Bakan Çubukçu: "Kendimi hamile öğretmenin yerine koydum."

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, evli öğretmenlere atama kolaylığı sağlayan uygulamaya nasıl karar verdiğini NTV'ye anlattı.

Bakan Nimet Çubukçu canlı yayında NTV muhabiri Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

- Yeni atama düzenlemesi ne getirecek?

Nimet Çubukçu: Öncelikle öğretmenlerimizin eğitim alanındaki rolleri son derece önemli. Ve eğitim planlamasındaki rolleri önemli. Bu değişiklik vesilesi ile şunu da vurgulamak isterim ki Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin arzu ettikleri yerde görev yapmalarına inandığı kadar öğrencilerin de o öğretmenlere ihtiyacını birinci planda öncelikli olarak değerlendirmek durumunda.

Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı atamaları yaparken eğitimin daha büyük bir perspektifte planlamasını düşünmek zorunda. Dolayısıyla bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılan atama uygulamaları bir kurallar silsilesine bağlanmış durumda ve halk tabiri ile torpile bağlı kalmaksızın adil eşit bir şekilde atanmalarını öngören bir sistem uygulanıyor. Bir takım özel durumlarda öğretmenlerimizin atanmak istedikleri yerlere aile kurumu başta olmak üzere atanmama durumunda meydana çıkacak olan o sıkıntıların giderilmesini hedefliyor.

Bu bir öğretmenimizin eşinin bir yere tayin edilmesi durumunda kendisinin oraya tayin olamaması gibi bir durum doğuruyorsa bu sıkıntılı durumun giderilmesine yönelik bir uygulama olacak.

-Bu uygulama kaç öğretmeni etkiledi?

Nimet Çubukçu: Bizim tahminimize göre 2 bin civarında öğretmen atanmak istedikleri yerlere neden gösterse de atanmadı. Bundan sonraki süreçte de hayatlarını doğrudan etkilediği için bir çok öğretmeni etkiledi.

-Uygulama kadrolular için geçerli ama sözleşmeliler için geçerli değil. Onlar için nasıl bir uygulama öngörüyorsunuz?

Nimet Çubukçu: Sözleşmeli öğretmenlerimizin yine boş pozisyonlara başvuru almak sureti ile puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapıyoruz. Ama ben sözleşmeli olarak öğretmen çalıştırılması konusunda hepsinin kadroya alınması ve bundan sonrada sözleşmeli öğretmenin çalıştırılmaması şeklinde bir kanaatim olduğunu açıkladım. Milli Eğitim camiası içinde sözleşmeli öğretmen-kadrolu öğretmen ayrımının onların çalışma uygulamaları açısından çalışma barışını da bozduğunu düşünüyorum. O yüzden sonraki süreçte sözleşmeli öğretmenlerimizde kadroya alınacağı için hepsi aynı uygulamalardan yararlanacaklar.

-Neden gerek duydunuz bu uygulamaya?

Nimet Çubukçu: Bakan olduktan sonra daha fazla sayıda kadın öğretmenden mektup almaya başlamıştım. En son sayın Başbakan'la Rize seyahatimiz sırasında onun Güneysu ilçesinde yanıma 5 aylık çok genç hamile bir öğretmen geldi. Eşinin polis olduğunu Manisa’ya tayin edildiğini kendisinin gidemediğini söyledi. 'Orada tanıdıkların var mı' diye sordum hiç bir tanıdığı olmadığını söyledi.

Bir an o öğretmenin yerine koydum kendimi bir kadın olarak, bir insan olarak. Bir kaç ay sonra bir çocuk sahibi olacak. Döndükten sonra da o aklımdan çıkmadı. Bir çok mesele kağıt üstünde gördüğümüz gibi olmuyor. Gerçek hayatta yansımaları çok farklı. Hiç bir tanıdığının akrabasının olmadığı bir yerde tek başına bir öğretmen... 3-4 ay sonra da anne olacak. Bu çocuğa nasıl bakacak, eşi orada... Döndükten sonrada bu uygulamayı açmamız gerekiyordu.

Ekonomik ve maddi manevi karı kocanın bir arada olması çok önemli. Bu beni çok etkiledi. Genç bir öğretmen bakana ulaştı ama benzer dramları yaşayan çok fazla aile olabilir. Bu 10 kişi 20 kişi de olsa, bin kişide olsa bu sorun giderilmeli. Bu tabiki suiistimallerin olabileceği bir alan olarak da ileri sürüldü. Ben ümit ediyorum ki öğretmenlerimiz en hassas olduğumuz konularda bakanlığımızı bu manada suistimal etmeyecek. .

NTV

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş