MEB ve YÖK'ün Plansız İşleri Sınırları Zorluyor !

Fen-Edebiyat fakültelilere eğitimleri sırasında formasyon verilecekmiş. Ülkenin gençlerini öğretmenlik umuduyla fakülte kapılarına yığacaklar, sonra da “Üzgünüz, atama yok !” diyecekler. Üstelik bu uygulamayla eğitim fakültelerinden puanı daha düşük olan Fen-Edebiyat fakültelerine yığılma olacak. Çünkü ÖSS"de bu bölümleri kazanmak daha kolay. Fen-Edebiyat Fakültelerinin kurulma amacı aslında araştırmacı yetiştirmek. Bu amacından yıllar önce saparak kontenjanlar ve fakülteler artırıldı.

Eskiden bir yönetmelik vardı, “ Bir üniversite kurulduğunda Fen-Edebiyat Fakültesi açma zorunluluğu vardı.” Bu fakülte içinde de Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Tarih Bölümü zorunlu olarak bulunuyordu. Ülkenin dil ve kültürü arttırılsın diye. Yıllar geçtikçe dil ve kültür o kadar arttı ki, takdir edilecek boyuta ulaştı. Hepimiz görüyoruz bu gelişimi. Geçtiğimiz yıl bu karar da kaldırıldı. Artık bir üniversite kurulduğunda Fen-Edebiyat Fakültesi bulundurmak zorunlu değil.
Bu ülkenin plansız uygulamalarına hayretle bakıyor insan. Bu düzen nereye kadar sürecek. Yeni fakülteler kuruluyor, üniversite sayımız 137 oldu. İşsiz sayısı da bir o kadar artacak. Bu gençler mezun olunca ne iş yapacak, düşünen yok !

Kaynak yok deniyor. Şans oyunlarından bile eğitim için pay ayrılırken bu paralar nereye gidiyor. İçinde sabit öğretmen olmayan okula bilgisayar gönderen zihniyetten ne beklersin…
Yıllardır harcanan paralar çöpe gidiyor adetâ. Elde varolan parayı nasıl tutarsızca harcarız diyorlar sanki.

Geçtiğimiz yıl garip bir karar daha çıktı. “Öğretmenler Milli eğitim hizmetini aksatmayacak şekilde özel dershanelerde de çalışabilir” Eskiden kaçak çalışan öğretmenlere gün doğdu. Bir taraftan da atanma sorunu olan öğretmen adaylarının önü kapanmaya başladı. Onlar, artık dershanelerde de iş bulamaz hale geldi.

Yıllardır devam eden bir uygulama daha: “Ücretli ya da vekil öğretmen olmak için üniversite mezunu olmak gerekmiyor.” Milli Eğitim müdürlüklerinde tanıdığınız varsa lise mezunu olmanız yeterli, Bir köyde rahatlıkla vekil ya da ücretli çalışabilirsiniz.
Bir garip uygulama daha: “Açıköğretimde “Sosyoloji, Felsefe, Edebiyat” bölümleri açıldı. Bu bölümlerin mezunları formasyon aldığında öğretmen olabilecek. Yani KPSS Eğitim Bilimleri sınavına giren sayısı açıköğretimliler ve Fen-Edebiyat fakülteliler nedeniyle birkaç yıl sonra 3-4 kat artacak.

Bu yıl da “Danıştay"ın usta öğreticilik uygulamasını iptali” nedeniyle okulöncesi adaylarına ağırlık verilecek. 15 bin içinde branş öğretmenlerine komik rakamlar ayrılacak. Fen edebiyat mezunları, Açıköğretimliler ve Fen-Edebiyat mezunları sayıyı arttıracak, sözleşmeli alım olmayınca atanma sayıları da ister istemez azalacak. KPSS atanma puanları fırlayacak 90 ve üstüne.Süreç gittikçe zorlaşacak.

Bakalım daha neler göreceğiz....

     Üzeyir KADIOĞLU


( Bu yazı Milliyet Blog, Memuruz.net, Memuruz.biz, İdealistogretmenler.com, Yenikampus.com, Egitiriz.com, İzmirdenhaber.com, Guncelegitim.com, Sinifogretmeniyiz.com, Yazarport.com , Gnckampus.com da da yayınlanmaktadır. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş