Ortak ATM'lerde komisyon oranları

Ortak ATM'leri kullanmak için ödenecek komisyon oranları belirlendi.1 Ekim'den başlayarak bankaların "Ortak ATM'lerini kullananlar bakiye görüntülemede 0,25 ile 2 lira, para çekmede ise 1.70 kuruş ile 5 lira arasında komisyon ödeyecekler.
26 bankanın 23 bin ATM'sini biraraya getiren "ortak ATM" hizmeti 1 Ekim'den itibaren başladı. 23 bin ATM'nin ortak kullanımı ile bankacılık sektörüne 300 milyon dolarlık tasarruf sağlanırken bu konuda kafası karışan yine tüketiciler oldu.
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal'ın bu sistemde bankaların bu hizmeti fiyatlandırma konusunda serbest olacaklarını söylemesi ile birlikte tüketici dernekleri tüketicinin haksız bir uygulamaya maruz kaldığını belirterek uygulamadan komisyon alınmasını eleştirdiler. Ancak, uygulama şu anda devam ediyor. Tüketicilerin pek çoğu komisyon uygulamasından habersiz olarak ATM'leri kullanıyorlar. Tüketici örgütleri uygulamanın başlamasından itibaren bankaların tüketicileri bilgilendirilmesi konusundan özellikle kaçındıklarını da ifade ediyorlar. Bankaların 600 milyar dolar yatırımla kurdukları ortak ATM Paylaşım Sistemi'nin 23 bin ATM'den 35 bin adet ATM verimi alınabileceğini söyleniyor.
Tüketici dernekleri tüketicileri bankaların ortak ATM komisyonlarına karşı uyarıyor ve "Kart sahibi olduğunuz banka dışında başka bir bankanın ATM'sini bakiye görüntüleme ya da para çekme için kullanmayınız" diyorlar.
İlk kez 1987 yılında kullanımlaya başlayan ATM'ler 1993'te 3 bankanın katılımı ile ATM'lerin hem kredi kartları hem de banka kartları için ortak kullanma kararı ile Altın Nokta ATM paylaşım grubu kuruldu. 1998 mart ayında ise 16 bankanın katılımı ile Ortak Nokta oluşturuldu. Türkiye ATM adetsel büyümesinde Avrupa'da birinci ve Türkiye'de 44 milyon kartı ve 61 milyon banka kartı bulunuyor. Son 5 yılda 3.6 milyar kez ATM'den işlem yapılmış ve her bir milyon kişiye düşen ATM sayısı 264, işlem başına nakit çekim miktarı ise ortalam 19 lira .

BAZI BANKALARIN ORTAK ATM KOMİSYONLARI
Yapı Kredi Bankası
Bakiye Görüntüleme 0,50 kuruş
Para Çekme Komisyonu 3.5 Lira
İş Bankası
Bakiye Görüntüleme 0,25 kuruş
Para Çekme 1 lira 70 kuruş
Akbank
Bakiye Görüntüleme 0,50 kuruş
Para Çekme 4 lira
Ziraat Bankası
Bakiye Görüntüleme 0,20 kuruş
Para Çekme çekilen miktarın yüzde 1 + 75 kuruş
Garanti Bankası
Bakiye Görüntüleme 0,50 kuruş
Para Çekme 4lira
Citibank
Bankanın ATM'lerinden işlem yapılabiliyor ancak banka ilgililerine komisyon miktarı bilgisi gelmemiş.
Fortis
Bakiye Görüntüleme 2 lira
Para Çekme 4 lira

Bugün







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş