MEB, değişiklik yaptığı 2 branşta, adayları şansa terk etti

Bakanlık 30bin öğretmen atamasında öğretmen bulmada zorlanılan Teknoloji Tasarım ve Rehberlik alanlarına başka alan öğretmenlerinin de atanmalarına olanak sağlamıştır.
Bu konudaki değerlendirmemiz için tıklayınız.
Öncelikle bu düzenleme (esneme) yapılmadan önce Teknoloji Tasarım Alanına hangi bölüm mezunlarının atandığına bakalım:
1. Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği
2. İş ve Teknik Eğitimi Öğretmenliği
3. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (*)
4. Endüstriyel Tasarım Bölümü (*)
Rehber Öğretmenliğe ise;
1. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü/Anabilim Dalı
2. Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü/Anabilim Dalı
3. Psikoloji Bölümü (*)
Mezunları atanabilmektedirler.
Rehberliğe Felsefe alanına kaynaklık eden;
1. Felsefe Grubu Öğretmenliği
2. Felsefe Bölümü (En az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji aldığını belgelendirenler) (*)
3. Sosyoloji Bölümü (En az 16 kredi Felsefe, 16 kredi Psikoloji, 8 kredi Mantık aldığını belgelendirenler) (*)öğretmenleri de atanabilecekler,
Teknoloji Tasarıma ise birçok alan öğretmenleri de atanabileceklerdir.
Buraya kadarı bakanlığın boş kadro kalmaması için yaptığı tasarruftan ibarettir.
Bu tasarrufun;
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 18.maddesindeki; (7) Atama çeşitlerine ve alanlara göre belirlenen kontenjandan daha az sayıda başvuru olması durumunda artan kontenjan, öğretmen ihtiyacı çerçevesinde diğer atama çeşitlerine ve alanlara aktarılabilir.” hükmüne rağmen kullanılan tasarruftur. Yani yönetmeliğe göre bazı alanlarda yeterli aday bulunamaması halinde boş kalan kontenjanın diğer alanlara aktarılması gerekirdi.
Bazı alanlarda öğretmen bulunamıyorsa bunun tabii ki önlemini almak gerekir. Yapılan da bundan ibarettir.
Fakat başvurular sırasında karşılaşılacak bir sorun vardır hem de önemli bir sorun:
Bunun iyi anlaşılması için Rehber Öğretmenlik örneğinden gideceğim:
Bu atamada Rehber öğretmenliğe bu alana ait bölümlerden mezun olanların yanında Felsefe Alanına kaynaklık eden alanların da başvurabileceklerini yukarıda belirtmiştik.
Bu atamalarda Felsefe alanına 226 öğretmen alınacak olup taban puan 70’tir.
Rehber Öğretmenlikteki kontenjan ise 1194’tür.
Şimdi bu durumda siz Felsefe Bölümü mezunu iseniz ve puanının 75 ise Felsefe alanının mı yoksa Rehberliği mi tercih edeceksiniz?
Çünkü bakanlık size iki alandan da tercih hakkı vermiyor. Birinden birini tercih etmek zorundasınız.
Şimdi 75 puanla Felsefeyi tercih ettiniz diyelim. taban puandan yüksek puana sahip kişi sayısı kontenjan olan 226’nın katları kadar fazladır. Yani 75 puanla açıkta kalma riskiniz vardır çünkü Aralık 2010’da 82,843 ile kapatmış.
Şimdi Rehberliği tercih edeyim deseniz bu kez de kaç Rehberlikçi boşta, kaç kişi başvurur kestiremiyorsunuz yani yine açıkta kalma riskiniz var. Rehber öğretmenliğe atandığımızı düşündüğümüzde de daha iyi şartlarda alanınız olan Felsefe öğretmenliğini kaçırma riskine tabiisiniz.
Aynı durumu Teknoloji Tasarımda düşündüğümüzde;
Rakibiniz tek değil;
“Ahşap Teknolojisi, Aile ve Tüketici Bilimleri, Bilişim Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, El Sanatları Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Görsel Sanatlar/Resim, Grafik ve Fotoğraf, İnşaat Teknolojisi, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Makine Teknolojisi, Matbaa, Metal Teknolojisi, Metalurji Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Muhasebe ve Finansman, Plastik Teknolojisi, Sanat ve Tasarım, Seramik ve Cam Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri”
Alanları var ki bazılarının puanı hayli yüksek.
Tamam fazla Teknoloji Tasarım adayı yok ikinci öncelikle yani yukarıda saydığımız alanlardan mutlaka öğretmen alacak fakat sizi hangi alanın geçeceğini, kendi alanınıza atanabilip atanamayacağınızı bilmiyorsunuz.
Yani bakanlık bir iyilik yapayım derken tek tercih hakkı vererek insanları şansları ile baş başa bırakmaktadır.
Bir de şöyle düşünelim. 75 puana sahipsiniz garanti olsun düşüncesiyle Teknoloji Tasarım yazdınız diğer alanlarda sizden yüksek puanlılar var kontenjanları da az olduğu için Teknoloji Tasarım istediler ve siz açıkta kaldınız oysa ki kendi gerçek alanınızı tercih eden az olduğundan 74 puanda kapattı. Bu kez de hakkınızı, emeğinizi kumarda kaybetmiş olursunuz…
Çözüm yolu yok mu?
Sistemde bu alanların öğretmenlerine kendi gerçek alanlarının yanında diğer alanlarda da tercih yapma hakkı verilebilir. Örneğin; Turizm Öğretmenliği mezunu bir kişi Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Öğretmenliği alanından sisteme giriş yapar fakat tercihler karşısına çıktığında Teknoloji Tasarım’da açık olan okulları da görüp tercih edebilir.
Böylece kişi 25 tercihinin bir kısmını Teknoloji Tasarım alanında bir kısmını ise gerçek alanından kullanabilir.
Böylece 73 taban puan ile 6 öğretmen alacak olan ve 6 kurum açılan Motorlu Araçlar Teknolojisi öğretmeni kendi alanı olan bu 6 kurumun yanında 19 tane de Teknoloji Tasarım tercihi yapabilecektir.
Başka bir sorun ise bu durumun sadece İlk atama için mi geçerli olduğunun açıklanmamasıdır. Yani Açıktan, Kurumlar arası, yeniden… atamalar gibi diğer atamaları da kapsamakta mıdır? Sorusunun cevapsız bırakılmasıdır.
Öğretmenlerin şansa bağlı bir atamaya terk edilmesinin önüne geçilmeli ve bilimsel gerçeklere dayalı bir sistem kurulmalıdır.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Memurlar.Net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş