MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın:"Öğretmen Açığı 140.000"

MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın iki yıl önce Memuruz.Net'i yalanlamış öğretmen açığımız 140.000 değil demişti. Fakat resmi MEB ÖĞRETMEN açığı 141.000 olarak belgelendi
İŞTE YAZARIMIZ MAKSUT BALMUK'UN YAZISI
Milli Eğitim Bakanlığı İllere ait kontenjanları açıkladı
Bu listeler şu anda okullarımızda açık bulunan Norm Kadrolarının sayısını gösteriyor. Analiz yapacak olursak;
Bölgelere göre açık kadroları görebiliriz.

1.BÖLGE 85818
2.BÖLGE 41237
3.BÖLGE 14238
  141293
Evet tam 141 bin öğretmen  açığımız var. Bunlara 70 bin Sözleşmeli Öğretmeni de eklersek, sayı 210 bin civarında olur.
Yıllardır öğretmen açığını açıklayın, norm kadroya göre kaç açık var duyurun diye bir çok yazıyı kaleme aldığımız halde en küçük adım atmayan her defasında gizleyen MEB ilk kez listeleri yayımlamıştır.
Evet öğretmen açığı 210 bin. Biliyorsunuz ki daha önce bakan ÇUBUKÇU açığın 70 bin civarında olduğunu söylemişti. Bu rakam o anda acil ihtiyaç olan yani özellikle ücretli öğretmenlerle doldurulan rakam idi. Her öğretmene 21 saat yerine 30 saat ders verildiğinde oluşan rakamdı.

Şimdi ise norm kadro esaslarına göre açık olan kadroları görüyoruz. Hem de kurumlar bazında. Bu rakamları teyit etmek mümkün Örneğin Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesinde sadece Rehber Öğretmen normu açık görülmektedir. Yani listelerde sadece bu alanda adı görülmektedir. Çünkü norm kadro esaslarına göre tek açık norm bu alandadır.
MEB’de fes düştü kel göründü.Artık kimse kimseyi kandırmayacak. Kaldı ki bu açık şu anki fiziki şartlara göre oluşan açıktır. Tüm okullar tekli eğitime geçse ve sınıf mevcutları 30 ların altına inse bu rakamı siz düşünün.
Bu konu ve rakamlarla ilgili yeni değerlendirmeleri zaman içerisinde yapacağız… Şimdilik bu kadar…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

İŞTE 13 Kasım 2008 TARİHLİ  BÜYÜK GÜRÜLTÜ KOPARAN HABERİMİZE MEB PERSONEL GENEL MÜDÜRÜ SAYIN NECMETTİN YALÇIN'IN CEVABI:

Personel MEM'den açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 140 bin açık olduğunu kabul ettiğine dair  Memuruz.Net ve ANKA HABER AJANSINI yalanladı ve ısrarlı istek üzerine verilen randevuda görüşülen konuların farklı bir şekilde yansıtılmasının, iyi niyet ve nezaket tavrıyla örtüşmediğini belirttti.
İşte Genel Müdürlüğün görüşmeyi yapan siteye (Memuruz.Net) ilişkin açıklaması
Israrlı istek üzerine yoğun çalışmalarımız arasında randevu vererek 11/11/2008 tarihinde Personel Genel Müdürlüğü Makamında temsilcileriniz kabul edilmiş, Personel Genei Müdürlüğü görevine başlamış olmam nedeniyle hayırlı olsun temennilerini kabul etmek üzere bir görüşmemiz olmuştur. Sohbet içerikli geçen bu görüşmedeki konuların farklı bir şekilde yansıtılması hususu, Genel Müdürlüğümüzün göstermiş olduğu hassasiyet, iyi niyet ve nezaket tavrıyla örtüşmediğini belirtmek istiyorum.
Şöyle ki, temsilcilerinize sitenizde yayınlamak istediğiniz hususların yazılı olarak soru şeklinde verilmesi halinde bu konularda yetkili birimlerin teknik bilgileri alınarak cevaplandırabileceği, bu yolla da kamuoyunun bilgi sahibi olacağı şeklinde görüş bildirmiş olduğum halde o esnada, bir başka ifadeyle sohbet anındaki konuşmalar üstelikte söylenmeyenleri söylenmiş gibi göstererek ve sanki bir müiakat yapılmış gibi yayınlanmıştır. Oysa bilgi edinilmek İstenilen konulan bizatihi yazılı olarak alıp, Genel Müdürlüğümüzün ilgililerine cevap hazırlamak üzere tarafımdan talimat verilmiştir. Ancak, bu cevaplar beklenilmeksizin sohbetlerin yazıya dönüştürülerek yayınlanmasını etik bulmadığımız gibi, tepkiyle karşıladığımızın bilinmesini istiyorum. Bizce mesleki olgunluğa ve yeterliliğe erişmediği düşünülen temsilcilerinizin ve yayın sorumlularının iyi niyeti suiistimal ettikleri sonucunda varılmıştır. Bu yanlış tutum ve davranışlar kamuoyunun yanlış bilgilenmesine ve olumsuz beklentilere yönelmesine sebebiyet vermiştir.
Bu durum karşısında meslek etiğine ve iş ahlakına uygun davranılmadığı sonucuna varılan yaklaşım nedeniyle sitenize herhangi bir açıklama yapılmayacağı gibi bundan böyle temsilcilerinizle de herhangi bir görüşme yapılması da düşünülmemektedir.
Her ne kadar bu konuda Bakanlığımız Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği aracılığıyla kamuoyu gerçek ve doğru bilgilerle bilgilendirilecek olmakla birlikte, yapılan hatanın düzeltilmesi ve iş ahlakına uygun davranılacağı düşüncesiyle bilgilerinizi rica ederim.
Necmettin YALÇINMEB Personel Genel Müdürü

ANKA HABER AJANSININ HABERİ
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, yıllardır MEB’in açıklamaktan kaçındığı öğretmen açığı sayısını sonunda açıkladı. Yalçın, öğretmen açığının 140 bin olduğunu bildirdi.
-Yalçın, işsiz ve atanamamış öğretmenlerin sayısının ise 200 bini geçmesi konusunda tek sorumlunun Milli Eğitim Bakanlığı olmadığını savunarak, eğitim fakültelerinin YÖK kararıyla açıldığına işaret etti.
-Genel Müdür Yalçın, sözleşmeli öğretmenliğin ise ihtiyaç nedeniyle yapıldığını söyleyerek, “Anayasa Mahkemesi’nin sözleşmeli öğretmenlik görevlendirmesini iptal etmesini beklemiyoruz. O nedenle şimdilik bir önlem alma gereği duymuyoruz” dedi.
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, öğretmen açığının 140 bin olduğunu açıkladı. Yalçın, işsiz ve atanamamış öğretmenlerin sayısının ise 200 bini geçmesi konusunda tek sorumlunun Milli Eğitim Bakanlığı olmadığını savunarak, eğitim fakültelerinin YÖK kararıyla açıldığına işaret etti.
MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, memuruz.net’e önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, 200 bini bulan işsiz öğretmenlere yönelik olarak, öğretmenlerin işsiz olmasından sadece MEB’in sorumlu tutulamayacağını söyledi.
Yalçın, “Üniversitelerde eğitim fakültelerini biz açmadık, YÖK kararıyla açılıyorlar. O nedenle bu kadar öğretmenin işsiz olmasında tek sorumlu biz değiliz. Biz sadece ihtiyacımız kadarını alırız. Ama elimizden geldiğince bu sayıyı azaltmaya çalışıyoruz. 2008 yılında 50 bine yakın atama yaptık” dedi.
İlköğretim müfettişlerinin maaşlarının yetersizliğine de değinen Yalçın, halen görevde olan 3 bin müfettiş için yeni bir düzenleme hazırlığı yaptıkları müjdesini de verdi.
-“SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK DEVAM EDECEK”-
Yalçın, sözleşmeli öğretmen alımına yönelik tepkilerin hatırlatılması üzerine sözleşmeli öğretmenliğin ihtiyaçtan dolayı doğduğu yanıtın verdi. Yalçın, “Hukukçularımız ile bu konuyu değerlendirdik, yasal olarak bir engel olmadığı kanısındayız. Biz bu görevlendirmeleri Devlet Personel Başkanlığı mevzuatına uygun şekilde yapıyoruz. Zaten sözleşmeli personel alımını hemen hemen tüm kurumlar uyguluyor. Örneğin Sağlık Bakanlığında da Sözleşmeli istihdamı yapılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin sözleşmeli öğretmenlik görevlendirmesini iptal etmesini beklemiyoruz. O nedenle şimdilik bir önlem alma gereği duymuyoruz” dedi.
-KURUMLAR ARASI NAKİL İKİ KAT ARTIRILACAK-
Yalçın, kurumlar arası nakil kontenjanları ile ilgili çalışmaları da Personel Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürdüklerini bildirdi. Yalçın, “Her yıl yüzde 2 olarak belirlenen kontenjanların yüzde 4’e çıkarılması için Bakanlığımıza teklifte bulunacağız. Bize kalsa tüm başvuranları almak isteriz, ama bu konuda Maliye Bakanlığı’nın kısıtlaması söz konusu” dedi.
Yalçın, Şubat ayında yapılacak öğretmen atamalarıyla ilgili sayının belirlenmesi için erken olduğunu ancak çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yalçın, ihtiyaç kontenjanların belirlenmesi için milli eğitim müdürlüklerinden boş kontenjanları bildirmelerini istediklerini kaydetti.
-“140 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR”-
Genel Müdür Yalçın, kaç ücretli ve sözleşmeli öğretmenin çalıştığı yolundaki soruya ise “140 bin açığımız varsa, biz bunların bir kısmını sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışıyoruz” yanıtı verdi.
Personel Genel Müdürü Yalçın, yıllardır Bakanlığın açıklamaktan kaçındığı öğretmen açığı sayısın da ilk defa açıklamış oldu.
Memuruz.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş