Katsayı kalkınca meslek liseleri çoştu, ders saatleri yetmez oldu

Üniversiteye girişte katsayı engeli kalkınca meslek liselerinde ders sayısı arttı. Bazı okullarda teneffüsler beş dakikaya indi ve ders günü de saat 19:00'da bitiyor. Okuldan çıkınca da dershane yolunu tutan öğrencileri sadece üniversite umudu ayakta tutuyor

UMAY AKTAŞ SALMAN İSTANBUL - Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kat sayı engelini kaldırarak meslek liselerine üniversite yolunun açılmasıyla okullardaki ders saati sayıları da arttı. Kimi okullarda öğrencinin uzayan mesaisi akşam 19.00’u buluyor, kimi okullarda tenefüs beş dakika ile sınırlı, ders süresi 80 dakika. Staj, okul, dershane üçgeninde koşturan öğrenciler isyanda.
Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemde, meslek liselerine alan dışı bölümlerde verilen düşük katsayı uygulaması kalktı. Tüm okul türleri istediği bölümü yazabilecek ve herkesin puanı aynı katsayı ile çarpılacak. Değişen sınav sistemi meslek liselerinde ders saatlerinin artmasına neden oldu. Meslek liselerinde 35 olan haftalık ders saati 40’a, anadolu meslek liselerinde haftalık 40 olan ders saati 45’e yükseltildi. Artık gençler meslek derslerinin yanı sıra fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi dersleri lise birden sonra seçmeli olarak alabiliyor. Hal böyle olunca hem öğrenci hem öğretmen yoğun bir tempo içine girdi. Okuldan okula tempo ve ders yükü değişiyor.



Ders saati üçten 10’a çıktı
Örneğin Etiler Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde 10.s ınıfların üç olan seçmeli ders saati 10’a yükseldi, 11. sınıflarda seçmeli ders yokken artık yedi saat seçmeli ders var. 12. sınıfta seçmeli ders saati iki iken şimde altı saat oldu. Son sınıflar fizik, mantık, Türk ve dünya tarihi gibi dersler görüyor. Geçen yıl okul 15:45’te dağılıyordu bu yıl ise son zil yarım saat rötarlı çalıyor.
Bağcılar Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin endüstiri kısmında yedi saat olan günlük ders saati dokuza çıktı.
Halkalı İMKB Meslik Lisesi dokuzuncu sınıfta altı saat ders yapılıyar, 10, 11, 12. sınıflarda ise günde sekiz saat. Eskiden yedi saat ders yapılıyordu.
İkili öğretim yapan okullar için durum daha zor. Siyavuşpaşa Kız Teknik Anadolu ve Meslek Lisesi’nde derse başlama saati bu yıl yarım saat erkene çekilerek 07.00 oldu. Öğlencilerin çıkış saati 19.00. Geçen yıl öğrencilyerin kahvaltısını yapabilmesi için 15 dakika olan ilk tenefüs dahil tüm tenefüsler beş dakikaya indi. Öğrenci ve öğretmen nefes alamadan derse giriyor.
Halkalı Ticaret Lisesi’nde 12. sınıflar sekiz saat ders yapıyor. Üstelik bu dersler blok yapılıyor yani 80 dakika, bir tek son ders 40 dakika. Tenefüsler ise sadece beş dakika. Okul 19.00’da dağılıyor.
‘Sosyal hayat sıfır’
Bu durumdan hem öğrenci hem de öğretmenler şikayetçi. Aydın Doğan Ticaret Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sıdal Utkucu haftanın üç günü staja iki günü de okula gittiğini söylerken şunları analatıyor: “Okulda olduğum perşembe günleri 11 saat, cuma günleri ise 10 saat ders yapıyoruz. 17.40’ta çıkıyorum. Okuldan sonra bir de dershaneye gidiyorum. 18.00’de etüt başlıyor bir buçuk saat sürüyor. Ailemi yemekte görebiliyorum, sonra kafamın aldığı kadar derse başlıyorum ya da yorgunluktan uyuyorum. Sosyal hayat sıfır. Hafta sonları da dershaneye gidiyorum. Daha 17 yaşındayım.”
Bahçelievler Ticaret Lisesi’nde 12. sınıfta muhasebe okuyan adını vermek istemeyen bir öğrenci ise geçen sene günde yedi saat ders yaptıklarını bu sene sekize çıktığını anlatıyor: “Sabah yedide derse başlıyoruz. Stajda zorluk yaratıyor, ders çalışamıyoruz. Perşembe, cuma okuldan sonra beş saat dershanede çalışıyorum. Hafta sonuda dershaneye gidiyorum. Aklım çok karışıyor.”
Bahçeşehir İMKB Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencisi Ecem Kırım’ın durumu da farklı değil: “Üç gün stajdayım. Perşembeleri sekiz saat, cumaları dokuz saat ders yapıyoruz. Eskiden yedi saat yapardık. Matematik, geometri, dil anlatım dersleri de alıyoruz. Okuldan sonra dershanaye gidiyorum. 17.00’de etütlerim var onlara yetişiyorum. Hafta sonları da full dershanedeyim. Ama üniversiteye girmek için değer.”
‘Karşılığını alacaklar’
Artan ders yükü karşısında eğitimciler ise ikiye ayrılıyor. Bağcılar Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Mustafa Yılmaz’ın görüşü şöyle: “Ders yükü ağır ama zaten meslek liselerinin ders yükü hep ağırdı. Örneğin Anadolu teknik liseler fen kolunun derslerini görüyorlardı. Düz liselerde okuyan arkadaşlarından haftada 15 saat fazla ders görüyorları. Ancak karşılığını alamıyorladı. Üniversiteye giriş meslek liseleri için yıllarca kanayan yaraydı. Yüke rağmen eşit şartlardalar.”
Etiler Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ Müdür Başyardımcısı Pınar Orhan ise çocukların bu yükü kaldıramayacağını düşünüyor: “Dördüncü dersten sonra bir çocuktan verim alamazsın. Seminerlere gittiğimizde biz dayanamıyoruz. Ayrıca geçen sene 15 saatti yabancı dil ders sayısı. Bu yıl başka dersler gelince yedi saate indi.Bu turizm öğrecileri için büyüt dezavantaj.”
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, sınav sisteminin değişmesinin ardından meslek liselerine tabelin artığını vurgulayarak şöyle konuştu: “İkili eğitim çok sağlıklı değil. Mesleki eğitimin daha rahat ve uzun sürede yapılması gerekir. En büyük kaygım öğrencinin bir tercihle karşı karşıya kalması.”
Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş