Abbas Güçlü: YGS Pişkinliği Öğretmen Atamaları Ve Tatminsizlik!

"ÖSYM Başkanı Ali Demir adaylara sanal mektup gönderiyor. Mektubu okuduğunuzda hatalı olduklarını kabul ediyor ama “bize güvenin” diyerek yola devam edeceklerini de açıklamaktan geri kalmıyor... "
ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda en ufak bir kodlama hatası yapanların sınavı iptal edilip, geleceği karartılırken, böylesine vahim hataları yapanların hiçbir şey yokmuş gibi davranmaları hele hele teşvik edilmelerini anlamak mümkün değil.

ÖSYM Başkanı Demir’in aşağıdaki ifadelerini lütfen bir kez daha okuyun ve tatmin olanlara bir kez daha sorun, hala tatmin olmaya devam ediyor musunuz?..

 Yazdıklarına Kendileri İnanıyor mu?

 İşte Demir’in yaptıkları hataları kabul ettiği mektubu:

 “Çok Değerli Öğrenciler,

27 Mart 2011 günü hayatınıza sadece bilgilerinizle yön vermenizi sağlayacak bir sınav organize ettik. Bu sınav sonucunda sadece hak edenin hak ettiği üniversiteye yerleşebilmesi için gerekli ortamı hazırladık. Sınav güvenlik tedbirlerimiz pek çoğunuz tarafından takdir edilmiş olmasına rağmen bazılarınız tarafından da sınav stresini artırıcı etkenler olarak karşılandı.

Sınav bittikten sonra tüm kamuoyu önünde bazı tartışmalar yaşanmaya başladı. Bu konulardaki gerçekler tüm açıklığı ile aşağıdaki gibidir;

1.      Basına Verilen Soru Kitapçığı: Bu soru kitapçığı, ÖSYM’nin hazırladığı master soru kitapçığı olması gerekirken, gereksiz yere master soru kitapçığından basitçe türetilmiş bir kitapçıktır. Bu soru kitapçığı, sınav bittikten sonra türetildiğinden ve sınava giren hiç bir adaya verilmediğinden hiç bir adaya üstünlük sağlanması söz konusu olmamıştır.

2.      Tüm Adaylara Verilen Soru Kitapçıklarında Cevap Seçeneklerinin Dizilişi: Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de rastgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır.

Tüm sınav evrakı gibi soru kitapçıklarının da hazırlanması ‘kapalı dönem’ olarak ifade edilen ve tüm dünyadan izole bir ortamda hazırlandığından bu dizilişin ÖSYM çalışanları dâhil dışarıdan herhangi biri tarafından bilinmesi imkânsızdır. Bugüne kadar incelenen çok sayıda soru kitapçığından bu dizilişi fark ederek cevap seçeneğine yönelen tek bir adaya bile rastlanmamıştır.  Sınavda adaylar tarafından             kullanılan soru kitapçıklarının incelenmesi devam etmektedir.

Ayrıca tüm adayların ham puanları üzerinde yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda normal dışı hiçbir durum görülmemiştir.

3.      İstanbul-Eyüp Bölgesinde Sadece Kız Öğrencilerin Sınava Girdiği Okullar: Bu durum, söz konusu bölgede sınava girme talebini karşılayacak yeterli kapasite olmadığından ve bölgeye yerleşimde kız öğrencilere öncelik verilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir sonuçtur. ÖSYM’nin bu yolla sınavda hiç bir adaya üstünlük sağlaması asla söz konusu değildir.

4.      YGS Sınavı Sonuçları: Bugüne kadar yapılan cevap kâğıdı okumalarının sonuçları geçtiğimiz yıl yapılan YGS sonuçları ile mukayese edildiğinde normal dışı bir durumun olmadığı ve sınavın adil ve doğru yapıldığı gerçeğini ortaya koymaktadır.

Değerli Öğrenciler, ÖSYM size hak ve adalet ölçülerinde modern çağın imkânlarını kullanarak bir sınav hazırlamış, yürütmüş ve değerlendirmelerini tamamlamıştır. Tüm bu süreçte sizleri rahatsız edecek hiç bir oluşum söz konusu değildir.

Son günlerde sizlerin heyecan ve duyarlılığınızı harekete geçirmek üzere oluşturulan senaryoların hiç bir dayanağı yoktur.

En kısa zamanda sonuçlar açıklanacak ve sizler hem sınav sonuçlarınızı öğrenebilecek hem de cevap kâğıtlarınızı ve kendinize ait cevap anahtarınızı internet sitemizden görebileceksiniz.

Tam bir güven ve sükûnet içinde Haziran ayında yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına hazırlanmanızı ve hiç bir yönlendirmeye izin vermeden sadece bilginiz ile hayatınızı şekillendirme gayreti içinde olmanızı tavsiye ediyoruz.

Son olarak, şunu da bilmenizi isteriz ki, sizlerin heyecan ve duyarlılığınız üzerinden kamuoyunu karamsarlığa yöneltmek isteyenler hakkında gerekli inceleme, soruşturma ve yasal işlemler yapılmaktadır.

Sizlere LYS’de başarılar dileriz.”

 Öğretmen Atamaları

MEB’in ağustos dayatması’ndan vazgeçip mayıs’ta öğretmen alması sevindirici bir gelişme. Bu konuda yaşanan süreci elbette sizlerle paylaşacağız ama önce resmi açıklamanın bir an önce yapılması gerekiyor.

20 mi, 25 mi yoksa 30 bin öğretmen mi alınacak? Dağılım nasıl olacak? Bütün bunlar bir an önce açıklansın ki, artık bitap düşen öğretmenlerimiz ona göre bir yol haritası çizsinler.

Öğrencilerle yeterince oynandığı yetmiyormuş gibi öğretmenlerle de bu kadar oynandığı artık yetmedi.

E insaf diyoruz…

 Niye ve Nasıl Tatmin Oldular?


Cumhurbaşkanından Başbakana, Bakanlardan YÖK Başkanına hemen herkes  adeta yarışırcasına ÖSYM Başkanı’nın açıklamalarından tatmin olduklarını açıkladılar. Peki tatmin olmadığını açıklayanlar ne olacak? Onları kim oldukları belli diye sanki belli bir grubun militanlarıymış gibi göstermek ne kadar doğru?

Üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların açıklamalarına ne demeli? Onlar da mı bir takım mihrakların bir parçası?..

Tatmin olanlar nasıl ve niye tatmin olduklarını belgelerle ortaya koyarlarsa, biz de bu sıkıntıdan bir an önce kurtulur tatmin olanlar kervanına katılırız.

Yok eğer öyle bir argümanları yoksa da kimseden tatmin olmayı  beklemesinler…

Abbasguclu.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş