ÖSYM’den Kızıltepeli öğrencilere 'kopya sürgünü'

 Geleceğimizin hesabını kim verecek?’
Kızıltepe’de ÖSYM’nin kopya sürgününe gönderdiği binlerce öğrenci sınava giremiyor
Seyhan Sevinç / VATAN İSTİHBARAT
ÖSYM, 2 yıl önce 177 kişinin adının karıştığı kopya skandalı nedeniyle ’kara liste’ye aldığı Mardin Kızıltepe’ye bu yıl daha ağır bir fatura kesti. Geçtiğimiz yıl Kızıltepe’de sınav yapmama kararı alan ÖSYM, bu yıl sınava girecek olan öğrencilere “toplu sürgün” cezası verdi. İlçede 11 Nisan Pazar günü sınava girecek olan yaklaşık 10 bin öğrencinin önemli bir bölümü ÖSYM tarafından KKTC ile Denizli, Mersin, Edirne, Trabzon, Eskişehir gibi illere dağıtıldı.
Aileler kızları göndermiyor
ÖSYM, yıl başında Kızıltepe’de sınav yapmayacağını açıkladığı için öğrenciler ilk ve ikinci tercih olarak Mardin ve Diyarbakır’ı seçmişlerdi. Ancak ÖSYM, 10 gün önce gönderdiği sınav giriş kartları ile öğrencileri şok etti. “Sınava girilecek il” bölümünde, KKTC Lefkoşa, Denizli, Edirne, Trabzon gibi illeri gören öğrencilerin çoğu önce bunu şaka sandı, ancak gerçek anlaşılınca, üniversiteye girme hayali daha sınav gelmeden kabusa dönüştü.
ÖSYM’nin aldığı toplu sürgün kararı en çok yoksul aile çocukları ile aileleri üniversite okumak konusunda zar zor ikna eden kız öğrencileri vurdu. Kaymakamlık ile Kızıltepe Belediyesi başta olmak üzere birçok resmi ve sivil kurum maddi imkansızlıklardan dolayı sınava gidemeyecek olan öğrencilere katkıda bulunma çabası yetersiz kaldı. Ailesi “Kız çocuğu dışarıya tek başına yollanmaz” diyen yüzlerce kız öğrenci için ise umut yok. Kızıltepe Belediyesi Eğitim Merkezi Müdürü Nurullah Tunç, “Binlerce öğrenci sınava girememe riski ile karşı karşıya kaldı. Zar zor geçinen bir aile, çocuğunu KKTC’ye nasıl gönderecek. Bu çocuklar sınav yeri uzak diye gitmemeye karar verirse kaybedeceği bu bir yılın hesabını ona kim ödeyecek? ” diye konuştu.
10 bin
Kızıltepe’de üniversite sınavına girecek öğrenci sayısı;
177 kişi kopyadan yakalanmıştı
Kızıltepe’de, 2008’de yapılan ÖSS’de, sınav salonlarına cep telefonunu ayakkabılarının içine gizleyerek giren 84 kişi ile onlara dışarıdan yardımda bulunduğu iddia edilen 93 kişi ” kopya “ nedeniyle gözaltına alınmıştı. Hakim karşısına çıkarılan 177 kişi daha sonra serbest bırakılmışlardı.
Kısa kısa Kızıltepe
* Nüfusu 200 bin n Yeşil kartlı 100 bin
* Yüzde 80 yoksulluk sınırında n Mehmetçik Dersanesi ile Kızıltepe Belediyesi öğrencilere ücretsiz eğitim veriyor.
* Öğrenciler maddi nedenlerle dershaneye gidemiyor.
* Sinan Urtekin :
Suç başkasının kurban benim
Bu resmen sürgündür. Suç başkasının, kurban benim. Bu yıl kesin kazanacağıma inanıyordum. Mardin beklerken KKTC çıktı. Böyle bir adalet olur mu? Gidememe ihtimalim var. Günlerdir nerden para bulurum diye düşünmekten elime kitap alamadım. Strese girdim. Bildiğim yerde girseydim yüzde 70 daha avantajlı olurdum. Çünkü sınav yeri ile ilgili bir stres yaşamazdım.
* Adil Yavuz :
Mardin istedim Kıbrıs çıktı
15 gün öncesine kadar sadece sınav stresi vardı. Ben sınav için Mardin ve Diyarbakır’ı tercih etmiştim. KKTC’yi görünce şok oldum. Hayatımda Diyarbakır’a bile gitmemişim, KKTC’ye nasıl gideceğim ben... Günlerdir gözüme uyku girmiyor. Sınavı bıraktım, uzak bir yere nasıl giderim, orada ne yaparım, nerede kalırım, sınav yerimi bulabilecek miyim stresi başladı.
* Burhan Kurt:
Tek şansım okumak
Bizim hayatımızla kimsenin oynamaya hakkı yok. Benim tek şansım var, o da üniversite okumaktır. İki yıldır yoğun şekilde çalışıyorum. Maddi imkanımız yok... Gittiğim dershanede temizlik yapıyorum, bunun karşılığında derslere girebiliyorum. Bu kadar ağır bir bedel ödüyorum okuyabilmek için... Fakat ÖSYM ne yapıyor? Benim bütün motivasyonumu alt üst etti.
* Seda Tarı:
Beni göndermezler
Edebiyat öğretmeni olmak istiyorum. Malatya çıkınca günlerdir aşırı derecede stres yaşıyorum. Ailem göndermeyebilir beni... Aileler zaten kızlarını zar zor okutuyor. Bu da bahane oldu. Benim tanıdığım onlarca kız arkadaşımı ailesi, sınav yeri uzak bir il çıktığı için göndermeyecek. Acaba ÖSYM, o gönderilmeyecek olan kızların hakkını nasıl ödeyecek?
* Halise Sun:
Ailem okumamı istemiyor
Kız olduğum için ailem okumamıza karşı... Aynı aileden 4 kız zar zor ailemizi ikna etmiştik. ÖSYM hepimizi Mardin ve Diyarbakır dışındaki illere gönderdi. Ailelerimizin eline koz verildi. Bu uygulamanın en büyük mağdurları kızlar oldu. Yüzlerce kız uzak diye gönderilmeyecek sınava... Hayatları değişecekti çoğunun. Ama ÖSYM maalesef birçok kızın hayallerine kastetti.
* Hacire Can:
Çarşıya gidemiyoruz
Üniversiteyi kazanıp hayatımı kurtarmak istiyorum. Bizim başka çaremiz yok çünkü... İstanbul ya da batıdaki başka herhangi bir ilde okuyan bir öğrenci seçtiği yerde sınava girebilecekken bizim böyle bir hakkımız yok. Bizim burada kızlar tek başına çarşıya bile gidemez. Başka bir ile nasıl gitsin? Birçok kişi üniversiteye daha sınav günü gelmeden ’elveda’dedi burada “ diye konuştu.
* Tuba Algün:
Ailemi okumak için zor ikna ettim
Ailemi zar zor ikna etmiştim okumak için... Belediyenin ücretsiz dersanesine gidiyorum. Derslerim de iyi gidiyordu. Sınav yerim Malatya çıkınca, hayatım kabus gibi oldu. Ailem için bahane doğdu, ’Kız başına seni nasıl göndeririz’ diyorlar. Sınavı bıraktım, onları ikna etmeye çalışıyorum. Tek gönderemezler, biri gelse, 2 gün önceden gitmemiz gerekir. Bunun oteli var, yol, yemek parası var.

UZMANLAR NE DEDİ?
‘Başka yere yollaması yanlış’
* Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum: “Prensip olarak tabi bir kişinin yaptığı suçtan herkes cezalandırılamaz. Sonuç itibariyle devlet bu sınavları düzen içinde ve sağlık bir biçimde yapılmasını sağlamak zorunda. Yükümlülüğü öğrencilere söyleme hakkı yoktur. Kusura bakmayın ben sınavın güvenliğini sağlayamıyorum. Eee o zaman bu insanları başka yere yollaması yanlıştır. Devletin sınavları sağlıklı yapma mükellefiyeti vardır. Sınav için sağlıklı koşul oluşturulamıyorsa da başka yere kaydırılabilir.”

‘Yaptırım sadece kopya çekene’
* Hukukçu Prof.Dr. Erol Cihan: ”Suç işlediği sabit olanlar için disiplin yönetmeliği ne diyorsa o yapılır. Disiplin yönetmeliğindeki hukukla Ceza muhakemesi benzer şekilde işler. Kopya çektiği söylenen öğrencilere Disiplin Hukuku’ndaki müeyyideler uygulanır. Yani yaptırım sadece kopya çekene uygulanır. Bu da öğrenciyi başka bir yere sevk ederek sınavı tekrar etmek ya da sınavı iptal etmektir. Masum olan öğrenciler de aynı cezaya çarptırılıyorsa buna toptan adalet denir ve bu adaletsizliğin ta kendisi olur. Kopya çekenlerle çekmeyenlere aynı muamele yapılamaz.”

Memurlar.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş