ÖSS'de puanı düşük olana müjde !

ÖSS’de düşük puan alan öğrencilerin imdadına ‘ek kontenjan ve düşük taban puan’ sistemi yetişti. Fakülteler kontenjanlarını artırdıklarını ve 405 bin ek öğrenci alacaklarını açıkladı

EBRU BARAN İSTANBUL

ÖSS sonuçlarından ‘düşük puan’ alan öğrencilere tercih öncesinde ‘kontenjan ve taban puan müjdesi’ geldi. Bu yılki ÖSS’de öğrencilerin başarı grafiği düşerken, okulların kontenjan rakamları artıyor ve bölümlerin taban puanlarında düşüş bekleniyor. Kendi puan türlerinde en yüksek puan ve ortalamayla öğrenci alan tıp fakültelerinde bin, hukuk fakültelerinde ise 2 bin öğrencilik kontenjan artışı söz konusu.

TABAN PUANLAR DÜŞECEK

Bu bölümlere, 2008’deki taban puanlarından daha düşük taban puanlarla girmek de mümkün olacak. Üniversitelerin öğrenci kontenjanlarındaki artış bu yıl neredeyse ikiye katlanmış durumda. Üniversitelerin 2009-2010 akademik yılı kontenjanlarına göre ön lisans programlarına yaklaşık 302 bin, lisans programlarına ise yaklaşık 333 bin olmak üzere toplamda 635 bin öğrenci alınacak. Bu rakamlar 2008-2009 akademik yılında toplamda yaklaşık 532 bin civarındaydı. Sınavın zorluğundan dolayı öğrencilerin genel başarı oranındaki düşüşe rağmen, kontenjanlardaki artışa dikkat çeken Modern Eğitim Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı Emrah Aydın, şu bilgileri verdi: ‘Bu yıl ki tercihlerle ilgili en önemli nokta üniversitelerin kontenjanlarında meydana gelen artışlardır. Yaklaşık 405 bin öğrencilik bir artış var. Kontenjan artışı sayesinde sınavın zorluğu yani öğrencilerin geçtiğimiz yıla oranla daha düşük puanlar almaları ile birlikte bölümlerin puanlarında da bir takım düşüşler meydana gelebilir.

2 BİN EK HUKUK ÖĞRENCİSİ

Örneğin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geçen yıl en son bin 920’nci sırada yer alan ve 343.811 puan almış bir öğrenci yerleşmiş iken bu yıl daha düşük bir sıralamaya ve belki de puana sahip bir öğrenci de yerleşebilir. Tabi burada bölümlerin kontenjanlarında meydana gelen artışlar da dikkate alınmalıdır. Yine hukuk fakültelerinden örnek verecek olursak, bu yıl hukuk fakültelerinin toplam kontenjanının geçen yıla göre yaklaşık 2 bin kişi civarında bir artış gösterdiğini bu artışın büyük bir bölümünün devlet üniversitelerinde olduğunu vurgulamakta fayda var.

Bölümler ve kontenjanları (1)

TIP FAKÜLTELERİ

İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim ünvanını taşır. Bir pratisyen hekim, uzmanlık sınavında başarılı olduğu taktirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir:

Programın Amacı: Tıp programının amacı, insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde öğretim ‘Tıp Doktorluğu’ ve ‘Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi’ olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp doktorluğu düzeyi üç kademeden oluşur:

(1) Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi, öğretimin ilk iki yılını kapsar. Bu dönemde biyoloji, fizik, kimya dersleri ile anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.

(2) Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi, öğretimin 3., 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içermektedir.

(3) Öğretimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi, klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. Temel Tıp Bilimleri Lisans Eğitimi ise, Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlardan dileyenlerin devam edebilecekleri 2 yıllık bir eğitimdir. Bu dönemde, botanik, zooloji, anatomi, biyokimya, biyofizik, mikrobiyoloji vb. dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime, özellikle biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması, sabırlı ve azimli olması, meslekdaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü, insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir. Tıp programının sonunda verilen diplomalar ise ‘Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması, Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması, Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması, Tıp Doktorluğu Diploması şeklinde sıralanıyor.

Üniversiteyi kazanma şansı arttı

Benzer şekilde örneğin sayısal alanda da tıp fakültelerinin kontenjanlarında da yaklaşık bin kişilik bir artış meydana geldi. Bu bölümler gerek tıp fakültesi, gerekse hukuk fakültesi olsun kendi puan türlerinde en yüksek puan ve ortalamalarla öğrenci alan bölümler. Dolayısıyla buralarda meydana gelecek en küçük kontenjan artışları bile daha düşük puanla öğrencilerin yerleştiği programların da puanlarını etkileyecektir. Bu şekilde diğer bölümlerde meydana gelen kontenjan arttırımları ile birlikte yukarıdan aşağıya doğru zincirleme bir reaksiyon başlayacak ve geçtiğimiz yıllara göre daha düşük sıralamalara sahip olan öğrencilerimizin bile üniversiteye girme şansları ortaya çıkacaktır.

Her 100 hekimi 1 oda denetler

Her 100 hekimin bulunduğu yerde bir tabipler odası açılır. Odalar, hekimlerin çalışmalarını denetler, haklarını korur. Hekimlerin gece ve hafta sonu nöbetleri vardır. Ülkemizde hekim sayısı az olduğundan bir hekime düşen hasta sayısı da aynı oranda olur. Tıp doktorluğu diploması alan bir kimse ‘pratisyen doktor’ ünvanını taşır. Tıp doktoru olan kimse ise Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) başarılı olduğu takdirde ‘koruyucu hekimlik, iyileştirici hekimlik, akademik uzmanlık ve laboratuvar’ dallarında uzmanlaşabilir.

SBS’de tercih süresi 17 Temmuz’da bitiyor

Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi başladı. Tercihler, öğrenci velisi tarafından 17 Temmuz 2009 tarihine kadar ‘’http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya http://e-okul.meb.gov.tr’’ adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Öğrenciler bir defa olmak kaydıyla 12 tercihte bulunacak. Sınavla öğrenci alan okul türlerine OYP’si 196 ve üzeri olan öğrenciler tercih yapabilecek. Tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL yatıracak.

Sağlık personeli ihtiyacı artıyor

Modern Eğitim Dershaneleri (MED) Rehberlik Bölüm Başkanı Emrah Aydın, çalışma alanlarına ilişkin şu bilgileri verdi: ‘Ülkemizin sağlık personeline ve hekime ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Bu yetersizlik ve dengesizlik yüzünden sağlıkta istenen gelişme sağlanamamaktadır. Hekimlerin yüzde 70’i uzman olup, gelişmiş bölgelerde toplandıkları göz önüne alınırsa az gelişmiş bölgelerdeki hekim ihtiyacı daha iyi anlaşılabilir.’

Star Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş