Ek Ders Ücretleri Öğretmenler Arasında Adaletsizlik Sebebi

Bu gün 24 Kasım öğretmenler günü. Öncelikle tüm öğretmen camiasının öğretmenler gününü tebrik ediyorum. Öğretmenler günü öğretmenlerin sorunlarının, beklentilerinin kısmen de olsa gündeme geldiği günlerdir. Öğretmenler ülkemizin en ücra köşelerinde devletin yegâne nişanesidir.
Kuş uçmaz kervan geçmez vatan köşelerinde Türk bayrağını öğretmenler dalgalandırır. Daha köyünün dışında bir yer görmemiş, tüm dünyayı TV den kavramaya çalışan, ayakları yalınayak, burunları akıntılı, üstleri soğuk kış aylarında bile incecik elbiselerle okula gelen yavrucakların biricik mürebbileridir öğretmenler. Onların birçoğunun okulunda kalorifer yoktur, sınıfın sobasını onlar yakarlar, reklamlara konu olsa da.

Öğretmenlik mesleği, Türkiye’mizin en gariban meslek kesimidir. Aldıkları maaşlar kendileri gibi bir fakülte bitiren birçok meslek mensuplarının çok gerisindedir. Ama seslerini duyuramazlar. Onlar TRT de çalışan bir kameraman kadar, ya da bir sesçi kadar ücret alamazlar. Onların en kıdemlileri yeni bir polis kadar, bir üsteğmen kadar, bir belediye işçisi kadar ücret alamazlar.

Öğretmenlerin başka meslekler karşısındaki durumları içler acısıdır. Birde kendi aralarında adaletsizlikler yaşarlar. Temel maaşlar birbirine yakında olsa, ek ders uygulaması çok adaletsizdir. Öğretmenlerin eline geçen ücretlerin önemli bir kısmını ek ders ücretleri oluşturur, ama herkese aynı oranda da değildir.

Mesela 1000 öğrencisi olan Anadolu Lisesi müdürü haftada 25 saat ek ders ücreti alırken,  2700 öğrencisi olan lise müdürü 20 saat ek ders ücreti alır. Sebep nedir, yönetim işleri Anadolu liselerinde daha mı ağırdır? İşleyişin içinde olan biri olarak biliyorum ki kesinlikle hayır.

Mesela 80 öğrencisi olan bir anaokulu müdürü 30 saat ek ders ücreti alırken 2000 öğrencisi olan ve ikili eğitim yapan bir ilköğretim okulu neden 20 saat alır?

Norm kadroya göre 21 saat derse giren öğretmen en fazla 10 saat ek ders ücreti alabilirken, 30 saat derse giren 19 saat, teknik öğretmen ise 27 saat ek ders ücreti alabilir.

Neden matematik, fen ve teknoloji, beden eğitimi dersi öğretmeninin maaş karşılığı 15 saattir da aynı okulda çalışan sınıf öğretmeninin maaş karşılığı 18 saattir?

Neden fizik, kimya, tarih öğretmeninin maaş karşılığı 15 saattir da aynı okulda çalışan elektrik, mobilya öğretmeninin maaş karşılığı 20 saattir?

Ek ders uygulaması öğretmenler arasında en büyük haksızlık alanıdır. Ek ders uygulaması kadrolu öğretmenlerin girdiği ders saati ile ilişkilendirilmemelidir. Tüm kadrolu öğretmenlerin haftalık girmek zorunda olduğu ders saati eşitlenmeli ve 30 saat olarak belirlenmelidir. Kadrolu öğretmenlere ödenen ek ders ücret miktarları derece-kademe baz alınarak tazminat olarak ödenmelidir.

Ek ders ücreti, kadrolu öğretmenler için değil, zorunlu hallerde çalıştırılan ücretli öğretmenler için olmalıdır. Okul pansiyonlarında nöbet tutan öğretmen ve meslek liselerinde koordinatörlük görevi olan öğretmenler için fazla çalışma ücreti ödenmeli, böylece emsallerine göre fazla iş yükü olanlar mağdur edilmemelidir.





Rafet FENER
Eğitim Yöneticisi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş