Sınav tarihinin yaklaşmış olması sizi korkutmasın !

Trabzon Özel İmperial Hastanesi'nde görevli psikolog Özlem Nemli, Pazar günü yapılacak olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS
öğrencilerde strese yol açabileceğini ancak stresin aslında bilinen olumsuz etkisinin aksine karşılaşılan güç durumla başa çıkmak için bireyi harekete geçirebileceğinin göz ardı edildiğini söyledi.


“Sınav tarihinin yaklaşmış olması sizi korkutmasın, hedeflerinizden ve ideallerinizden vazgeçmeyin “ diyen Nemli “Stresin altında anksiyete, kaygı yatar. YGS gibi hayatı direk etkileyecek derecede önemli olaylar öğrencilerde stres oluşmasına sebep olabilir. Öğrenci kendini huzursuz ve gergin hissedebilir. Karşı karşıya kaldığı durumu çözebilecek mi, başarıyla sonuçlandırabilecek mi diye endişe eder. Stresin birçok belirtisi vardır. Bunlardan en çok ortaya çıkanları uykuya dalamama, kendini yorgun hissetme, ağrılar, hazımsızlık, bağırsak faaliyetlerinde değişiklik, kendini huzursuz hissetme ve hatta depresyona girme.
Stres günümüzde tamamiyle olumsuz bir olay gibi algılanmasına rağmen, aslında karşılaşılan güç durumla başa çıkmak için bireyi harekete geçirebilecek bir olaydır. Yani, aşırı stres ve kaygı öğrenciyi nasıl olumsuz etkiliyorsa, hiç stres yapmayan veya hiç endişe etmeyen öğrenci de mağdur olabilir. Dolayısıyla karşı karşıya kaldığı durumu nasıl çözeceği konusunda bir öğrencinin belli bir seviyede endişe etmesi yararlı olacaktır" dedi.

Öğrencinin, kendini sınavda fiziksel ve psikolojik olarak hazır hissetmesi gerektiğini ifade eden Nemli, " Bir öğrencinin kendini sınava hazır hissetmesi, sınava gireceği sınıfı ve sırayı önceden görmesi, kendisini olumlu yönde motive edecek kişilerle sohbet etmesi, onu psikolojik olarak hazırlayacak etkenlerdendir. Bir öğrenci konusuna çok hakim ve iyi donanımlı olabilir.

Sınav esnasındaki hedef, bu potansiyelini en iyi şekilde, verilen zaman diliminde sergilemesidir. Bunun için kendini fiziksel ve psikolojik olarak hazır hissetmelidir. Fiziksel olarak örneğin karnının çok aç olması veya tıka basa dolu olması, tuvalete gitme gibi ihtiyacını olması sınavdaki başarısını direk etkileyecek durumlardır. Bu ve bu gibi durumları engellemek için öğrenci sınav günü gündelik yaşantısına devam etmelidir. Örneğin, gündelik yaşantısındaki gibi yeme içmeye devam etmeli, sınav öncesi fazla miktarda aşırı şekerli sıvı tüketimi yapmamalıdır (tuvalet ihtiyacı artırdığı için). Böylece olası sürpriz durumlardan uzak kalacaktır" şeklinde konuştu.
Memuruz.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş