Danıştay askerdeki öğretmen adaylarının tercih yapamamasını hukuka uygun bulmadı

Danıştay 12. Dairesi , Eğitim Sen tarafından, "2008-2 öğretmenlik atama kılavuzunun iki maddesinin yürürlüğünün durdurulması" istemiyle açtığı davada önemli bir karar verdi. MEB, bilindiği üzere "online başvurularda adayların askerde olup olmadığını görebiliyor ve askerde olanların başvurularını kabul etmiyordu." Danıştay bu işlemin yürürlüğünü durdurmuştur. Diğer taraftan Danıştay "sözleşmeli öğretmenlerin 1 yıl boyunca kadrolu öğretmenliğe başvuramaması uygulaması getiren kılavuz hükmünü ise iptal etmemiştir."


T.C. DANIŞTAY ONIKINCI DAIRE Esas No : 2008/5874
Davaci ve Yurutmenin Durdurulmasini Isteyen : Egitim ve Bilim Emekcileri Sendikasi, Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No:13, cankaya/ANKARAVekilleri : Av. Zuhal colak, Av. Mahmut Nedim Eldem, ayni yerde

Davali : Milli Egitim Bakanligi/ANKARA
Davanin Ozeti: Milli Egitim Bakanligi, Personel Genet Mudurlugunun 5.8.2005 tarihinde yayimladigi, Ogretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kilavuzunun (2008-2) Genel Aciklamalar başligi altinda yer alan 2.6.maddesindeki; "... .kadrolu yada..." ve 2.7.maddesindeki ...halen silah altinda bulunanlar ile... ' ibarelerinin iptali ve oncelikle yurutulmesinin durdurulmasina karar verilmesi isteminden ibarettir.
Daniştay Tetkik Hakimi : Metin caglar
Duşuncesi : Yurutmenin durdurulmasi isteminin reddi gerektigi duşunulmektedir.
Danıştay Savcısı : Yaşar Ugurlu
Duşüncesi : Yurutmenin durdurulmasina karar verilebilmesi icin, 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde ongorulen koşullarin gercekleşmedigi anlaşildigindan, istemin reddi gerekecegi düşünülmektedir.

TURK MILLETI ADINA
Hükum veren Daniştay Onikinci Dairesince, davali idarenin birinci savunmasinin geldigi gorulerek icin geregi düşünüldü:

Dava; Milli Egitim Bakanligi, Personel Genet Mudurlügunun 5.8.2005 tarihinde yayimladigi, 2008-2 Ogretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kilavuzunun Genet Aciklamalar başligi altinda yer clan 2.6. maddesindeki; "..kadrolu ya da..." ve 2.7. maddesindeki;".. .halen silah altinda bulunanlar ile..." ibarelerinin iptali istemiyle acilmiştir.

Dava konusu Kilavuzu 2.6. maddesinde yer aian, "... ..kadrolu yada..." ibaresinin yurutülmesinin durdurulmasina karar verilebilmesi icin, 2577 sayih Idari Yargilama Usulu Kanununun 27. maddesinde ongorulen koşullarin gerceklemmedigi anlaşildigindan bu kisma yonelik olarak yurutmenin durdurulmasi isteminin reddine karar vermek gerekmektedir.

Kilavuzun 2.7. maddesinde yer alan, "... .halen silah altinda bulunanlar ile..." ibaresinin yurutülmesinin durdurulmasina karar verilmesi istemine gelince: 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48/A-6 maddesinde; askerlik durumu itibariyle; askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çagina gelmemiş bulunmak, askerlik çagina gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmiş yahut ertelenmiş veya yedek sinifa gecirilmiş olmak şartlarini taşıyanlarin memurluk gorevine atanabilecekleri hükum altina alinmiştir.

Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degiştirme Yonetmeliginin "Atama Sartlari" başlikli 6. maddesinde de; ogretmenlik gorevine atanacaklarda, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48. maddesinde belirtilen genet şartlar yaninda ozel şartlarin da aranacagi, "Başvuru ve tercihler" başlikli 12. maddesinde ise; ogretmenlik icin başvuracaklarda aranacak şartlar, kimlerin başvuruda bulunabilecegi, başvuru yeri, suresi ile başvuruda bulunacaklarda istenecek belgeler ve atamaya ilişkin diger hususlarin Bakanlikca hazirlanacak kilavuzda belirtilecegi, ogretmenlik icin bu Yonetmelikte belirtilien genel ve ozel şartlari taşiyanlarin başvurularinin kabul edilecegi hukum altina alinmiş bulunmaktadir.

Dava konusu 2008-2 Ogretmenlik İçin Bapuru ve Atama Kilavuzunun "Genel Aciklamalar" başlikli 2.7 maddesinde; "Kadrolu ve sozleşmeli ogretmenlik icin yapilacak başvurularda; askerlik hizmetini tamamlamiş, en erken Aralik-2008 celbine kadar erteletmiş ya da bu hizmetten muaf olma şartı aranacaktir. Halen silah altinda bulunanlar ile bakaya kalmiş olanlarin başvurulari kabul edilmeyecektir." hukmune yer verilmek suretiyle halen silah altinda bulunanlarin, başka bir ifade ile askerlik gorevini ifa etmekte olanlarin kadrolu yada sozleşmeli ogretmen olarak atanmak istemiyle yapacaklari başvurularinin kabul edilmeyecegi kuralina yer verilmiş olup, gorulmekte olan dava da bu duzenlemenin iptali istemiyle acilmiş bulunmaktadir.
657 sayili Devlet Memurlari Kanununda memuriuga atanacaklar icin aranmasi gereken genel ve ozel şartlar duzenlenmiş, memurliaga atanmak icin yapilacak başvurularda ne gibi şartlarin aranmasi gerektigi yolunda herhangi bir duzenlemeye yer verilmemiş olmasi karşisinda, memurluga atanma aşamasinda aranilacak şartlarin daraltilmasi suretiyle Kanunda yer almayan şartlarin kilavuzla duzenlenmesinde hukuka uyarlik bulunmamaktadir.

Aciklanan nedenlerle, uyuşmazligin niteligine ve davanin durumuna gore, 2577 sayili Idari Yargilama Usulu Kanununun 27. maddesinde ongorulen koşullarin gerceklesmiş olmasi nedeniyle, 2008-2 Ogretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kilavuzunun Genel Aciklamalar bölümünün 2.7 maddesinde yer alan, "... ...halen silah altinda bulunanlar ile... ibaresinin yurutulmesinin durdurulmasina, davanin, anilan Kilavuzun 2.6. maddesinde yer clan, "... .kadrolu yada... ." ibaresinin yurutulmesinin durdurulmasinin karar verilmesi istemine ilişkin kismi yonunden ise, sozkonusu Kanunun 27. maddesinde ongorulen koşullar gercekleşmemiş oldugundan bu kısma yonelik yurutmenin durdurulmasi isteminin reddine usulde ve esasta oy coklugu ile, 24.11.2008 tarihinde karar verildi.

Başkan
Uye Uye Uye Uye
Yucel A. Cretin Efser Erkan Mevlut IRMAK ZONGUR KOQAKOOLU
CANTEKIN ÇETINKAYA
(X)
.......
Yorum: Askerdeki öğretmen adayı arkadaşlarımızın mağduriyetine son verebilecek bir karardır. Özellikle, Aralıkta askere giden kısa dönem arkadaşlar, bu karar MEB tarafından uygulanırsa, bu arkadaşların şubatta tercih yapabilme ihtimalleri doğar. Yani, mayısta da askerlikleri bitecek ve yeni görevlerine başlayabileceklerdir. Bu durum öğretmen eksiği açısından pek de sorun yaratmaz. MEB, ücretli öğretmenlikle eğitim gemisini yürütmeyi iyi bildiği için, bu arkadaşlar askerden dönene kadar sınıflar da boş kalmaz. Bu yüzden kazanılmış hakkın MEB tarafından alıkonulmaması gerekir.
"MEB'in Danıştay kararlarından sıyrılma uyanıklığı umarım bu olayda yaşanmaz."
Bu kararın askerde olan arkadaşlara hayırlı olmasını dilerim.
Üzeyir KADIOĞLU
...
haber kaynağı: memurlar.net
...

6 yorum:

  1. Sayın Kadıoğlu benim askerliğim 31 temmuzda bitiyor tercih yapabilir m iyim..
    cevap yazar mısınız* hakanozturk1983@hotmail.com

    YanıtlaSil
  2. Sayın Öztürk,

    Askerde olduğunuz için tercih sisteminde askerde görüneceksiniz. Tercih yapsanızda göreve başlayamacağınız için sorun yaratabilir.
    Alanınız nedir bilmiyorum, ama tercih yaparsanız danıştaya dava açmanız ve süreci beklemeniz gerekecek.
    Size tavsiyem: "Eğer alanınız atamaların yoğun olduğu bir branş ise ağustos atamasını bekleyiniz, zaten şubatta sıralamanız öne gidecektir."
    Diğer taraftan dava hakkınız olsada sonuç alınması uzun süreceği için ağustos ataması gelecektir.
    Bir de MEB'in atanıp görev yerine gitmeyenlere uyguladığı kısıtlama var. Yani diğer atamalarda hakkınız olmayabilir.

    YanıtlaSil
  3. Hocam size bir konu danışmak için rahatsız ediyorum. Ben Ağustos 2008 de askere gittim ve Ocakta terhis oldum. Bu nedenle Kasım 2008 atamasına başvuramadım. Fakat danıştay bu kararın yürütmesini durdurmuştur. Dolayısıyla atanabilmem gerekirken atanamadım ve açıkta kaldım. Fizik Öğretmeniyim ve Kpss 10 puanım 89,881 Kasım -2008 atamalarında ise 86,202 puanlı arkadaşım Fizik Öğretmeni olarak atanabilmiştir. Ben rahatlıkla atanabilecek iken açıkta kaldım. Benim ne yapmam gerekir? Dava açarsam sonuç alabilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  4. Selim Hoca'ya

    Hocam Danıştay'ın kararı elbette dava sürecini etkileyecektir. Fakat, bugüne kadar davaları kazananlar genelde "askerde olup öğretmenlik atamasına başvurmuş, askerde olması nedeniyle yerleştirildiği yerde göreve başlayamamış kişilerdir. Yani mazaret yoluyla görev başlangıcını uzatma işlemi.

    Diğer türden davalarda, "yani MEB'in atama başvuru sisteminde askerde görünen ve başvurusu kabul edilmeyen kişilerin dava kazanma süreci açıkcası, zor bir durumdur. Bugüne kadar da bu davalarda MEB sıyrılmanın her zaman bir yolunu bulmuştur.

    Ama, yinede de dava açma hakkınız vardır. Sizin gibi binlerce mağdur var. Ancak, ortak hareket edip dava sürecini bereber yürütmekle kazanma ihtimaliniz artar.

    Ayrıca, puanınız fena değil, tabiki alan bazında sıralamanız da önemli, şubat atamasından sonra boş kalan yerlere az da olsa sözleşmeli atama yapılacaktır, haberleri dikkatle takip etmenizi tavsiye ederim. Söyleyebileceklerim bunlardır.

    Dostlukla kalınız...

    YanıtlaSil
  5. hocam sitenize ilk defa giriyorm.benimde bir sorum olacak umarım cevaplarsınız.ben de ağustos 2008 de askere gittim ve halen askerim(uzun dönem asteğmen)şubat atamasına malesef meb in uyanıklığı ve 15 gün süre içinde göreve başlama zorunluluğu getirmesi nedeniyle.bölmm coğrafya öğrt.kpss10 puanım 88,818
    bir iki gün önce devlet bakanı murat başeskioğlu memurluğa yönelik kpps lerin her yapılacağı yönünde bi ifade kullandı.bende acaba puanların geçerlilik süresi 1 yıl mı olacak puanım yanacak mı diye korkuyorum.hocam böyle bir uygulama olursa 2008 kpss de alınan puanları geçersiz sayabilirler mi.2008 kpss lisans kılavuzuna baktım puan geçerlilik süresi 2 yıl yazıyo.bu bi anlam ifade edermi.askerde bu sıkıntıları yaşamak, atanabilecekken atanamamak çok kötü hocam lütfen bi cevap...

    YanıtlaSil
  6. İzohips rumuzlu Hocama,

    Hocam endişelenmeyin KPSS puanlarının geçerliliği 2 yıl olarak kalacaktır. Herhangi bir değişiklik yapılmaz. Puanınız da Coğrafya Öğretmenliği için çok iyi. Askerden geldiğinizde Ağustos atamasında rahatlıkla atanabilirsiniz.
    "Puanların geçerliliği 1 yıla indirilirse binlerce kişi mağdur olur, böyle bir şey yapamazlar. Ben de sözleşmeli çalışan bir öğretmenim, puanlar da böyle bir şey yapılırsa ben de mağdur olurum. Bunu yapmaya güçleri yetmez.

    İlginize teşekkürler.
    Web sitemi takip etmenizi dilerim.

    YanıtlaSil

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş