sosyal Bilgiler öğretmeni, Lise Tarih ve Coğrafya branşlarına, Fen Bilgisi öğretmeni, Fizik, Kimya, Biyoloji branşlarına, Türkçe öğretmenleri Edebiyat branşına kaydırılıyor. Bu şekilde lise branşlarındaki açık kapatılırken, ilköğretimde oluşan boşluklara öğretmen atanıyor. Ya da bildiğimiz gibi “ücretli öğretmenlikle” sorun gideriliyor.
Resim, Beden, Müzik gibi branşları önemseyen yok zaten. Bu tür sanat ve spor derslerine tüm öğretmenler girebiliyor. Bu şekilde ekders, yani gelir de elde ediyorlar. Sisteme göre bu dersler gereksiz gibi. Beden Eğitimi’nde maç yaptırıp, “Müzik” dersinde birkaç güncel şarkı söyletmek, “Resim” dersinde basit bir şeyler çizdirip ödevler vermeyi bu öğretmenler de becerebilir. Oysa, bu derslerin öğrencinin kişisel ve sosyal gelişiminde büyük önemi vardır. Alanında uzman olmayan öğretmenlerle geçen bu dersler boşuna vakit kaybıdır.

BİR ÖĞRETMENİN ATANMA ŞANSI NEDİR?

Beden Eğitimi = % 3, 4
Bilgisayar = % 27, 9
Biyoloji = % 0, 2
Coğrafya = % 8, 7
Din Kül. = % 13, 1
Felsefe = % 0, 5
Fen Bilgisi = % 7, 4
Fizik = %0, 1
İ.Ö. Matematik = % 25, 8
İngilizce = % 12, 3
Kimya = % 0, 2
Müzik = % 12, 2
Rehberlik = %17, 4
Resim = % 5, 5
Sınıf = % 11, 6
Sosyal Bil. = % 5, 02
Tarih = % 0, 9
Edebiyat = % 2, 3
Türkçe = % 26, 9
Matematik = % 0, 1


Lise branş atama kontenjanlarını görüyorsunuz. Bazı küçük sürprizler dışında komik kontenjanlarla sınırlı tutuluyor. Her yıl artan genç nüfus nedeniyle “Sınıf Öğretmenliği ” branşına ister istemez atama yapılıyor. Yılda yaklaşık 20 bin sınıf öğretmeni adayı mezun oluyor. Bunların yarısına yakını atanabiliyor. Bu açıdan en şanslı branş Sınıf Öğretmenliği branşı. Buna rağmen atama yetersiz kalıyor. Her zaman olduğu gibi “ücretli öğretmenlik” imdada yetişiyor. Sınıf Öğretmenliği branşının da geleceği pek parlak değil. Bu yıl arttırılan kontenjanlarla mezun sayısı 2000 civarında arttı. Üstelik, 6 özel üniversitede bile Sınıf Öğretmenliği bölümü var, ne hikmetse. İnsanlar 8-10 bin doları öğretmen olmak için ödüyorlar,bu üniversitelere.

Anlaşılan o ki, YÖK ve MEB’in uygulamalarında mantık aramak yanlış.

Sevgili dostlar,
Bir yıldır bu sitede bas bas bağırıyoruz. Bunca öğretmenin tek kurtuluşu “eğitim fakültelerinde yeniden yapılanmasıdır” diye. Başka çıkar yol görünmüyor. 15-20 bin nüfuslu ilçelere eğitim fakültesi açan zihniyetin öğretmen adaylarının hâlini düşündüğü yok. Herkes oy peşinde. Sözde fakülte açılınca o yöre gelişecek, kalkınacak. Günlük çözümlerle eğitim politikası yürütülüyor. Ülkenin gençlerini geleceksizce yetiştirerek “Haydi Türkiyem İleri ! ” diyenlere şaşıyorum. .

Bu atama düzeninin değişeceğini zannetmeyin. Maliye her zaman sınırlı kontenjan verecektir. Tek çözüm “eğitim fakültelerinde düzenleme yapılması”dır. Bunu YÖK ve MEB yapacak görünmüyor. İş yine bize düşüyor.

Sonuç olarak, biz işsiz öğretmen adayları beraberce hareket etmeyi beceremediğimiz sürece bu düzen değişmeyecek. En basit girişimle her öğretmen adayı bir grup oluşturarak kendi okuduğu fakülte dekanı ile görüşebilir. Bu şekilde tüm eğitim fakültesi dekanlarına mağduriyet anlatılabilirse, YÖK genel kuruluna sorunlarımız ulaşabilir. Değilse çözüm her zaman ötelenecektir. Aynı şekilde eğitim fakültesi öğretim üyeleriyle bizzat ya da e-mail yoluyla görüşülebilir. Bugüne kadar yazılı ve görsel basında az da olsa haber olduk. Demek ki uğraşınca bir şeyler oluyor. Yeter ki gayret gösterelim. Oturduğumuz yerden sorunlar çözülmüyor. Beraber olduğuz sürece gündem yaratabilir, sonuca ulaşabiliriz. Değilse sürünmeye devam edeceğiz ! Seçim sizin…

Biraz inanç, biraz gayret lütfen ! Herkes birbirinden girişim bekliyor. Bu şekilde sonuca ulaşılmaz. Birbirimizi eleştirmeyi bırakalım. Hepimiz aynı mağduriyeti yaşıyoruz. Çözüm için her yolu deneyelim.


Askerlik yolu göründü. Zaman buldukça yazmaya çalışacağım.
Dostça kalın…

Üzeyir KADIOĞLU

13 yorum:

  1. bu aslında büyük bir sorun

    zamanında abaşka branşlara atanmış kişilerin 5 yıl ve daha uzun süreli o mesleğe ayak uydurmuş onda tecrübe kazandıktan sonra kendi branşına dönmesi ne kadar mantıklıki hem onlarda dönebilmeli bu onların suçu değilş belki kendi branşında daha da verimli olur ama bizlere yapılan da çok büyük haksızlık 7 yılda bir arpa boyu yol alınmaz mı ya bir yerde bir fırsat verilmez mi bizde bu ülkenin evladıyız sonuçta onların en azından işi var öyle beklişyorlar kendi işlerini yapacakları günü ya biz kpss çalışarak para harcayarak ve işsizlik bunalımı içinde adalaet bunun neresindeki

    YanıtlaSil
  2. kpss savaşı bitsin

    merhabalar arkadaşlar artık dur demenin vakti gelmedi mi bişeyler yapmalının kimsenin bizi adam yerine koydugu yok haksızlık degil de nedir bu biz de zor şartlarda okuduk digerleri kadr bizim de hakkımız ama artık sogudum ögretmenlikten bile...2004 mezunuyum ve her yıl yeni bir ümitle girdim sınava belki olur diye atama yapılmıyorken niye hala mezun veriyo bu fakülteler ögretmen olarak merak ediyorum...,

    YanıtlaSil
  3. sorun kpss

    arkadaslar bizim sorunumuz kpss be tarihçiyim 80 aldım geçen senede 81 almıştım bırakın atanmayı yanına bile yaklasamıyorumç bizim meselemiz az puanlarla atananlar değil kpss. şimdi bu problem klakmalı. hükümete bir istihdam planı doğrultusunda (mezuniyet yılına göre atama,baranşlara göre atma,yada en uygun yöntrm hangisi ise) işsiz öğretmenler problemini çözmesi için baskı yapmalıyız. bu problemi çözmek için çalışmalıyız. farzedelim 95 aldık atandık şimdi üç maymunu oynayıp (hükümetin yaptığı gibi)bu sorun yok gibi mi davranacağız. ben paçayı kurtardım mı diyeceğiz. inşallah böyle düşüncelere sahip değiliz. atanmak hepimizin hakkı kimse diğerinden daha fazla haketmiyor.sonuçta hepimiz eşdeğer diplomlara sahibiz. saygılarımla....

    YanıtlaSil
  4. hocam yalansa söyleyin öss de iyi alamayanlar yetenek sınavlarına kurslarına para verip üniversiteyi kazanmıyolarmı şimdi ise yine aynı şikayet neden beden az alınıyo 70 çok biz bedenciyiz bize matematik sormasınlar diye şikayetteler kpss de sayısalcılar boşa girdiğinden onlardan 30 mat kopya almalarına rağmen 70 çok diyeşikayet ediyolar üstüne bide biz eğitim mezunuyuz ve genelide ağzı bozuk ve ğrenciye bir topp verip dersi boş geçirmiyolarmı sınıfçı girse neolur bide siz kalkıp biz topu düşünüyoruz diyosunuz.

    YanıtlaSil
  5. şaka gibi

    FELSEFE
    8524
    50
    0,586579071

    YanıtlaSil
  6. komik atamalar

    bu nedir ya edebiyatta daha 1 sene öncesine kadar o kadar mezundan 64 kişi atanıyordu allah buyursun türkçe 1575 hani bu sene liseler 4 yıl olduğu için atamalar artacak diyorlardı inşallah ededbiyattan önümüzdeki atamalarda biraz daha fazla almaya çalışırlar da öğretmen adayları açıkta kalmaz inşallah kasımdan sonraki yeni yılda şubat ayında 40000 öğretmen alırlar da öğretmen adayları bir nebze nefes alırlar inşallah çok görmezler

    YanıtlaSil
  7. kazandığımız bişey de yok

    şimdi mücadele edelim diyoruz ama kimse bu cümlenin içini doldurmuyor. nasıl olacak örgütlenecekmiyiz.neler yapacağız.sayın editör kaybedecek bişeyimiz yok diyor okadar haklısınız ki hiç birsey kazanamadık öğretmenlik diplomasına rağmen halen aday öğretmen payesi ile anılıyoruz. bu tabir benim bu diplomayı almak için gösterdiğim emeğe harcadığım zaman parama ve ailemin emeğine saygısızlıktır. genelimiz memeleket dışında ve coğumuz zor şartlarda okuduk oyuzden bu tabirdende bu tabiri kullananlardanda nefret ediyorum kimse bizim kazanımımızı küçümseyemez. arkadaslar biz öğretmeniz bişeyin adayı değiliz.bakan bey gözünüğ kulağını kaptsada (başbakanda dahil) birgün bu sosyal sorun patlak verecek.25 -30 yaş arsında bukar eğitmli işsiz hangi ülkede var.

    YanıtlaSil
  8. olurda inanrısam bu yalanlara yüzüm oazam gülecek benim 15 yıldır okuyorum şimdide dersane köşelerinde sürünüyorum haftanın 7 günü 47 saat ders maaş mı anacak 1200 ytl dün lise mezunu bi arkadaşla karşılaştım haftada 4,5 gün çalışıyorum belediyenin otoparkına bakıyorum dedi laf arasında maaşı ögrendim 1500 yl işçi sınıfıdaymış daha iktamiye yiyecek giyecek gıda yardımlarını saymıyorum başka arkadaşım saglık lesi mezunu ayda evet yanlış duymadınız ayda sadece toplamda 6 gün çalışıyor maşş 1450 ytl acilde çalışıyor yok kardeşim ben atanmak istemiyorum varsın atanmmim müstehaktır rezil olmak ögretmen milletine yazıklar olsunki 15 yıldır okuyacaz diye sürünüyoruzneymiş matematikçi olacakmışşız adam diorki yok sana unvanda yok git bide formasyon al ondan sonra belki ......

    YanıtlaSil
  9. branş mı?

    ne bransı arkadslar ne ataması... hikaye bakan bu ulkede brans öğretmeni fazlası var diyor. bu adam bakan olduğu sürece ve böyle bir maliye bakanı vede teslimiyetçi bir istihdam politikası olduktan sonra nasıl atanacağız. esnaf kaznsın piyasada para dönsün ekonomi iyi gözüksün diye anaokulu açar gibi ünv. açıldı ya iş. yok devlet herkese iş veremez. başınızın çaresine bakın peki bir öğretmen nerede iş bulabilir.. dershane yada özel okulda... onlar nasıl avını bekleyen yırtıcı hayvanlar gibiler yada asalaklar gibi kanımızı emecek para vermeyecek ve sigorta yatırmayacak. bakan beyefendi bari dershane olayına el at ama kapatmak için değil denetle şunları ne kadar para veriliyor sigortalar nasıl çalışma sartlarımızı öğren ve üstün zekanla! bi çözüm bul... tüm kader arkadaşlarıma allahtan sabır diliyorum. EDİTÖR NOTU: Atanmanın çok zor olduğunu yüzdeler de gösteriyor. Fakat, eğitim fakültelerinde yeniden yapılanma sağlanırsa. 5 yıl içinde çok şey değişebilir. Yığılma da azalır. Değilse bahsettiğiniz umutsuzluk devam edecek. bunun içinde elimizi taşın altına koyup iyi düşünmemiz gerek. Oturduğumuz yerden hibirşey olmuyor. Çözüm için her şeyi denemek gerekir. Kaybedecek fazla bir şeyimiz yok...

    YanıtlaSil
  10. atanmak istiyoruz
    lise matematikte bu kadar az atama varken nasıl atanacağımı bilmiyorum..
    herkes " aa ne güzel bölümden mezun olmuşsun " derken ben kara kara ne yapacağımı düşünüyorum..
    artık önümüzü açsınlar...

    YanıtlaSil
  11. çok acı. evet ücretli açılacak yine...

    YanıtlaSil
  12. Yazının kaynağı ne ise yanlış olmuş.
    PDR %17 çok yanlış bu yıl PDR den atanacak adam bulamadı devlet.

    Dİğer branşları bilemem evet atamaalar zor anlıyorum ama verilen rakamların(en azından PDR için) geçerliliği yok.

    YanıtlaSil
  13. Sn Özer,
    Bu sene rehberlik ve psikolojik danışmanlık branşında yeterli başvuru olmadığı için şubat atamalarında açık oluşmuştu.Bu konuda haklısınız.
    Fakat, yazıdaki veriler 2007 verileridir. Bu veriler memurlar.net ve memuruz.net sitelerinden alıntıdır. Bir hata yok. Zaten yazının da tarihine bakarsınız 2008 tarihini görürsünüz. Güncel bir yazı değildir.
    Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş