Başarılı öğrenci liseden erken mezun olabilecek !

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, lisede belli bir not barajını tutturanların bir yıl erken mezun edilmelerine yeşil ışık yaktı. Mezunların, üniversiteye geçişte de ödüllendirilmesi için YÖK yetkilileriyle görüşülecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "başarılı öğrencinin erken mezun edilmesi"ne olanak sağlayacak yönetmelik değişikliğine "yeşil ışık" yaktı. Uzun süredir Talim ve Terbiye Kurulu'nun gündeminde olan düzenlemenin aksaklıklara yol açmadan gerçekleşmesi için yürütülen çalışmaların da sonuna gelindi. "Erken mezunlar"ın üniversiteye geçişte de ödüllendirilmesi konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkilileriyle de görüşmeler yapılması planlandı.
Bakan Nimet Çubukçu'ya verilen brifingde belli bir not barajını tutturan öğrencinin liseden 4 yıl yerine 3 yılda mezun olmasının planlandığı ve bu konuda yürütülen çalışmalar anlatıldı. Konuyla yakından ilgilenen Çubukçu, böyle bir düzenlemenin başarıyı ödüllendirmek olacağını, bu ödülün de üniversiteye geçişte de sürmesi gerektiğini belirtti.

NOT ORTALAMASI 85-90 OLACAK
Ortaöğretim Yönetmeliği'nde yapılması öngörülen değişiklikle, "erken mezuniyet" gerçekleştirilecek. Bundan yararlanmak için öğrencinin ortaöğretimin 9,10 ve 11. sınıf derslerinin tamamının ortalamasının en az 85 olması öngörüldü.
Böyle bir başarıyı elde eden öğrencinin, istemesi halinde bir üst sınıfı yani 12. sınıfı okumak yerine, 11. sınıf sonunda 12. sınıfın sınavlarına girip başarılı olması halinde erken mezuniyet hakkı elde edecek. Bunun için öğrencinin Haziran ve Eylül aylarında toplam 12 dersten sınav a girip başarılı olması gerekiyor.Böylece, öğrenci 4 yıl yerine 3 yılda mezun edilecek ve kendisine lise bitirme diploması verilecek.

100 ÖĞRENCİDEN EN AZ 40'I YARARLANIR
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Fen liselerinde 100 öğrenciden en az 40'nın bir yıl erken mezun olabileceklerini, Anadolu liselerinde ise 100 öğrenciden 8-10'unun bu haktan yararlanabileceğini, genel liselerde ise 100 öğrenciden ancak 2'sinin erken mezuniyet hakkı elde edebileceğini söylediler.

YÖK'E "SİZ DE ÖDÜLLENDİRİN" ÖNERİSİ
Erken mezun olan öğrencinin ÖSS'ye başvurması halinde sınava alınmasının sağlanması yolunda da YÖK yetkilileriyle görüşmeler yapılacağını, ayrıca lise birincilerinin "ek puan"la ödüllendirildiği gibi, liseyi erken bitiren öğrenciler için de "başarıyı ödüllendirme"nin getirilmesi için YÖK yetkililerine öneri götürülecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, çalışmalarını tamamladıktan sonra, konu YÖK'e götürülecek. Çalışmaları yürüten bir yetkili, "Erken mezuniyet hem öğrenciye, hem aileye, hem de ülkeye katkısı olacak. Başarının ödüllendirilmesi de öğrenciler için önemli bir adım olacak" dedi.

Hürriyet / Saygı Öztürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş