ÖSS tercihlerinde öğretmenlik seçerken dikkat !


Bu başlığa bakan çoğu öğrenci, öğretmenlik mesleğinin küçümsendiğini zannedebilir. Aksine, öğretmenlik her dönem değer taşıması gereken bir meslektir. Ülkemizde giderek değer kaybetse bile. Fakat, son yıllarda açılan eğitim fakülteleri ve arttırılan kontenjanlarla şu anda 252 bin öğretmen atanmayı bekliyor. Yeni açılan üniversiteler ve arttırılan kontenjanlarla birlikte yılda 50 bin dolayında öğretmen adayı mezun olurken, bunların sadece yarısı atanabiliyor. Yani, işsiz öğretmen sayısı katlanarak büyüyor. Bu hızla giderse 10 yıl içinde 1 milyon işsiz öğretmene ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Bu açıdan siz değerli öğrencilerin ÖSS tercihlerinde dikkatli davranması gerekir. Çevrenize bir bakın, neredeyse her ailede bir atanamamış öğretmen bulursunuz.
Şöyle bir soruyu duyar gibiyim: "Bütün öğretmenlik bölümleri aynı kaderi mi paylaşıyor?" Tabi ki hayır.
Ama, size tavsiyem aşağıdaki bilgileri dikkatlice okumanız, öğretmenlik tercihi yaparken iyi düşünmenizdir, çünkü 4-5 sene okuduktan sonra işsiz kalma olasılığınız çok fazla.

ATANMA ORANI İYİ OLAN BÖLÜMLER :
1-Sınıf Öğretmenliği: Yılda ortalama 25 bin sınıf öğretmeni mezun olur. Ne gariptir ki 6 özel üniversitede dâhi Sınıf Öğretmenliği bölümü mevcuttur. Yılda ortalama 10 bin sınıf öğretmeni ataması yapılır. Yani atanma oranınız %40’larda. Şu anda KPSS atanma puanları 80-85 puan arası.
2-Rehberlik ve Psikolojik Danışmalık (Rehber Öğretmenlik) : Öğretmenlikler içinde en tavsiye edeceğim geleceği en parlak olan bölümdür. Hem Milli Eğitim camiasında hem de özel sektörde iş olanakları geniştir. Şu an KPSS atanma oranları %70’lerdedir. Ortalama atanma puanı 65-70 puan arasıdır.
3-Anaokulu Öğretmenliği (Okulöncesi Öğretmenliği) : Geleceği açık olan diğer bir öğretmenlik bölümüdür. Mezun sayısı çok olsa da yakın dönemde zorunlu eğitimin 5 yaşına indirilmesiyle atanma oranları da artacaktır. Bunun yanı sıra özel kreşlerde de iş olanakları fazladır. Şu an KPSS atanma oranları %50’lerdedir. KPSS atanma puanı 70 civarıdır.
4-Bilgisayar Öğretmenliği (Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Öğretmenliği) : Teknolojinin eğitimde kullanılması ile atanma oranları artmıştır. Şu atanma oranları %70’lerdedir. Ortalama KPSS puanı 65-70 arasıdır.
5-İngilizce Öğretmenliği: Son yıllarda ataması artan bir bölüm. İlköğretim 4.sınıfa kadar inen yabacı dil dersleri bunda etkili oldu. Atanma oranı %50’lerde. KPSS atama puanı 70 civarı.
6-Coğrafya Öğretmenliği: Mezun sayısı nispeten az olduğu için diğer öğretmenliklerden bana göre daha şanslıdır. Bu açıdan özel sektörde de iş olanağı geniştir. Atanma oranları %30’larda. KPSS atanma puanı 75 civarıdır.

KESİN İŞ GARANTİLİ BÖLÜMLER :
.“İşitme Engelliler Öğretmenliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği” ve diğer engelli öğretmenlikleri.
Bu öğretmenlik bölümleri birkaç üniversitede toplandığı için mezun sayısı azdır. Mezun olunduğunda kesin iş garantisi vardır. Özel sektörde de iş olanağı fazladır. Geliri diğer öğretmenliklere göre iyidir. Fakat, bu öğretmenlikleri tercih edecek öğrenciler, eğiteceği öğrencilerin özelliklerini göz önüne alarak özveri ve sabır isteyen bir meslek olduğunu unutmamalılar.

ATANMA ORANI EN AZ OLAN BÖLÜMLER:
Beden Eğitimi, Tarih, Sosyal Bilgiler, Edebiyat, Felsefe, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, almanca, Fransızca” öğretmenlikleridir.
Bu bölümlerde atanma oranları çok az olduğu için her yıl yığılma oluyor. Örneğin: Tarih, Sosyal Bilgiler ve Beden Eğitimi bölümlerinin her birinde işsizler 20 bini çoktan aştı. Bu bölümleri tercih ettiğinizde işsiz kalma olasılığınız %90’larda.

Son söz :
Atanma oranı az olan bir öğretmenlik bölümünde okumayı çok istiyorsanız, “mezuniyetiniz sonrası KPSS sınavından çok yüksek puanlar almanız gerektiğini, ülkenin mali durumu nedeniyle bazı yıllarda atanma sayılarının azalacağı ya da hiç atanma olmayacağını da göze almalısınız.”
Eğer, idealleriniz peşinde koşmayı seven bir öğrenciyseniz %1’lik bir atanma oranı olan bir öğretmenlik bölümünü bitirseniz dâhi KPSS ’den istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Bu da çok zorlu bir süreçtir.

Sevgili öğrenciler,
Üniversite arkadaşlarımın %90’ının hâlâ KPSS mağduru olduğunu ve atanamadığını size hatırlatır, tercih yaparken çok iyi düşünmenizi dilerim.

İyi bir geleceğe kavuşmanız umuduyla…

Üzeyir KADIOĞLU
. . . .
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız:

Öğretmen Yetiştirme Sistemi Acilen Değişmelidir
İşsiz Öğretmen Oranında Rekora Doğru :
İşsiz Öğretmenler gününüz Kutlu Olsun !
Eğitim Gemisi Yol Alıyor mu?
Yüz binlerin KPSS Çilesi
Üniversite Kontenjanları Artıyor, Peki Ya İşsizlik?
Lise Branş Öğretmen Adaylarının Geleceği

. . . .


. . .




2 yorum:

  1. Değerli öğretmenim,
    Gerçekten öğretmenlik mesleğiyle ilgili çok acı ancak yerinde tespitlerde bulunmuşsunuz. Öss sonrası öğretmenlik mesleğini seçecek arkadaşlara çok iyi rehberlik edeceğine inanıyorum bu yazının.
    Saygılar...

    YanıtlaSil
  2. hocam teşekür ediyorum yazılarınızı takip ediyorum


    Yüz binlerin KPSS çilesi bizleri tam anlamıyla anlatmışsınız

    bende bizler için

    şunu diyorum

    duyarsız

    tutarsız

    habersiz

    parasız


    hak verilmez alınır

    saygılar...

    YanıtlaSil

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş