Okumak için kaymakamdan yardım istedi, şimdi öğretmen oldu

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 9 yıl önce köylerine gelen kaymakamdan okumak için yardım isteyen Nihal Gerizli, şimdi öğretmen olarak atanmanın sevincini yaşıyor.

Akören köyünde doğan, ilköğretimden sonra okuyabilmek için 9 yıl önce halk eğitim kursunun sergisini açmak için köylerine gelen dönemin kaymakamı Şevket Cinbir'e sesini duyuran Gerizli, ilçede 200 yataklı kız yurdu yapılmasını sağladı ve kendisi gibi başka kız çocuklarının da hayatının kurtulmasına ön ayak oldu.
İlköğretimin ardından Vezirköprü ilçesindeki kız yurdunda liseyi bitiren, ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesini kazanan Nihal Gerizli, mezun olduktan sonra Van'ın Bahçesaray ilçesine sınıf öğretmeni olarak atandı.
Öğretmen olarak atanmanın sevincini yaşayan Gerizli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesine ve Kaymakam Cinbir'e teşekkür borçlu olduğunu söyleyerek, ''Bu yıl okulumdan mezun oldum. Sınıf öğretmeni olarak atandım. Şimdi öğrencilerimle buluşmayı iple çekiyorum. Çok mutluyum çünkü aileme ve Kaymakam Şevket Cinbir'e verdiğim sözü tuttum'' dedi.
Köylerine gelen Cinbir'e ''Okumak istiyorum'' dediğini ve bunun ardından ilçeye 200 kişilik kız yurdu yapıldığını kaydeden Gerizli, şöyle konuştu:
''Bu samimi haykırışıma sayın Kaymakam Cinbir kayıtsız kalmadı. İlçemize 200 kişilik kız yurdu yapıldı. Böylelikle benim gibi okumak isteyen kız çocukları da okuma imkanı buldu. Bu yurt sadece tuğlalarla örülü bir binadan öte azmin, okuma aşkının bir sembolü. Bu yurt, öğretmen, doktor, hemşire olarak vatanına hizmet eden, her zaman cehaletin karşısında dimdik duran Nihal'lerin, Ayşe'lerin, Fatma'ların yetişmesine vesile olacak. Güçlükleri aşarak bu noktaya geldiğimi hiçbir zaman unutmayarak, benim gibi okuma arzusu içinde olup okuyamayan öğrencilerin okula kazandırılması için var gücümle çalışacağım.''
Öğrencileriyle buluşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Gerizli, göreve başlamadan önce şimdi İstanbul Bahçelievler Kaymakamı olarak görevini sürdüren Şevket Cinbir'e ziyarette bulunacağını ve tekrar teşekkür edeceğini belirtti.
-''KIZIM KÖYDEKİ DİĞER KIZ ÇOCUKLARINA DA ÖRNEK OLDU''-
Anne Rabiya Gerizli ise kızıyla gurur duyduğunu ifade ederek, ''Kızım göreve başlayacağı için çok mutluyum. Üç ay önce kaybettim eşimin de bu günleri görmesini isterdim. Eşim Hakkı Gerizli sürekli kızımız Nihal'i öğrencilerine ders verirken hayal ediyor ve görmeyi çok istiyordu. Kızım Nihal, köyde yaşayan kız çocuklarına fırsat verildiğinde onların da çok güzel başarılara imza atacağını gösterdi. Kızım köydeki diğer kız çocuklarına da oldu. Köylerimizde kız çocuklarının okumasına pek sıcak bakılmaz. Artık köyümüzde aileler Nihal'i örnek alarak kızlarını okutmak istiyor'' dedi.
Kaymakam Cinbir ise, Vezirköprü ilçesine yaptırdıkları kız yurdu ile çok sayıda kız çocuğunun okuma imkanı bulduğunu, meslek sahibi olan kız öğrencilerin mezun olduktan sonra kendisini ziyaret etmesinin gurur verici olduğunu söyledi.
''Biz devletin bize sunduğu imkanlarla görevimizi yaptık'' diyen Kaymakam Cinbir, kız çocuklarının okumasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
''1999 ve 2003 yıllarında Vezirköprü'de görev yaptım. Vezirköprü'nün birçok köyünün doğudaki pek çok köyden kötü durumda olduğunu gördüm. Kolları sıvadık ve çalışmalara başladık. Bölgede kız çocuklarının okuma imkanı bulamaması ise çalışmalarımıza hız verdirdi. Nihal'in yaşadığı köye halk eğitim merkezinin yıl sonu kursunun açılışı için gitmiştim. Orada küçük bir kız olan Nihal yanıma gelerek okumak istediğini söyledi. İlçeye bir kız yurdu kurma planımız vardı. Ancak Nihal'in bu talebi bunu hızlandırdı. Dört ay gibi kısa bir sürede yurdu tamamladık ve o yıl liseye başlayacak olan Nihal Gerizli ve onun gibi köy çocukları okuma imkanı buldu. Bugün beni ziyarete geliyorlar. Biri ebe olmuş, biri havayolu şirketinde hostes olmuş, biri öğretmen olmuş.''
Cinbir, imkan tanınan kız çocuklarının meslek sahibi olmalarının ve hayata atılmalarının kendisini son derece mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş