ÜNİVERSİTE İÇİN İKİNCİ ŞANS: Ek kontenjan başvuruları 8 ekimde başlıyor !


Boş kontenjanlara yerleştirmeler yarın başlıyor. Ek yerleştirmelerle birlikte yaklaşık 40 bin gence daha üniversite şansı doğacak


Ek kontenjan başvuruları 8 Ekim'de


Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda merkezi yerleştirme ile herhangi bir programa yerleşemeyen üniversite adayları, şanslarını "ek yerleştirme"de deneyebilecek.


Üniversitelerdeki boş kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme için 8-13 Ekim arasında başvuru alınacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ÖSS merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar ile üniversitelere yeni tahsis edilen kontenjanlara ek yerleştirme yapacak. Ayrıca, üniversitelere kayıt işlemleri sonrasında boş kalan kontenjanlara da ek yerleştirme yapılacak.


Ek yerleştirmeye, merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) başvuramayacak. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için hiçbir yere yerleştirilmemiş veya Açıköğretim Fakültesinin "kontenjansız programlarına yerleştirilmiş" olmak gerekiyor.


Üniversitelere merkezi yerleştirme sonucunda 17 bini ön lisans programlarında olmak üzere toplam 24 bin boş kontenjan kalmıştı. YÖK, üniversitelere toplam 8 bin 400 yeni ek kontenjan tahsis etmişti. Üniversitelerde, kayıtlardan sonra boş kalanlar hariç toplam 32 bin 400 kontenjan bulunuyor.


Ek yerleştirme ile üniversitelere girmeye hak kazanan adaylar, 20-22 Ekim arasında kayıt yaptıracak.

Üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına ek yerleştirmeler yarın başlıyor. ÖSYM yetkililerinin verdiği bilgiye göre 13 Ekim’e kadar devam edecek başvuruların ardından kayıtlar 20-22 Ekim’de yapılacak. Ek yerleştirmelerle birlikte yaklaşık 40 bin gence daha üniversite şansı doğacak.


Üniversite sınavı öncesi kontenjanları 130 binin üzerinde artıran YÖK, ek yerleştirme öncesi 8 bin 400 daha kontenjan artırımına gitti. Böylece 24 bin 361 olan boş kontenjanlar, 32 bin 760’a yükseldi.
Bu sayının kayıt yaptırmayan adaylar ile birlikte 40 bin dolayına ulaşması bekleniyor.


Ek kontenjan dağılımı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sonuçlarına göre; açık öğretim hariç, lisans ve ön lisans olmak üzere bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenci sayısı 505 bin 83. Lisans programlarındaki boş kontenjan 7 bin 354 iken ön lisansta bu rakam 17 bin 7.


Boş kontenjanlar özellikle vakıf ve KKTC üniversitelerinde. Vakıf üniversitelerinin kontenjanı 9 bin 658 iken, KKTC üniversitelerinin 7 bin 663.
ÖSYM, yerleştirme sonrası kayıt yaptırmayan öğrencilerin sayılarıyla ilgili çalışmayı ise henüz sonuçlandırmadı. Bu çalışma bittiğinde ek yerleştirme kontenjanı kesin rakamına ulaşacak.
Ek yerleştirmeden yararlanmak için 2008 ÖSS sonuçlarına göre sınavsız geçiş dahil (kontenjan sınırı olmayan Açık Öğretim Fakültesi hariç) herhangi bir bölüme yerleşmemiş olmak gerekiyor. Ek yerleştirme kılavuzunda belirtilmiş olan bölümleri tercih edebilmek için öğrencilerin puanlarının bölümün taban puanına eşit veya büyük olması gerekiyor. Kılavuzlar ÖSYM sınav merkezlerinden alınacak. Adayların sekiz tercih yapma hakkı bulunuyor. Kontenjan sınırı olmayan Açık Öğretim Fakültesi de tercih edilebilecek.


Alana göre tercih


Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Adayın taban puanı, tercih edilecek bölümün taban puanına eşit ya da büyük olmalı. Aksi taktirde tercih geçersiz sayılacaktır. Tercihler adayın kendi alanında yapılmalı.
Yeni açılan bölümler tercih edilmeli.


kaynak: milliyet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş