Atamaları Abbas Güçlü sordu, MEB kurmayları yanıtladı

Yüzbinlerce öğretmenin dört gözle beklediği temmuz ve ağustos atamalarına ilişkin merak edilen soruları Milli Eğitim Bakanlığı Kurmaylarına yönelttik. İşte en çok merak edilen sorular ve cevapları;

SORU: Temmuz´da sözleşmeli olarak atanan öğretmenler, ağustos ayındaki atamalara katılamayacaklar yönünde söylentiler var. Bu doğru mu?

CEVAP: Hayır böylesi bir durum söz konusu değil. Hukuki olarak da zaten başvuruları engellenemez.

SORU: Peki bu söylentiler nereden çıkıyor?

CEVAP: 2008 KPSS puanıyla temmuzda son kez atama yapılacak. Onlar ağustos atamasına zaten otomatik olarak başvuramayacaklar. Ama 2009 KPSS puanı olanlar elbette hem başvruda bulunabilecekler hem de atanabilecekler.

SORU: Aynı okula da atama yapılabilecek mi?

CEVAP: Eğer aynı okulda boş pozisyon ilan edilmişse ve puanı yetiyorsa niye atanmasın ki...

SORU: Öğretmen atamalarında taban puanlar neye göre belirleniyor? Bazı alanlarda puanlar çok yüksek iken diğerlerinde neden çok aşağılara düşüyor. bunun bir ölçüsü var mı?

CEVAP: Bu konuda belirleyici olan o alandaki öğretmen sayısı. Genelde tespit edilen kontenjanın dört katı aday belirlenerek sonuncu adayın puanı taban puan olarak açıklanıyor. Ama bazı alanlarda bırakın dört katını, kontenjan kadar aday bulunamıyor. Bu yüzden puanlar düşüyor. Örneğin Rehberlik´te puanların bu kadar düşmesi bu yüzden.

SORU: Ağustos atamasında puanlar düşer mi yükselir mi?

CEVAP: Kesinlikle yükselecektir. Ama bazılarında az, bazılarında çok. Ama mutla yükselecektir.

SORU: Yeni atama döneminde kaç yeni öğretmen devreye girecek? Eğitim fakültelerinden yılda kaç öğretmen mezun oluyor?

CEVAP: Eğitim fakültelerinden yılda yaklaşık olarak 40 bin civarında öğretmen mezun oluyor. Bu yılda tahminen 35, 40 bin civarında olur.

SORU: Formasyonu olan öğretmenlerin durumu ne olacak? Onca sıkıntı ve masrafa rağmen hala atanamıyorlar. Onlarla ilgili yeni bir gelişme var mı?

CEVAP: Talim Terbiye Kurulu´nun 80 nolu kararına göre, atamalarda öncelik eğitim fakültesi mezunlarında. Eğer onlardan istenilen sayıda öğretmen yoksa, formasyon alanlara sıra geliyor.

SORU: Peki her formasyon alan atanabiliyor mu?

CEVAP: Hayır yine bu 80 nolu karara göre 75 ve üzeri puan alanlar atanabiliyor.

SORU: Öğretmen kalitesinin korunabilmesi için örneğin puanı 50´nin altına düşen branşlara KPSS´de 75 puan almış formasyonlu öğretmenler atanamazlar mı?

CEVAP: Bu konuda kararı Talim ve Terbiye Kurulu veriyor. Böyle bir karar alınırsa neden olmasın.

SORU: Madem ki formasyon alanların önü açılmıyor o halde neden kurslar açılıyor. Bazı fen edebiyat fakültelerine formasyon eğitimi getiriliyor?

CEVAP: Bu konuda çok büyük sıkıntılar ve gerginlikler yaşanıyor. Örneğin 70 fen edebiyat fakültesinden sadece 9´una bu hak verildi, diğerleri de istiyor. Öte yandan eğitim fakülteleri hiç birine verilmesini istemiyor. YÖK ve MEB arasında bu konudaki çalışmalar devam ediyor.

SORU: Meslek liselerine pozitif ayrım yapılacağı yönünde bakanlık için karar alındığını söylediniz ama temmuz için açıklanan sözleşmeli kadroları tam bir hayal kırıklığı yarattı. Peki bu pozitif ayrımcılık ne zaman yapılacak?

CEVAP: Evet yapılacak. Ağustos ayında bunu hissedecekler. Zaten klasik liselerin dönüşüm programı çerçevesinde anadolu liseleri ve meslek liselerinin sayısı arttı. Bu bir anlamda zorunluluk.

SORU: Pozitif ayrımcılık tüm mesleki derslere yönelik mi olacak? Yoksa bazı derslerle sınırlı mı kalacak?

CEVAP: Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Mevcut öğretmen kadroları yeterli olan alanlara tabi ki fazla bir alım yapılmayacak ama yeni dönüşen okulların ihtiyacı ve artan ders sayıları çerçevesinde meslek dersi öğretmeni alınacak

SORU: Bir kaç hafta içinde askere gidecek olanların durumu ne olacak? Askere giderlerse hakları yanacak mı?

CEVAP: Hayır hakları neden yansın ki. Sözleşmelilerde ataması gerçekleşmişse, kadrosu boş bırakılır. Dönüşte bir ay içerisinde dilekçe vererek görevine başlayabilir. Kadrolular ise askerlik süresince izinli sayılırlar. Onlar da dönüşte görevlerine başlarlar. Ya da bazı branşlar da asker öğretmen olarak görev yapabilirler.

SORU: Şu anda askerde olanlar ya da Ağustos´a kadar askere gidecek olanlar da atama için başvuruda bulunabilirler mi?

CEVAP: Elbette başvurabilirler. Bu konuda bir hak kaybına uğramaları söz konusu değil.

SORU: Bazı klasik liselerin anadolu lisesine dönüşmesi yabancı dil öğretmenlerine olan ihtiyacı artıracak mı?

CEVAP: Şu anda 160 civarında lisenin dönüşüm programı çerçevesinde yapısı değişti. şimdi oturup yeni ders saatlerine göre öğretmen ihtiyacı belirlenecek. bu çerçevede yabancı dil dersleri artacağı için öğretmen ihtiyacı da artacaktır.

SORU: Genel ağırlık yine İngilizce mi olacak? Fransız ve Almanca öğretmenleri yine hüsrana uğrayacaklar mı?

CEVAP: Hangi anadolu lisesi hangi dile ağırlık verecek ona biz karışmıyoruz. Ama bazı okullar ingilizce dışındaki dillere de ağırlık verecektir. Vermelidir de...

SORU: Geçi görevlendirmeler ile başka okullarda ya da kurumlarda çalışan öğretmenler mağdur durumdalar. Hizmet süreleri sayılmamış. Bu konuda çok şikayet var. Ne olacak onların hali? Bu süreçte yaptıkları hizmetler dikkate alınacak mı?

CEVAP: Bu konuda büyük sıkıntı var. Bu durumda olan arkadaşlar bakanlık için risk unsuru. Başka kurum ya da kuruluşlardaçalışanlar, meslekten uzaklaşanlar, ya da il içi ve il dışında farklı okullarda görevlendirilenler, dönüşte sıkıntı yaratıyorlar

SORU: Peki onların hali ne olacak. Madem bu kadar riskli bir durum söz konusu neden yeni bir düzenlemeye gidilmiyor?

CEVAP: Bu konuda hem Devlet personel Dairesi hem de Başbakanlık kaldırılmasını öngörüyor. Buna rağmen yeni bir düzenleme yapılacak. tıpkı daha önce olduğu gibi.

SORU: Peki sıkıntı nerede?

CEVAP: Öğretmenlik dışında farklı görevler yapanlara sıkıntı var. Onların hizmet süreleri sayılmadı. Amaç da geçici görevlendirmelerin önünü kesmek.

SORU: İl içi ve il dışı atamalarda yeni düzenlemeler ne zaman yapılacak?

CEVAP: Sözleşmelilerde il dışı atamalar Ağustos´taki büyük atamadan sonra boşalan kadrolar da dikkate alınarak, öncelikle eş duruma mazereti göz önünde bulundurularak Eylül´de gerçekleşecek.

SORU: Peki il içi atamalar?

CEVAP: Onlar ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek.

SORU: Hangi puan diliminde kaç kişi olduğu nasıl, nereden öğrenebilinin. Herkesin önünü görebilmeleri açısından bu çok önemli.

CEVAP: Bakanlığımızın sitesine elimizdeki tüm istatistik bilgileri koyuyoruz.

SORU: İl içi ve il dışı atamalarda yeni düzenlemeler ne zaman yapılacak?

CEVAP: Sözleşmelilerde il dışı atamalar Ağustos´taki büyük atamadan sonra boşalan kadrolar da dikkate alınarak, öncelikle eş duruma mazereti göz önünde bulundurularak Eylül´de gerçekleşecek.

SORU: Peki il içi atamalar?

CEVAP: Onlar ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek.

SORU: Hangi puan diliminde kaç kişi olduğu nasıl, nereden öğrenebilinin. Herkesin önünü görebilmeleri açısından bu çok önemli.

CEVAP: Bakanlığımızın sitesine elimizdeki tüm istatistik bilgileri koyuyoruz.

SORU: Yeni atama yönetmeliğindeki değişiklikler ne zaman yayınlanacak?

CEVAP: Fazla değil iki, üç maddesi değişti. Devlet Personel Dairesi´ne gönderdik. Bir, iki hafta içerisinde yayınlanır. Yeni düzenlemelere göre şikayetler dikkate alınarak il içi ve il dışı tayinler ayrı ayrı yapılacak.

SORU: Örneğin il içi tayinlerde 10 yıldır atama bekleyenler değil de dışarıdan gelenlerin atanması ve benzeri haksızlıklar giderilecek mi?

CEVAP: Evet büyük ölçüde giderilecek

SORU: Atamalarda puan mı önemli yoksa sıra mı? Örneğin ben 26. tercihi işaretlediğim de benden daha düşük puanlı birisi , daha önceki tercihlerine yazdı diye o okula benden önce mi girer?

CEVAP: Hayır KPSS ile atamalarda puan üstünlüğü esastır.

SORU: KPSS´nin içeriği değişecek mi? Bu konuda sayın Bakan da sözler vermişti. Bu yöndeki çalışmalar ne durumda?

CEVAP: Çok yönlü çalışmalar yapıyoruz. Ama Devlet Personel Dairesi´nden dönüyor. Örneğin branş bazında, belli bir puanı tutturanlar arasından kura ile atama yapılsın önerisi götürdük kabul görmedi. Her alanla ilgili ağırlıklı sınavlar yapılsın istedik örneğin soruların ağırlığını banşlara yönelik sorular oluştursun, öğretmen gidip matamatik yerine kendi bıranşına yönelik örneğin müzik´e yörelik ders çalışsın, birikimini artırsın dedik. O da çok fazla ilgi görmedi şimdilik. Ama bu konuda bakanlık olarak ısrarlıyız. Ayrıca bu sınavları MEB yapsın istiyoruz. Ama hala terddütler var.

SORU: Peki sıkıntı nerede?

CEVAP: Devlet Personel Dairesi ilk kez memuriyete atanacaklar arasında bir ayrım yapmak istemiyor.

SORU: Sertifikalılar konusunda örneğin zihinsel engellirle ilgili sıkıntı var? Neden?

CEVAP: Bu konuda öğretmen açığı var. Örneğin Hacettepe´de 450 saat formasyon dersi alanlar var. Talim Terbiye´nin bu konulara daha açıklık getirmesi gerekiyor.

SORU: Okul müdürlerine yönelik yer değiştirme yönetmeliğine çok tepki var? Ertelenme ihtimali olabilir mi?

CEVAP: Evet bize de sayın Bakana da gelen çok şikayet var. bütün bunlar değenlendiriliyor. Şu an için bir erteleme söz konusu değil. Ama olmayacak anlamına da gelmemeli. Belki şartlı erteleme olabilir. Örneğin emekliliği yakalaşanlara gibi. Ayrıca bu kapsamda il ve ilçe milli eğitim müdürleri de düşünülüyor.

SORU: Önümüzdeki hafta atamaları gerçekleşecek sözleşmeliler ne zaman göreve başlayacak? Bu konuda yeni bir gelişme var mı?

CEVAP: Bizim temennimiz hemen görev başlamaları yönünde. Ama Maliye Bakanlığı izin vermiyor. 1 Eylül´de başlamaları öngörülüyor.

Memuruz.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş