Taraf yazarı Sevilay GENÇ "Artık öğretmenlere gerek yok, google var" dedi.

Taraf Yazarı Sevilay GENÇ artık Öğretmenlere gerek kalmadığını google ile her şeyin öğrenildiğini öğretmenlik mesleğinin bittiğini yazdı. Öğretmenlerin bunaltan maillerine cevap veren Taraf gazetesi yazarı Dr. Sivilay Genç, tartışılacak değerlendirmelerde bulundu.


 İşte Taraf yazarının tartışma yaratacak o yazısı:
Soru: Sevgili Sivilay Abla, lütfen atama bekleyen öğretmenlerin sorunlarını yetkililere duyurun. Sizden bu konuda yardım bekliyoruz. (Atama Bekleyen Öğretmen Adayları)

Cevap: Öğretmen atamalarıyla ilgili tüm köşe yazarlarına olduğu gibi bana da buna benzer çok sayıda mail geliyor. Öncelikle öğretmen atamaları bir eğitim sorunu değil, bir istihdam sorunu. Milli Eğitim Bakanı, hâlâ kendi kendine yetebilen ülke olmayı marifet sayan anlayışla hazırlanmış ders kitaplarının içeriğiyle ilgilenmek yerine bu istihdam sorunuyla meşgul oluyor. Bu konu Bakanlığın gündemini kilitliyor. Enerjisini tüketiyor, imajını aşağı çekiyor.

SADECE ATANAMAYANLAR DEĞİL ATANMIŞ ÖĞRETMENLERİ DE BEKLEYEN TEHLİKE

Hâlbuki; sadece atanmayı bekleyenlerin değil atanmış öğretmenlerin bile üzerine çığ gibi büyüyerek gelen daha büyük bir sorun var. Öğrenmek isteyen ile öğrenilecek bilgi arasında bir aracıya gün geçtikçe ihtiyaç kalmıyor. Bir öğretmen iki şekilde sınıfında otoritesini kurabilir. Dövebilme ayrıcalığıyla ya da bilgisiyle. Yakın bir zamana kadar; “öğretmenin vurduğu yerde gül biter” safsatasıyla yumuşatılmış, “dayak cennetten çıkmadır” zırvasıyla meşrulaştırılmış şiddet politikası Türk Milli Eğitim sisteminde kurumsallaşmıştı. Kızılcık sopası neredeyse ders araç gereçleri envanterine girmişti.
Neyse ki artık aileler çocuklarını okula yazdırırken “eti senin kemiği benim hocam” demiyor. Biricik evlatlarına dayak atılmasını değil hoş görmek, psikolojileri bozuluyor diye kaş çatılmasının bile hesabını soruyorlar. O halde sınıfa hâkim olmak için geriye bir tek şey kalıyor, bilgi.

ÖĞRETMENLİK VE GOOGLE

Peki, Volga Nehri’nin uzunluğunu öğretmen mi daha iyi bilir cep telefonundan sesli aratma bile yapabildiğimiz Google mı? Üstelik Google uzunluğunu söyleyip bırakmıyor, yanında Volga Nehri’nin birbirinden güzel fotoğrafları, Volga üzerine yazılmış şarkılar da hediye. Yakın gelecekte branşlaşma boyuna değil enine olacak.
Matematik, fizik, edebiyat öğretmenlerinin yerini; öğrenciyi öğrenmeye motive eden, metot gösteren bireysel eğitim koçları alacak. Yüksek bahçe duvarlı, loş koridorlu okullar öğrencisizlikten kapanacak. Çocuklar kendilerini en iyi hissettikleri mekânda öğrencilik yapacak. Kısacası, öğretmenlik mesleği bu dönüşüme ayak uyduramazsa tarihe karışmak üzere. Öğretmenleri bekleyen bu tehlikeyle ilgili hiç mail atan yok.

Kaynak: Memuruz.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş