Eğitek: SBS'nin iptali sözkonusu değil

 - Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Mahmut Tüncel, Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yabancı dil testlerine ait cevap anahtarlarının farklı olmasının konu edilerek, sınavın iptal edilebileceği iddialarına ilişkin olarak, ''Sınavın kesinlikle, kısmen veya tamamen iptal edilmesi söz konusu değildir'' dedi.
Tüncel, ''Yapılan sınavların bütün yönleriyle merkezi sistem sınav kurallarına, ilgili mevzuata, hakkaniyete ve adalete uygun olarak gerçekleştirilmiştir'' diye konuştu.
''SBS'de farklı yabancı dil testlerine ait farklı cevap anahtarı olması'' konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Tüncel, ''Yabancı dil testlerinin cevaplarının aynı olacağına dair hiçbir şekilde kural olamaz'' dedi.
-DİLEKÇE İLE BAŞVURU İÇİN YARIN SON GÜN-
Tüncel, bunun sonucu olarak da SBS e-Başvuru Kılavuzu'na, ''Öğrenci 2 yabancı dil eğitimi zorunlu olan okullarda öğrenim görüyorsa velinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede talep ettiği dile ait testleri çözecektir'' ibaresinin konulduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bazı özel okullarda iki yabancı dil eğitimi veriliyor. Kılavuzda yapılan açıklamaların, genelgedeki hatırlatmalar ve test kitapçığındaki uyarılara rağmen sorumlu olduğu yabancı dilden başka bir dilde soruları cevaplandıran öğrencilerin sorunlarını çözmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere, velisinin dilekçesi ile başvurması halinde, sınavda işaretledikleri dilden değerlendirmeye alınmaları konusunda bir kolay getirdi. Şu ana kadar konuyla ilgili kendilerine yaklaşık 650 dilekçe geldi.''
Dilekçe ile başvuru süresinin yarın mesai bitiminde sona ereceğinin altını çizen Tüncel, dilekçelerden örnekler vererek, bazı dilekçelerde ''Her ne kadar benim dilim İngilizce de olsa, ben Almanya'da yaşadığım için bu dili daha iyi öğrendim. Bunun için de Almanca testini yanıtladım'' denildiğini belirtti.
Mahmut Tüncel, yabancı dil testinin değerlendirme dışı bırakılmasının bu testte başarılı olmuş, sınavının genel kurallar çerçevesinde usulüne uygun olarak tamamlamış yüz binlerce öğrenci açısından büyük bir haksızlığa yol açacağını belirtti. Tüncel, dilekçelerin suiistimali önlemek amacıyla incelendiğini söyledi.
Bu uygulamanın sadece SBS'ye girmiş ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencileri için geçerli olduğuna işaret eden Tüncel, 12 Haziran Cumartesi günü SBS'ye girecek ilköğretim 6. sınıf öğrencileri için böyle bir şeyin yapılmayacağını, bu nedenle öğrencilerin okuduğu yabancı dile ait soruları cevaplamaları gerektiğini vurguladı.
Sınav kılavuzlarının velileri, okul yöneticilerini, öğretmenlerini ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla hazırlandığını vurgulayan Tüncel, bu durumun her yıl yayınlanan genelgelerle de yönetici ve öğretmenlere duyurulduğunu söyledi.
Tüncel, ''Bu duyurular içerisinde hiçbir zaman yabancı dil testlerinin cevap anahtarlarının ortak olacağı ifade edilmemiştir'' dedi.
Mahmut Tüncel, öğrencilere dağıtılan cevap kağıtlarında yabancı dil ile ilgili seçim yapabilecekleri bir bölüme yer verilmemesinin nedeninin, öğrencilerin tamamının yabancı dil bilgisinin e-okul sisteminde yer alması olduğunu ifade etti.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş