Fen-Edebiyat mezunları sevinçli

Eğitim müfredatında pedagojik formasyon verilmeyen Fen edebiyat mezunları YÖK’ün aldığı tarihi kararla bayram ediyor.
Fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmen olabilmek için verdiği mücadele yıllardır devam ediyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yeni karara göre Fen-edebiyat fakültesi öğrencileri normal 4 yıllık eğitim süresi içinde pedagojik formasyonu alacaklar. Bu formasyon daha önceki yıllarda eğitim süresinin üzerine 1 buçuk yıl ilaveyle tezsiz yüksek lisans şeklinde alınıyordu. YÖK bu süreyi geçen yıl 1 yıla indirmişti. Şimdi ise formasyon; eğitim süresinin içinde verilecek ve süre uzamayacak.

ÜNİVERSİTE SENATOLARI YÖK"E BAŞVURACAK

Kararın uygulamasının belli kriterleri var. Öncelikle üniversite senatolarının YÖK"e başvurması ve bu formasyonu öğrencilerine verecek imkanlarının bulunduğunu belirtmesi gerekiyor. Bu da şimdilik daha ziyabe büyük şehirlerde bulunan büyük üniversiteler için geçerli olacak gibi görünüyor.

HANGİ ÜNİVERSİTELER UYGULAMAYA GEÇİYOR?

Şu anda uygulama 4 üniversite için kabul edildi. Bunlar Erzurum Atatürk, Bursa Uludağ, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri. YÖK; eğitim fakültesi gelişmiş üniversitelerin taleplerini kabul etme eğilimi gösteriyor. Çünkü bu işin bir boyutu da eğitim fakültelerine bakıyor. Formasyon eğitimini bu fakültelerin kadroları verecek.

YÖK TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRECEK

YÖK yetkilileri bu kararın tamamen üniversitelerden gelen teklifler çerçevesinde alındığını ifade ediyor. Başka teklifler geldiğinde YÖK bunları da değerlendirecek.

KARAR KİMLERİ KAPSAYACAK?

Ve belki de en önemli soru. Uygulama kimleri kapsıyor ? Fen edebiyat fakültesi mezunları için yapılabilecek fazla birşey yok. Çünkü onlar eğitim süreleri içinde formasyon alamadılar. Mezunlar 1 yıl tezsiz yüksek lisansla öğretmen olabilme imkanına kavuşmaya devam edecek. Uygulamanın bu yıl son sınıfta okuyanlar için de yetişmesi zor görünüyor. Ama bu yıl 1,2 ve 3. sınıflarda okuyacak öğrencilerin öğretmen olmak için eğitim süresinin dışında ekstra bir kayıpları olmayacak. Onlar uygulamadan yararlanabilecek ve okullarının normal süresi içinde formasyonlarını alabilecekler.

Samanyoluhaber
 
* * *
 
Editör Yorumu :
Türkiyede üniversiteli işsiz nasıl yaratılır en güzel örneklerinden birisi bu karardır. Eğitim fakültelileri atayamazken bir de fen-edebiyat mezunlarına vaadlerde bulunmak çok tutarsız. Göz göre göre işsiz öğretmen sayısı arttırılıyor. Artık KPSS sınavına girenler 2 kat artacak puanlar 90 lara fırlayacak.Fazla söze gerek yok, herşey ortada...

Üzeyir Kadıoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş