Yaklaşık 10 bin Çocuk Gelişimi mezunu Danıştay'ın kararıyla kaybettikleri usta öğreticilik hakkını tekrar kazanmak istiyorlar
Usta öğreticiler gönderdikleri açıklamayla uğradıkları haksızlığı anlatıyorlar;
Bizler 3 yıl Kız Meslek liselerinde , 2 yıl Meslek Yüksek Okulunda Çocuk Gelişimi Programını bitirmiş mezunlarız. Okul yıllarımızda Staj deneyimlerimiz olmuştur
Okulumuzu bitirdikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kadrosuz usta öğretici sıfatında çok düşük maaşlarla, yarı sigortalı gelecek güvencesi olmaksızın,çalıştırıldık.Bu süre zarfında üniversitelerden binlerce mezun olan öğrenci sayısı hızla arttı. Ancak hızla sayısı artan bir kesim daha vardı. Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi alanlarında 4 yıllık lisans eğitimi mezunu öğretmen adayları. Haklı olarak mahkemeye vererek bizlerin yerine kendilerinin atanması hakkını kazandılar. 4 yıllıkların atanmasıyla, 10.000 usta öğretici işsizlikle karşı karşıya geldi.Bu durum karşısında bizlerin 2 yıllık eğitimi,yıllarca Milli Eğitime verdiğimiz eğitimimizin heba olması karşısında çaresiz bir durumda kaldık. Çünkü biz Çocuk Gelişimciler aynı zamanda sınavlı dikey geçiş hakları ellerinden alındığı gibi 19.02.2002 yıllarında;yürürlüğe giren bir yönetmelikle Meslek Yüksek okulu mezunlarına başarılı öğrencilerine Açık Öğretim Fakültesine, sınavsız geçiş hakkı tanınmasına rağmen bizlerin bu haktan yararlanması engellenmektedir. 2 yıllık çocuk gelişimi bölümü mezunları olarak KPSS sınavına girme yetkimiz de yoktur. Bizleri işsizliğe sürükleyen zihniyet, bizlerden kalan boşlukları sınıf öğretmenlerini doldurarak çözmeye çalışmaktadır.Bu hem bize, hem sınıf öğretmenlerine hem de,okul öncesi alanındaki öğrencilere haksızlıktır.Geleceğimizin teminatı çocuklarınız böylesi denemelerle heba edilmeyecek kadar değerlidir.
AÖF’de her bölüme iktisat-işletme-kamu yönetimi bölümlerine geçiş hakkı verilirken; sadece Çocuk Gelişimi Programı bu haktan yararlanamamaktadır. Meslek Yüksek Okullarının Çocuk Gelişimi Programının AÖF’ye geçişi olmadığı halde hala öğrenci alıp, mezun vermektedir.Yıllar geçtikçe bu bölümde kontenjan sayısı da artmaktadır. Eğer bizlerin eğitim hakkından yararlanmamız engellenecekse, yıllarca verdiğimiz emekler boşa gidecekse, çalışma alanlarımız elimizden alınacaksa,niçin bu bölüm kapatılmıyor? Şimdi bizler; ” Haydi kızlar okula ” kampanyasının samimiyetine nasıl güvenebiliriz? “Haydi kadınlar evinize” denilerek; evlerine hapsedilmek istenen üniversite mezunu kadın işsizler ordusu yaratılmak isteniyor.
Bizler geçiş hakkımızı elde etmek için gerekli çalışmalar başlattık. Facebook ve www.onceokuloncesi .com sitesinden tüm arkadaşlar iletişime geçtik. Sayın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya , BİMER’e, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’ne, Okul Öncesi Genel Müdürlüğü’ne,Yüksek Öğretim Kurulu’na, Milli Eğitim Bakanlığı’na posta,mail,fax atarak tepkimizi dile getirdik. Bizlere hepsinden olumsuz yanıt geldi . İsteğimiz hiçbir kurum tarafından kabul edilmedi.
Türkiye genelinde tüm çocuk gelişimi programı mezunları ve okuyanlar olarak 17.10.2009 tarihinde Ankara’da buluştuk. Çeşitli basın mensuplarına açıklama yaptık. Ardından sendika başkanlarınla görüşerek yardım talep ettik.
Eğitim-Birsen tüm umutlarımızı tükettiği yetmiyormuş gibi evimize kapanıp çocuklarımıza iyi bir anne olma öğütlerini esirgemediler bizden. Eğitim-sen ve Türk Eğitim-sen ise mücadelemizi destekledikleri gibi , olumlu görüşleri ile yol gösterici ve umut verici oldular.Sonuna kadar yanımızda olacaklarını söylediler.Hukuksal boyutta destek olacaklarını ve dava açacaklarını bildirdiler.
Şuanda da imza kampanyası başlattık. Başlatılan dilekçeli imza kampanyasını Çorum gurubundaki arkadaşlara postaladık.
Bu aşamadan sonra hedeflerimiz, ilgili tüm kurumları maduriyetimizi bildiren dilekçeler göndermeyi ,gerekirse her birimizin bireysel dava açacağını,eğitim hakkımızın engellenemeyeceğini hep birlikte göğüsleyerek,hakkımızı kazanacağımız bilinciyle,yılmadan mücadelemize devam edeceğimizi bildiriyoruz.
MESLEK YÜKSEK OKULU ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI MEZUNLARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder