Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, hukuk fakültesi mezunlarının hukuk öğrenimi sonunda genel bir hukuk sınavına tabi tutulması yönünde tavsiye kararı alındığını açıklandı
YÖK tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Adalet Bakanlığı, Yargıtay, Türkiye Barolar Birliği, baro başkanlıkları ve Türkiye Noterler Birliği temsilcileri ile Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki hukuk fakültesi öğretim üyelerinin katıldığı ''Türkiye'deki Hukuk Öğreniminin Sorunları'' konulu çalıştay sona erdi.
Prof. Dr. Özgenç, AÜ Rektörlüğünde düzenlediği basın toplantısında, çalıştayda Türkiye'deki hukuk öğreniminin sorunlarının tartışıldığını söyledi.
Tartışmalar çerçevesinde tavsiye mahiyetinde kararlar alınması yoluna gidildiğini belirten Özgenç, şunları kaydetti:
''Bu toplantıda alınan müşterek karar, hukuk fakültesi öğrenimi sonunda yani kişiler hangi hukuk fakültesinden mezun olursa olsun genel bir hukuk sınavına tabi tutulacaktır. Bu sınav, klasik sınav olacaktır. Bu karara göre sınavdan başarılı olan kişiler ancak hukuk alanında meslek icra edebilecek. Yani kişi, hakim, avukat, Cumhuriyet Savcısı olarak, meslek olarak staja başlamak istiyorsa bu genel sınavda başarılı olması gerekecektir. Böylece Türkiye'de hukuk öğrenimine kalite kazandırmış olacağız. Bu sınav da klasik sınav olacaktır, test usulü sınav değil. Klasik sınavda da hukuk fakültesi mezunlarının dershanelere yönlendirilmesi gibi endişe olmayacaktır.''
Başarılı olamayan hukuk mezunlarının ise yine hukuk mezunu olacağını, ancak hakim, avukat veya Cumhuriyet Savcısı gibi meslek icra edemeyeceğini ifade eden Özgenç, ''Ama adalet hizmetlerinin yürütülmesindeki diğer birimlerde pekala istihdam edilecektirler. Diğer fakülte mezunlarının sahip olduğu diğer haklara sahip olacak'' dedi.
TOPLANTIYA DANIŞTAY KATILMADI
Özgenç, Türkiye'deki hukuk öğrenimi ile ilgili toplantıların üçüncüsünü yaptıklarını, bu toplantıya hukuk fakültesi öğretim üyelerinin yanı sıra Adalet Bakanlığı, Yargıtay, Danıştay, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, baro başkanlarının davet edildiğini, ancak davet edilenlerden yalnızca Danıştay'ın toplantıya temsilci göndermediğini dile getirdi.
Danıştay'ın toplantıya temsilci göndermeme konusunda kendilerine bir gerekçe sunmadığını dile getiren Özgenç, ''Toplantıya temsilci göndermeme gerekçelerini bilmiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İzzet Özgenç, YÖK'ün katsayı kararıyla ilgili olarak, yüksek öğretime girişte başarı esasının dikkate alınması gerektiği görüşünde olduklarını belirterek, YÖK'ün bu yönde aldığı kararla ilgili Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını anımsattı.
Bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini vurgulayan Özgenç, sözlerini şöyle tamamladı:
''Başarılı ise bir kişinin yüksek öğrenime girme yönündeki engellerin kalkması gerekir. Başarı esasını örseleyen, ona engel olan birtakım uygulamaların adil olmadığını düşünüyoruz. Danıştay, YÖK'ün aldığı kararla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Danıştay'ın verdiği karar açık söylüyorum, kesinlikle hukuka aykırı karardır. Ama bizim hukuk sistemi bir mahkemenin kararı hukuka aykırı da olsa, hukuka aykırı olduğu düşüncesinde de olsanız gereğinin yerine getirilmesi, o kararın göz önünde bulundurulması yönünde bir emredicilik konumunda olduğu için biz o kararı dikkate almak zorundayız. Bu kararı da dikkate almak suretiyle ama başarıyı da göz ardı etmeyen, başarıyı esas alan yeni bir karar alacağız. Bu kararı da 17 Aralıkta alacağız.''
abbasguclu.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder