Kasım atamasına sözleşmeliler de başvuru yapabilecek


Öğretmen adaylarının büyük tepkisi üzerine bu ay içinde, 10 bin kadrolu öğretmen alımı olacağı kesinleşmiştir. Ancak, adayların en çok merak ettiği husus, sözleşmeli öğretmenlerin başvuru yapıp yapamayacağıdır. Bu husus Başbakan Erdoğan'a sorulmuştur. Diğer taraftan, başta Abbas Güçlü olmak üzere bazı platformlarda, sözleşmelilerin başvuru yapamayacağı yönünde bilgiler yer almakta olup, bu bilgilerin doğruluk payı bulunmamaktadır.

DURUM TESPİTİ
Bütçe kanunlarında yer alan, bir önceki yıl boşalan kadroların yüzde 25'ine atama yapılabileceği yönündeki, sınırları aşmak amacıyla sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır. Ancak, teknik bir husus olay bu detay artık hem çalışma barışını alt üst etmiş hem de MEB gibi kurumlarda bir ülkenin eğitim sistemini baltalamıştır. Bu husus Bakan Çubukçu tarafından da kabul edilmiştir.

YÖNETMELİĞE GÖRE ATAMA YAPILMAKTADIR
Kamuda yapılan her işlemin mevzuatsal bir dayanağı bulunmaktadır. Örneğin öğretmen atamaları, MEB tarafından çıkarılan bir yöenteliğe dayanılarak yapılmaktadır.Bu yönetmeliğe aykırı olarak kılavuzlarda yer alan bir çok detay, mahkemelerde iptal olmuştur. Hali hazırdaki yönetmelikte de, sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların açılacak kadrolu öğretmenliğe başvurmalarını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.

2009/2 KILAVUZ HÜKMÜ
Eğer MEB son anda bir karar değişikliğine gitmez ise, Kasım ayında yapılacak öğretmen alımlarında "2009-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu" kullanılacaktır.
Bu kılavuzun, "2.6." maddesi şu şekildedir:
"Sözlesmeli öğretmenler göreve baslama tarihi itibarıyla görevlendirildiği ilde bir yıllık görev süresini tamamlamadıkça, ilk defa kadrolu aday öğretmen olarak atananlar, atama sırasında ve Devlet memurluğunda ve öğretmenlikte adaylıkları kaldırılıncaya kadar özür durumuna bağlı olarak yer değistirme isteğinde bulunamayacaklardır."

BİR ANLAMDA SÖZLEŞMELİLER KADROLU OLACAK
Başka bir seçenek olmadığı için sözleşmeli öğretmenliği tercih etmiş adaylar da, Kasım ayı kadrolu öğretmen alımına başvurabileceği için, hali hazırda çalışmakta olan çok sayıda sözleşmeli öğretmen kadrolu öğretmenliğe geçecektir.

'KANUN ÇIKACAK, SÖZLEŞMELİLER BAŞVURMASIN' ÖNERİSİ
Milliyet yazarı Abbas Güçlü tarafından gündeme getirilen bu öneri uygun bir öneri değildir. Zira daha ortada bir taslak dahi bulunmamaktadır. Böyle bir taslak olsa dahi, bu taslağın ne zaman yürürlüğe gireceği, tüm sözleşmelilerin mi yoksa bazı sözleşmelileri mi kapsayacağı belli değildir. İçeriği ne olduğu ve ne zaman çıkacağı belli olmayan bir taslak üzerinden, "Bakan Çubukçu, daha önce sözleşmelilerin kadroya alınacağını söylemişti. Dolayısıyla onlar bir anlamda artık kadrolu öğretn sayılırlar. Yani yeni atama dönemine başvurmaları gerekmiyor. Bu yüzden yeni atama döneminden sadece diğer öğretmenler yararlanabilecek" demek doğru değildir.

OLMASI GEREKEN NE OLMALI?
Sözleşmeli öğretmenlik kimsenin gönül rızası ile istediği vbir istihdam biçimi değildir. Tüm öğretmen adayları gibi hali hazırda çalışmakta olan sözleşmeli öğretmen adayları da kadrolu olmak isterdi. Ancak, işsizlik olgusu kimseye, idealist bir şekilde istihdam tarzını seçme olanağı tanımamaktadır. Bu nedenle, kimsenin sözleşmeli öğretmen olarak çalışan adayları suçlamaması gerekmektedir.
Diğer taraftan, Kasım ayında kadrolu öğretmen alımı olması halinde, 10 bin kontenjanın önemli bir bölümü sözleşmeli öğretmenlerden doldurulacağı için, bir kısım sözleşmeli öğretmen pozisyonu boş kalacaktır. MEB'in, anlamlı bir öğretmen alımı yapabilmesi için boşalan sözleşmeli pozisyonlar da hemen tercih alması en uygun yöntem gibi görünmektedir. MEB, 2008 Şubay ayı atamalarında bu yöntemi kullanmış olup, Kasım ayında da aynı yola başvurulması mümkündür.
Memurlar.Net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş