Askerî okuldan atılanlar astronomik tazminatla boğuşuyor

Yıllarca askeri okullarda okuduktan sonra akademik yetersizlik gerekçesi ile atılan öğrencilerin aileleri astronomik tazminat cezaları ile boğuşuyor.

Çocuklarının okuldan atılmaları ile hayal kırıklığına uğrayan aileler, bir de tazminat davaları ile yıkılıyor. Davalarda verilen ve 200 bin TL'yi bulan cezalar aileleri kara kara düşündürüyor.

Deniz Harp Okulu'ndan atılan öğrenci ve aileleri dün Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Deniz Eğitim Komutanlığı önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada çeşitli iddialar da ortaya atıldı. Deniz Harp Okulu'ndan atılan bazı öğrencilerin torpille geri alındığı savunuldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2007-2008 eğitim ve öğretim dönemi sonunda Deniz Harp Okulu 1. sınıf öğrencilerine fizik-1 ve fizik-2 derslerinden yapılan sınav sonucunda 36 öğrenci sınıfta kaldı, 14 öğrenci ise ikinci kez sınıfta kaldığı için okuldan atıldı. Bu duruma veliler olarak hiçbir itirazımız olmadı olamazda çünkü, yapılan uygulama Harp Okulları yönetmeliği ve yönergelere uygundu. Bu durum öğrencilere yazılı olarak tebliğ edildi ve öğrenciler bu tebliği imzaladılar."

Atılan öğrencilerden bazılarının birilerinin devreye girmesi ile okula geri çağrıldığını savunan aileler, 14 öğrenciden sekizinin, tanıdık, akraba, yakınlık gibi değişik bağlantılarını devreye sokarak haksız bir şekilde atılmaktan kurtarıldığını iddia ediyor: "Fizik sınavında sorulan 5 sorudan bazı öğrenciler için en iyi cevapladığı iki soru esas alınarak değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirme deniz okulları eğitim merkezleri ölçme ve değerlendirme yönergesine aykırıdır. Aynı sınava giren öğrencilerin bazılarının yalnızca 1 ve 2 numaralı sorular esas alınarak değerlendirme yapılırken, diğer bir grup öğrencinin 4 ve 5, bir diğerinin 1 ve 3 numaralı soruları esas alınarak değerlendirme yapılmıştır."

Bilgisayar mühendisliğinde okuyor

7 yıl askeri okulda eğitim gördükten sonra atılan Tayfun Çelik'in ailesine ise 192 bin TL tazminat cezası kesilmiş. 2007 yılında atılan Tayfun Çelik şimdi bilgisayar mühendisliğinde okuyor. Çelik, "Babam işçi emeklisi, annem ev hanımı. Bu parayı peşin ödeme şansımız yok. Taksit yapsak bile yüzde 8 faiz uygulanacak. Bu durumda da hayatım faiz borcu ödemekle geçecek." diyor. Deniz Harp Okulu'ndan atılan Muhammed Tok'un ailesi de mağdur. 6 yıl askeri okulda okuyan Tok'un ailesinden şimdi 117 bin 500 TL tazminat isteniyor. Muhammed Tok'un işçi emeklisi babası Şeref Tok, "Oğlum matematik ve fizik derslerini geçemediği için atıldı. Bu parayı bulup yatırmam mümkün değil. İmkanım yok. Evladımızın atılması bizim için zaten yıkım oldu. Şimdi bir de başımıza bu tazminatı bela ettiler." diyor. Astsubay emeklisi Zülküf Bayram'ın oğlu Furkan Bayram, 2007 yılında fizik sınavından geçemediği için Deniz Harp Okulu'ndan atılmış. Türk Silahlı Kuvvetleri şimdi Furkan Bayram'ın 4 yıllık eğitimine karşılık 127 bin TL tazminat istiyor

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş