Hukuk fakültelerinin sıralaması


Hangi üniversite, fakülte veya bölüm diğerlerine göre daha iyi veya daha kaliteli? Ülkemizde üniversiteleri ve fakülteleri kalite ve başarı yönünden değerlendiren objektif, adil ve güvenilir bir sıralama yok. Örneğin ABD'de üniversitelerin ve hukuk ve tıp gibi temel alanların belli kriterlere göre sıralanması ve bu sıralamanın kamuoyuna açıklanması adettendir. Bu sıralamada öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı, öğretim üyelerinin yayın kalitesi ve sayısı, üniversiteyi tercih eden öğrencilerin niteliği ve sayısı, üniversitelerin akademik ve teknik olanakları, mezunlarının başarısı gibi kriterler esas alınır.
Bizde de ya YÖK'ün, ya da bu konuya dışarıdan bağımsız gözle bakabilecek TÜSİAD, MÜSİAD ve benzeri kurumların bu türden sıralamalar yapması yararlı olacak. Böylece hem kamuoyu hem de üniversitelere girmek isteyen gençler ve aileleri yaratılan yapay imajlarla kandırılmayıp, sağlıklı biçimde bilgilenebilir.
Böyle bir güvenilir sıralama bulunmadığına göre, mevcut durumda bir üniversitenin, fakültenin veya bölümün ülke içindeki konumunu, kalite ve başarı sırasını belirlemenin en objektif kriteri, bunların ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlara göre taban puanlarının sıralanması. Çünkü bu sıralama o üniversiteyi, fakülteyi veya bölümü tercih eden lise mezunlarının hem sayısı hem de 'kalitesi', yani sınav puanının yüksekliği konusunda net bir fikir veriyor. İdeal değil ama eldeki imkanlara göre yine de en objektif, adil ve güvenilir sıralama.
ÖSYM'nin web sayfasında üniversiteler bazında yayınladığı bu yılki taban puanlarına göre özel bir çalışma yaparak hukuk fakültelerini sıraladım. Devlet ve vakıf üniversiteleri hukuk fakültelerinin ilk 12 sırası aşağıdaki gibi.

Bu arada bu sıralamadaki tek sorun şu: Kontenjanı düşük fakültelerin taban puanı, yüksek kontenjanlı fakültelerin taban puanına göre daha yüksek çıkabiliyor ve bazen bu durum yanıltıcı olabiliyor. Örneğin Galatasaray Hukuk sadece 26 öğrenci alıyorken Ankara Hukuk 800 öğrenci alıyor. Sıralamada aslında bu durum da dikkate alınmalı. Ama ÖSYM'nin kamuya açıklanmış ve buna göre yapılmış sıralaması yok. Yine de aşağıdaki sıralama önemli bir fikir veriyor:

Vakıf Hukuk Fakülteleri (toplam 29 fakülte):
1. Koç Ü. (449), 2. Bilkent Ü. (441), 3. TOBB-ETÜ (435), 4. İstanbul Ticaret Ü. (420), 5. Başkent Ü. (407), 6. Yeditepe Ü. (406), 7. Bahçeşehir Ü. (402), 8. İstanbul Bilgi Ü. (398), 9. İzmir Yaşar Ü. (394,7), 10. Çankaya Ü. (394,4), 11. İzmir Ü. (393), 12. İzmir Gediz Ü. (391)

Devlet Hukuk Fakülteleri (toplam 21 fakülte):
1. Galatasaray Ü. (544), 2. Ankara Ü. (501), 3. Gazi Ü. (491), 4. İstanbul Ü. (489), 5. Marmara Ü. (485), 6. Dokuz Eylül Ü. (480), 7. Anadolu Ü. (478), 8. Uludağ Ü. (476), 9. Çukurova Ü. (473), 10. Kocaeli Ü. (472), 11. Akdeniz Ü. (472), 12. Selçuk Ü. (471).

NOT: Veriler ÖSYM'nin web sayfasında açıklanan bilgilerden tarafımca derlenmiştir. Parantez içindeki rakamlar taban puanları gösterir. Vakıf üniversiteleri için burslu değil, paralı okuyan öğrencilerin taban puanları esas alınmıştır.

 AKŞAM-Ali Ulusoy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş