TÜBİTAK'tan ÖSYM'deki kopyaya kriptolu önlem !

KPSS’de yaşanan kopya skandalının ardından ÖSYM’deki bilgi güvenliğini sağlamak için devreye giren TÜBİTAK, gizli bilgilerin dışarıya sızmasını önlemek için özel parolalı ve internete bağlanmayacak bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başladı.


TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdürü Alparslan Babaoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzaladıkları anlaşma çerçevesinde, Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) bilgi güvenliğinin sağlanması için çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şu bilgileri verdi:

Parola her hafta değişecek

“Türkiye’de herhangi bir kamu kuruluşunun bilgisayar sistemini oluşturan bileşenlerin hepsi Türkiye’den tedarik edilebilir. Ağ güvenliği için yurtdışından herhangi bir bilgisayar bileşeni araştırmaya gerek yok. İnternete bağlanmayacak bir bilgisayar kuralı getirilebilir ve bu bilgisayar kolaylıkla denetlenebilir. Gizli bilgilerin olduğu bilgisayarlar, internete bağlanmaz ya da gizlilik dereceli bilgisayarlara erişim için güçlü parolalar kullanma zorunluluğu getirilebilir. Kısa parolaları sistem kabul etmez, mutlaka uzun, hem harf hem de rakam barındıran parola zorunluluğu getirilebilir. Bu parolaları, haftada bir değiştirme zorunluluğu olabilir. O zaman o ofiste çalışan yetkisiz bir insan girip de deneme yanılma yöntemiyle şifreyi bulup bilgisayardaki gizlilik dereceli bilgileri çalamaz.”

Kaynak: Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş