Çubukçu: Türk Milli İşaret Dili biran önce hayata geçirilmeli

 Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türk Milli İşaret Dilinin bir an önce hayata geçirilmesi için bakanlık olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İşitme Engellilerin Yükseköğretim Olanaklarının Geliştirilmesi ve Desteklenmesi için Elektronik Materyal Hazırlanması (e-isit) Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı.
Burada bir konuşma yapan Bakan Çubukçu, 2007'de yapılan 1. Türk İşaret Dili Çalıştayı'nda Türk işaret dili sözlük ve dil bilgisi kitabının oluşturulması amacıyla geniş çaplı bir araştırma ve projeye karar verildiğini, ancak bu projenin sonuçlandırılamadığını belirtti.
Bu nedenle, Türk işaret dilinin eğitim ve öğretimi ile ilgili usul ve esasların belirlenemediğini kaydeden Çubukçu, "Gerek Türk Dil Kurumu tarafından ihalesi yapılan projeyle ilgili çalışmalarda gerekse proje sonrasında ilgili kurumların bilgi ve deneyimlerinden yararlanılmamış, süreçle ilgili gelişmelerden ilgili kamu kurumlarına düzenli bilgi verilmemiştir. Kurul başkanlığına, projenin tüm aşamalarında kamu kurumlarıyla işbirliği içinde bulunulması gerektiği iletilmiş olmasına ve yönetmelikle belirlenmesine rağmen bu hususlar dikkate alınmamıştır." diye konuştu.
Çubukçu, ortaya çıkan bu sorunların giderilmesi için 2009 yılında İşitme Engelliler Milli Federasyonu, SHÇEK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir toplantı yaparak çözüm önerilerini ilgili yerlere ilettiğini söyledi.
İŞİTME, GÖRME VE ORTOPEDİK ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK OKUMA YAZMA KURSLARI AÇILDI
Yaşanan aksaklık ve sorunların, bu hizmetten yararlanmak için bekleyenleri huzursuz ettiğini dile getiren Çubukçu, "Hem de işaret dili ile ilgili izinsiz ve usulsüz çalışmalar yapılmasına neden olmaktadır." dedi.
Çubukçu, şöyle devam etti: "Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve işitme engelliler ilköğretim okullarında okutulan ders kitaplarından bazıları için programdaki mevcut kazanımları azaltmadan ve kitaplarda yer alan konuların konu başlıklarına dokunmadan, işitme engelli öğrencilerin kitaplardan daha etkin bir biçimde yararlanabilmesine imkân sağlayacak şekilde, oluşturulan komisyonlarca yardımcı eğitim araçları hazırlanmaktadır. Ayrıca, her yaz döneminde ilköğretim çağı dışına çıkmış okuma yazma bilmeyen yetişkin işitme, görme ve ortopedik engelli bireylerimize yönelik, yeme, içme ve yatmaları Bakanlığımızca karşılanmak üzere okuma yazma kursları açılmaktadır."
ÖĞRETMENLERİN İŞARET DİLİ ÖĞRENMELERİ İÇİN SEMİNER
İşitme engellilerin okullarında çalışan öğretmenlerin işaret dili öğrenmeleri için geçen yıl 'işitme engellilerin eğitiminde iletişim yöntemleri' semineri düzenlendiğini dile getiren Çubukçu, "33 öğretmenimize iki haftalık bir kurs verilmiştir. 2010 yılında da yine işitme engelliler okullarında çalışan öğretmenlerimize yönelik olarak bu seminer verilecektir. Ayrıca, Bakanlığımız bünyesinde okullarımızda kullanılmak üzere işaret dili sözlüğü çalışması tamamlanmak üzeredir. Bu sözlük Türk Milli İşaret Dili çalışmasının temelini oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.
Çubukçu, Türk Milli İşaret Dilinin biran önce hayata geçirilmesi için Türk Dil Kurumu öncülüğünde Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu (TİDBO) kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerine düşen görevleri yerine getireceğini aktardı.

CHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş