MEB'den askerde iken öğretmen olarak atanan adaylarla ilgili yeni talimat

Hatırlanacağı üzere 7 yıla yakın bir zamandır askerde iken yerleştirmesi yapılan adaylara ilişkin haber yapmakta ve mahkeme kararları yayımlamaktayız. Uzun bir süre sonra ilk kez, PTT, geçtiğimiz yıl içinde, askerde iken yerleştirmesi yapılan adayların haklarını saklı tutacağını açıklamıştı. Sonrasında ise DPB, genel bir görüş yazısı yayımladı ve askerde olanların haklarının saklı tutulması gerektiğini belirtti. Şimdi ise MEB, 81 il milli eğitim müdürlüğüne yazı gönderdi.
İşte MEB'in yazısının detayları:

 T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı : B.08.0.PGM.0.06.07.00.04-1005 /17676 30/3/2010
Konu : Askerde iken atanan öğretmen adayları
Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına kadrolu veya sözleşmeli öğretmen olarak atanmak için müracaat edenlerden göreve başlamadan önce askere alınanlar ile askerlik görevini yapmakta iken, atamaları yapılanların askerde olmaları nedeniyle görevlerine başlamayanlar hakkında yapılacak işlemler hususunda tereddüde düşüldüğü Bakanlığımıza ulaşan yazılı ve sözlü bildirimlerden anlaşılmış olup aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartların düzenlendiği 48 inci maddesinin A) Genel Şartlar bölümünün 6 ncı fıkrasında “Askerlik Durumu İtibarıyla;
a)Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut erteletmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak; hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre kamu kurum ve kuruluşlarında ataması/görevlendirilmesi yapılacak kadrolu ve sözleşmeli personel adaylarının askerlik durumu itibariyle söz konusu hükümde yer alan üç şarttan birini taşımaları gerekmektedir.
Diğer taraftan, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 12 nci maddesinde "Sözleşmeli olarak çalıştırılacakların, ilgili kurumun saptayacağı özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48 inci maddesinin (A) fıkrasının 4, 5, 6 ve 7 nci bentlerinde belirtilen koşulları da taşımaları gereklidir." hükmü yer almaktadır.
Ancak, askerlikleri esnasında ataması/görevlendirilmesi yapıldığı halde 48 inci madde hükümleri gereğince atamaları yapılmayan adaylar tarafından açılan davalarda yargı mercileri, askerlik hizmetinin bir kamu hizmeti olduğu ve adayların sınava girerken ne zaman atanacaklarını bilmediklerinden bahisle çoğunlukla adaylar lehine karar vermektedirler.
Bu itibarla, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına kadrolu veya sözleşmeli öğretmen olarak atanan veya görevlendirilenlerden askerde olmaları nedeniyle görevine başlayamayan adayların askerliklerini bitirmelerini müteakip başvurmaları halinde görevlerine başlatılmaları gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.

Bekir ERDOĞAN
Bakan a.
Genel Müdür V.

Memurlar.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş