Okul pansiyonları ev ortamını aratmayacak


Milli Eğitim Bakanlığı, okul pansiyonlarını ev ortamını aratmayacak mekanlar haline getirilmesi talimatını verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan imzasıyla 'Pansiyon hizmetlerinde kalitenin izlenmesi' konulu yazı il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Yazıda, pansiyonların ev ortamını aratmayacak şekilde aile sıcaklığının yaşandığı mekanlar haline getirilmesi amacıyla zeminlerin halı ile kaplanması, yatakhanelerde terlikle dolaşılmasının sağlanması ve öğrencilerin günün gerektirdiği şartlara uygun eğitim almasının, sosyal ve kültürel etkinlikler yönünden de ihtiyaçlarına cevap verebilecek ortamlar olarak düzenlenmesinin önemi vurgulandı.



Yazıya göre, yemeklerin mümkün olduğunca pansiyonlarda pişirilmesi ve hazırlanmasına özen gösterilecek. Ancak, zorunlu nedenlerle yemeklerin hizmet alımı yoluyla temin edilmesinde, ihale şartnamesinde belirtilen esaslara göre verilip verilmediği yönetici ve öğretmenler tarafından takip edilecek.
Kiler, mutfak, yemekhane, bulaşıkhane ve benzeri ortak mekanlar daima temiz halde bulundurulacak, her türlü pis kokudan arındırılacak, nevresim, çarşaf, yastık kılıfları sıklıkla yıkanarak değiştirilecek; çatal, bıçak, servis tabakları, sürahi ve su bardaklarının temizliğine özen gösterilecek.
GÜNLÜK KALORİ DEĞERLERİ DİKKATE ALINARAK YEMEK LİSTELERİ HAZIRLANACAK
Öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmeleri için ihtiyaç duyulan günlük kalori değerleri dikkate alınarak, günlük menü hazırlanacak ve yemek listelerinin hazırlanmasında bir diyetisyen ile öğrenci temsilcisinin katılımı sağlanacak. Ambar devrinin yüksek tutulmasını sağlamak amacıyla yemeklerin çeşitliliği ve kalori miktarlarında kısıtlama yapılmayacak. Kalorifer düzenli olarak yakılacak, oda sıcaklığı korunacak ve öğrencilerin olumsuz hava şartlarından etkilenmelerine meydan verilmeyecek.
Öğrencilerin bedensel ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmaları sağlanacak, gerektiğinde bu konuda resmi, özel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılacak.
BULAŞICI HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEM ALINACAK
Bilhassa pansiyon gibi toplu yaşam merkezlerinde bulaşıcı hastalıkların meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınması, hijyen kurallarına riayet edilmesi, günlük, haftalık ve aylık temizlik hizmetlerinin eksiksiz yerine getirilmesi, günlük sıcak su verilmesi ve öğrencilerin banyo imkanlarından yeterince yararlanmaları sağlanacak. Banyolarda yeterli sayıda saç kurutma makinesi ve ihtiyaca göre havlu ve benzeri malzemelerin bulundurulmasına özen gösterilecek.
Okulun ve pansiyonun uygun yerlerinde yeterli sayıda temiz, sağlam, çalışır ve kullanılabilir durumda el yıkama evyeleri bulundurulacak. Tuvaletlerin temiz tutulması ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konusunda öğrencilere eğitim verilecek. Tuvaletlerin yeterli havalandırma düzeneğine sahip olması sağlanacak, sıvı sabun bulundurulacak, belleticiler ve nöbetçi öğretmenlerce sık sık kontrol edilerek eksikler giderilecek.
Sağlık ve benzeri zorunlu haller dışında pansiyona geç gelmeyi alışkanlık haline getiren, pansiyona gelmeyen, arkadaşlarının huzurunu bozanlar rehberlikle ikna edilecek. Bu tutumlarını değiştirmemeleri halinde okul yönetimince velilerle görüşmeler yapılarak bu durumdaki öğrencilerin pansiyonlara devamları sağlanacak.
İl-ilçe mili eğitim müdürü veya yardımcıları-şube müdürleri tarafından mesai saatlerine bağlı kalmaksızın, pansiyonlar sık sık ziyaret edilecek ve bu hususların takibi yapılacak. Konuyla ilgili gerekli önlemler gecikmeye meydan verilmeden alınacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş