Deprem nedeniyle Van'a 800 öğretmen atanacak !

800 kişilik boş öğretmen kontenjanı, Van için kullanılacak 
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, çok sayıda öğretmenin hayatını kaybettiği ve okulların hasar gördüğü Van'daki depremin yaralarının kısa sürede sarılacağını söyledi. 14 Kasım'da ders zili çaldığında eğitim öğretimin sorunsuz başlamasını hedeflediklerini anlatan Dinçer,
öğrencilerin hasarsız okullara dağıtılacağını ve öğretmenlere kalacakları yerlerin temin edileceğini açıkladı.
Van'daki depremde eğitim de büyük yara aldı. Resmî rakamlara göre 65 öğretmen can verdi, çok sayıda öğretmen yaralandı. Henüz ulaşılamayan kayıp öğretmenlerin yanı sıra çok sayıda okul da yıkıldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, mesaisinin büyük bölümünü bu ağır tabloyu onarma yolunda harcıyor. Hayatını kaybeden öğretmenlerin yakınları ve yaralı öğretmenlerin yaralarının sarılmasına önceliği verdiklerini belirten Dinçer, diğer taraftan da 14 Kasım'da Van'da yeniden ders zili çaldığında eğitim öğretimin sorunsuz başlamasını hedeflediklerini söylüyor. Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve afet işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile bu kapsamda temaslarının sürdüğü bilgisini veriyor.
Ömer Dinçer, kısa sürede yapılması gerekenleri 'deprem sebebiyle memleketlerine giden öğretmenlere Van'a döndüklerinde kalacak yer temini, öğretmen açığının kapanması ve okulları zarar gören öğrencilere eğitime devam edecekleri okulların bulunması' şeklinde sıralıyor. "Eğitim öğretimi hiçbir şekilde aksatmayacağız." diyor. Yıkılan ve hasar gören bütün okulların yıkılıp yeniden yapılacağını aktarıyor. Dinçer, "Çocukların ve öğretmenlerin hayatıyla ilgili en ufak bir risk dahi varsa o okulda eğitim öğretim yapılmayacak, yıkıp yeniden yapacağız." ifadelerini kullanıyor.

 
RİSKLİ OKULLAR TEK TEK BELİRLENDİ
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, depremin hemen ardından yapılanlar ile belirledikleri yol haritasının detaylarını da anlattı. Buna göre, bölgeye Ankara'dan mühendis ve mimarların da yer aldığı 29 kişilik bir ekip gönderildi. Van Milli Eğitim Müdürlüğü ile ekip, yıkılan ve hasarlı okulları belirledi. 'Riskli' ve 'depreme dayanıklı' okullar kayda geçirildi. Yıkılan ve riskli okullardaki öğrencilerin gideceği okullar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Köyler için taşımalı eğitim planları bitirildi. Kullanılacak okullardaki onarımlar ve altyapı sorunlarının 14 Kasım'a kadar giderilmesi için ihaleler yapıldı.
Hayatını kaybeden ve yaralananlar sebebiyle ortaya çıkan öğretmen ihtiyacı belirlendi. Bunun karşılanması amacıyla, daha önceki atamalarda atandıkları halde göreve başlamayanların doğurduğu 800 kişilik boş kontenjanın Van için kullanılması kararlaştırıldı. Atamalar, kısa sürede gerçekleştirilecek.
Öğretmenlerin kalacak yer sorununun çözülmesi yolunda da adımlar atılıyor. Van'a dönecek öğretmenlerin kalacağı geçici ve kalıcı konutlar hazırlanıyor. Köylerde öğretmenler için geçici prefabrik konutlar 14 Kasım'a kadar tamamlanacak. Geniş ailesi olan öğretmenler için birden fazla geçici konut temin edilecek. Şehircilik Bakanlığı, Van ve Erciş'teki boş konutlardan öğretmenler için kontenjan ayıracak.
Zaman

7.2’lik bir depremle sallanan Van’daki felaket, en çok ölen ya da enkaz altında günlerce yaşam mücadelesi veren öğretmenlerle anılacak. Çünkü resmi rakamlara göre 65 öğretmen can verdi ve hâlâ kayıplar var. Bir o kadarı da yaralandı. Başbakanlık verilerine göre depremde ölen yedi vatandaştan biri öğretmendi. Öğretmenlerin bu kadar kayıp vermesinin iki önemli nedeni vardı. Birincisi, Erciş’teki bir seminerin erken bitmesi ve seminerden çıkan öğretmenlerin topluca deprem sırasında çöken bir binanın giriş katındaki kafeye gitmesiydi. İkincisi ise çöken iki binadaki dairelerin büyük bölümünde öğretmenlerin yaşıyor olmasıydı.
Eğitim aksamasın
Hafta sonu, Van depreminin eğitim-öğretim süreci ve öğretmenlerle ilgili boyutunu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile konuştuk. Dinçer, gerçekten çok üzgün. Öncelikle, ölen ve yaralanan şehit ve gazi öğretmenlerle ilgili sorumluluklarını yerine getiriyor. Şehit öğretmenlerin yakınlarının, enkaz altlarındaki yaşam mücadelelerinden zaferle çıkan gazi öğretmenlerin yaralarının sarılması ilk hedef. Dinçer’in ikinci ve daha zor hedefi de 14 Kasım’da Van’da yeniden ders zili çaldığında eğitim-öğretimin sorunsuz başlaması. Bu yüzden, Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Afet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın kapısını en çok Dinçer aşındırıyor.
‘İlk dersi biz verelim’
Dinçer’in verdiği bilgiye göre Van genelinde 10 bin 500, Ercişte ise 1300 öğretmen görev yapıyor. İldeki 450 bina içinde tam olarak yıkılmış ve hasar görmüş okullar var. Dinçer, okulların depreme dayanıklılığı konusundaki stratejilerini “Yıkılan, hasar gören bütün okulları yıkıp yeniden yapacağız. Çocukların ve öğretmenlerin hayatıyla ilgili en ufak bir risk dahi varsa o okulda eğitim-öğretim yapılmayacak, yıkıp yeniden yapacağız” sözleriyle anlattı. Dinçer’in çıkardığı yol haritasında Van’a 800 yeni öğretmen ataması yapılması da yer alıyor.
Depremin neden olduğu travmayı atlatmakta zorlanacak öğretmenlere en büyük destek meslektaşlarından geliyor. Sosyal paylaşım sitelerine yazan emekli öğretmenler, özel okul öğretmenleri ve atanamayan öğretmenler, gönüllü öğretmenlik yapabileceklerini ifade ediyor.
Eğitim sendikaları da Van’daki üyelerine destek için bu tür kampanyalar üzerinde konuşuyor. Sosyal paylaşım ortamlarında gündeme gelen bir başka öneri de kamuoyunca bilinen, tanınan, sevilen ünlü isimlerin 14 Kasım günü Van’daki okullarda ‘ilk dersi’ vermesi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yol haritası
Deprem sonrası tablo karşısında 14 Kasım sabahı eğitim-öğretime aksaksız başlayabilmek zor görünüyor. Riskleri Dinçer’e sorduğumuzda, izlediği yol haritasını açıkladı.
* Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ankara’dan giden mühendis ve mimarların da yer aldığı 29 kişilik ekip yıkılan ve hasarlı okulları belirledi. Okullar ‘riskli’ ve ‘depreme dayanıklı’ olmak üzere ikiye ayrıldı.
* Milli Eğitim Müdürlüğü, yıkılan ve riskli okullardaki öğrencilerin gideceği okulları tespit etti. Köyler için ‘taşımalı eğitim’ planlandı. Okullardaki onarımlar ve altyapı sorunlarının 14 Kasım’a dek giderilmesi için ihaleler yapıldı.
* Daha önce yapılan atamalarda atandıkları halde göreve başlamayan 800 kişiden kalan boş kontenjanların tamamının Van için kullanılması kararlaştırıldı.
* Depremden sonra memleketlerine giden öğretmenlerin 14 Kasım’da döndüklerinde kalacağı geçici ya da kalıcı konutlar hazırlanıyor.
* Köylerde öğretmenler için geçici prefabrike konutlar 14 Kasım’a kadar tamamlanacak. Geniş ailesi olan öğretmenler için birden fazla geçici konut temin edilecek.
Dinçer, sorunu üç başlıkta özetliyor:
* Öğretmenlere Van’a döndüklerinde kalacak konforlu bir yer temini,
* Öğretmen açığının kapanması,
* Okulları zarar gören öğrencilere eğitime devam edecekleri okulların bulunması.

Radikal

Haber videosunu izlemek için tıkla ! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş