Okul araç gereçleri kanser saçıyor/ Video Haber

İlköğretim öğrencilerinin kullandığı, sırt çantası, boya, renekli kalem, su matarası, beslenme çantası ve spor ayakkabılar ölüm saçıyor. Piyasada satılan her iki kırtasiye ürününden biri kanserojen madde içeriyor.

Okullar açıldı, öğrenciler ders başı yaptı, çarşı pazar hareketlendi. Birbirinden renkli yüzlerce çeşit kırtasiye ürünü tezgâhlarda satın alınmayı bekliyor. Veliler her ne kadar bilinçli alışveriş yapmaya çalışsa da bazı fırsatçılar sağlığa zararlı malzemeleri piyasaya sürüyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla okul ürünlerinde yapılan denetimlerde ürkütücü sonuçlar çıktı. Denetimlerde, okul kıyafeti ve ayakkabı gibi giyim, boya, kalem, çanta, kalem kutusu, beslenme çantası ve su matarası gibi kırtasiye ürünlerinin yüzde 53'ünde kanser ve büyüme bozukluklarına neden olan "fitalat" tespit edildi.

PİYASA 'GÜVENSİZ' ÜRÜN DOLU
Tüketicilerin yoğun olarak alışveriş yaptıkları noktalarda ve büyük dağıtıcılar nezdinde yapılan denetimlerde, güvensizliğine ilişkin şüphe duyulan 13 çeşit ayakkabı, 41 çeşit tekstil ve 78 çeşit kırtasiye ürünü olmak üzere toplam 132 farklı üründen numuneler alınarak test yapıldı. Numune alınan bu ürünlerin yarısından fazlasının güvensiz olduğu tespit edildi.

Ceza yağacak
Laboratuvardan alınan test sonuçlarına göre, 10 çeşit ayakkabı ve 41 çeşit kırtasiye ürününde, izin verilen limitlerin üzerinde "fitalat" ve "azo boyar fitalat" bulunduğu belirlendi. Test sonuçları uygunsuz çıkan 51 üründen 50'sinde yüksek miktarda fitalat, bir üründe ise yüksek miktarda azo boyar madde bulundu. Kırtasiye ürünlerinin yüzde 53'ünün, deri ürünlerinin ise yüzde 77'sinin güvensiz olduğu görüldü.
Bakanlık, test sonuçları aykırı çıkan ürünlerin üretici veya ithalatçıları hakkında yasal işlem başlatacaklarını açıkladı.

Hormonları engelliyor
Plastiklerin yumuşatılması için kullanılan fitalat, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, cinsel gelişim problemleri, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozukluklarına neden oluyor. Ayrıca anne karnındaki bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini engelleyip yavaşlatıyor. Bu maddenin kullanımı bir çok ülkede yasaklandı. Tekstil ürünlerinde 4 ilde alınan 41 çeşit ürünün tamamının test sonuçlarının uygun çıkmasının memnuniyet verici olduğunu belirten bakanlık yetkilileri, çocukların sağlığını tehlikeye atacak en küçük bir ürünün okul çantasına, eve, okula girmesini engellemek amacında olduklarını, kötü niyetli üreticilere müsamaha gösterilmeyeceğini bildirdi.

HABER: Tuğba ERGİN-BUGÜN

Haber videosunu izlemek için tıklayın !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş