ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERİN FERYADI !

Yaygın kanaat, MEB ‘in, Başbakan Erdoğan’ ı bu durumdan net bir şekilde haberdar etmediği yönünde. Atama bekleyen gençlerin iki grubu da, bu nedenle, seslerini Başbakan Erdoğan’ a duyurmaya çalışıyorlar. Başbakanın bu durumu düzelteceğine ve mağduriyetlerini gidereceğine inanıyorlar.



2011 yılı KPSS, 9 Temmuz 2011 günü yapılacak. Bu sınavın sonuçlarına göre de Ağustosta atamalar belli olacak. Fakat daha sınav yapılmadan, sınava ilk kez girecekler adaylar ve  2009 ve 2010 yıllarında girmiş olanlar çok sıkıntılı. Moralleri bozuk olduğundan ders çalışamadıklarını ve sınava konsantre olamadıklarını söylüyorlar. Ve seslerini duyurmak için herkesten yardım istiyorlar. Peki mesele nedir derseniz, buyrun size de anlatalım.


2010 yılında yapılan KPSS, hatırlayacağınız gibi kopya skandalı nedeniyle iptal edilmiş ve yeniden yapılmıştı. İptal edilen sınavda aldığı puanı alamayanlar, üstüste iki sınavın ağırlığını kaldıramayanlar ve yüksek puan aldıkları halde atanamayanlar, moralman altüst olmuştu. Şimdi bu skandalın üstüne bir de atama belirsizliği eklenmiş oldu.

2011 yılı bütçesi görüşülürken, MEB Bakanı Nimet Çubukçu, plan bütçe komisyonunda, 2011 yılında toplam 55.000 öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Bu açıklama üzerine, ilk kez KPSS’ ye katılacak adaylar, ciddi şekilde ümitlendi. Kurslara yazılanlar, sınava yönelik onlarca kitap satın alanlar ve atama hayali kuranların sayısı yükseldi. Fakat hem sayın bakan, hem de adaylar 2011 in seçim yılı olduğunu unutmuşlardı.

Seçime az bir zaman kala, hükümet, KPSS’ de kopya mağduru olmuş adaylara, seçim öncesi bir kıyak yapıp, 30.000 öğretmen ataması yapacağını açıkladı. Fakat çok geçmeden bu sayının yaklaşık yarısının, sözleşmeli öğretmenlerin, kadroya geçirilmesi ile doldurulacağı açıklandı. Ümitler bir kez daha kırılmış, hevesler kursaklarda kalmıştı.

Bu atamaların ardından, adayların itirazını duyan bakan Çubukçu, 6 Temmuzda, sözleşmelilerin yerine 14.277 atama yapılacağını açıkladı. Adaylar bir kez daha ümitlendi. Fakat çok geçmeden bu atamaların da sayısı düşürüldü. 6.575 kişinin atanacağı açıklandı. Şimdi 6 Temmuz atamasına başvuracak adaylar, atama şanslarının neredeyse yarıya düşürülmesine isyan ediyor. Çünkü söz verilen 30.000 atamaya karşılık, 1 Haziran ve 6 Temmuz atamalarında toplam 20.925 atama yapılmış olacak. Onlar sadece söz verilen atamaların yapılmasını istiyor. Hatta 6 Temmuzda söz verilen 14.277 atama yapılsa bile, sayı 30.000 i gene bulmayacak.

Ama daha bitmedi. MEB Bakanı Çubukçu’ nun sözünü verdiği 55.000 atamanın, Maliye Bakanlığı’ nın 40.000 kadro vermesinden dolayı, gerçekleşemeyeceği açıklandı. Sayın bakanın bu sözü vermeden önce, Maliye Bakanlığı’ na neden danışmadığı ise, anlaşılamadı.
Şimdi bakanlığın açıklamalarını üstüste koyarsak; “30.000 kişi atadık, zaten 40.000 kişi sözü verdik, geriye 10.000 atama kalıyor” durumu ortaya çıkıyor. Bu kez de, KPSS’ ye ilk kez bu yıl girecek adayların mağduriyeti başlıyor. Yılbaşından beri 55.000 atama beklerken, 10.000 atama gerçeğini kabul etmek kolay olmuyor.

“Ben, kursa gittim, tonlarca para harcadım, şimdi neden benim hakkımı yiyorsunuz” fikrinde olan, 2011 KPSS cileri ile, “bize söz verilen atamaların tamamı yapılsın” iddiasında olan, 2009-2010 KPSS cileri birbirlerine girmiş durumda. Her iki taraf da, hem bakanlığa hem de birbirlerine ateş püskürüyor. Bu tablonun mimarı olan, sayın Çubukçu ve bürokratları ise, sadece susuyor.

Anlaşılan o ki, özentisiz yapılan planlamalar, seçim yılından kaynaklanan ani kararlar ve bakanlığa bir türlü hakim olamadığı söylenen bakan Çubukçu’nun acemiliği, bu tablonun oluşmasının temel nedenleri. Yaygın kanaat, MEB ‘in, Başbakan Erdoğan’ ı bu durumdan net bir şekilde haberdar etmediği yönünde. Atama bekleyen gençlerin iki grubu da, bu nedenle, seslerini Başbakan Erdoğan’ a duyurmaya çalışıyorlar. Başbakanın bu durumu düzelteceğine ve mağduriyetlerini gidereceğine inanıyorlar. Umarız en kısa zamanda, atama bekleyen öğretmen adaylarının sesleri duyulur, sıkıntıları giderilir ve geleceğe umutla bakmalarının yolu açılır. Çünkü bu genç insanların tek istekleri bu...

Mehmet Aysan maysan@haberx.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş