Ücretli Öğretmenlerin Hikayesi: "Uyduruk Değil Gerçeğiz"

Eğitim fakültesi mezunu öğretmenler ücretli öğetmenliğin kaldırılmasını istiyor. Konuyla ilgili bize düşülen notlar şöyle:  
“hocalarım türkiyede öğretmen açığı çok fazla ben bu yıl yeni atandım ilçenin birinde anaokuluna idareci oldum.. öğretmen olmadığından sıkıntı çekiyoruz.. bakanlığı sizi ve bizi madur ettiği için kınıyorum...
HOCALARIM YILMADAN DİRENİN ATAMA MUTLAKA OLUR.. KALBİMİZ VE DESTEĞİMİZ SİZİNLE..”
Ücretli öğretmenlık yaptıgım okuldakı bır ogrencım cuma günü cantama bır yazı koymus.öğretmenım ayse sizle dalga gecıyor sizin baska elbısenız yok mu dıye nolur farklı elbıse gıyın yazmıs.yarım saat once gordum kagıdı ve o kadar cok ağladım kı ınanamazsınız.ınanın ikinci bir takım elbıse almaya yetecek maddı gucum yok.z...”
..............
“madem 4yl alannda öğrenim görmüş öğretmnleri yetrsiz görüyorsnz peki niye ingilizce derslerne alan dışı fizik, matemtk vs.öğretmnleri ücrtli çalıştıryrsnz?
Tabii ücretli öğrtmen olursa çocuklar elbetteki "how old are you?"diyemez.Biz 4yıl ingiliz dili eğitimi alanında dirsek çürüttük.dil öğretimi metodlarını hepsini öğrendik.bir matemtk öğretmni nasıl bilsin dil öğretimini?
ayrıca ingilizce eğitim mi versin kpss'ye mi hazırlansın.tabiki vakit doldurmak için onlarda derse girmiş oluyorlar.nerde dil eğitimi?””
……………..“Bugün ücretli öğretmelik için aradılar, okulun müdür yardımcısı resmen yalvardı, bugün evraklarını milli eğitime götür yarın başla okulumuzda diye, belki inanmayacaksınız ama 3 defa aradı, yeni sınıf açmışlar okulda ihtiyaçları varmış... Kabul etmedim, evet ben başvurmuştum ama kabul etmedim. Çok da iyi ettim... Deli gibi öğretmen arıyorlar hem de izmir gibi bir şehirde... Daha çok ararlar...:D”
………………“Hocalarım 2 gün önce ücretli öğretmenliğe başladım ve bugün yerime kadrolu biri geldiği için çıkardılar. Öğrencilerle vedalaşmam çok zor oldu. Hepsi ağladı bırakmadılar beni. Bir kızımın söylediği tüm olayı özetliyordu aslında. Aynen aktarıyorum: '' Öğretmenim ne olur gitmeyin, söz bir daha sizi üzmeyiz. Sürekli öğretmen değiştiriyorlar, bizim duygularımızla oynuyorlar.''
………………“bugün benide aradılar ücretli öğretmenlik için hemde nasıl bir pişkinlikle,anaokulunda 8 öğretmen var bunlardan sadece bir tanesi kadrolu o da sınıf öğretmeni,anaokulunda tüm gün gelen öğrencilerin öğretmeniydi ,onu da müdür yardımcısı yapmışlar ve yeri boşmuş ,beni arayıp şöyle dediler:hocam sizin oturduğunuz kasaba daki anaokulunda öğretmen ihtiyacı var çalışırmısınız dediler ,olabilir edeim ve sonrasında ne zaman çalışacam sabah mı öğlen mi dedim ,yok hocam tüm gün dediler,ee ücreti dedim 30 saten fazla ücret veremiyoruz dediler ek ders verilmiyor ücretliye dedi,beni enayi sandın dedim galiba,aynı okulda çalışan ücretliler dört saat çalışıyorlar 6 saat yazılıyor bende 9 saat çalışacam aynı parayı alacam öyle mi dedim,evet dediler,gelmiyorum dedim açlıktan ölürüm yinede gelmem dedim alın işinizi başınıza çalın dedim ve kapatım ,ama hemen yerime bir enayiyi bulmuşlar o tam gün çalışacak ve diğer 4 saat çalışan arkadaşıyla aynı parayı alacak çok yazık çooookkkkkkk
………….“bugün ücretli çalıştığım okula müfettiş geldi arkadaşlar onlarda bıkmış bu hükümetten öğretmenlerin neredeyse yarısı ücretli dedi bana saçma sapan insanlar okullarda öğretmenlik yapıyor kesinlikle öğretmen ataması lazım dedi peki şubatta atama olacak mı dedim '' şubatta atama yapılması için çalışma yapılıyor'' dedi”
………….bugün cok tanıdık bir olay oldu...ücretli bir sınıf öğretmeni geldi 4.sınıfa 2 yıl desınatörlük mezunuymuş kendısı...parası daha cok olsun diye benden o sınıfı alıp ona verdiler, çocukların çoğu agladı...ara atama yapmayan sevgili bakanım yılda 3 - 4 kez ücretli öğretmen değişiyor zaten sen merak etme o cocukların psikolojisi böyle cok ııı (!)
………….yakınımda bi okulda fen ve teknoloji öğretmeni jeoloji müh. mezunu ve 8 senedir ücretli yapıyo,bö yle böyle emekli olucam diyo,vah ki ne vah...
…………..ankarada üç yerden beni ücretli için aradılar keçiören ,altındağ,yeni mahalle hepsine cevabım"KÖLENİZ OLMAYACAĞIM KADROMU VERİN"
…………….Özür grubu ataması bekleyen öğretmenlerimizin sorularına: 35-40 öğrencinin öğretmen değiştirmesi mi önemli? Yoksa bir öğretmenin eşinden 4-5 ay ayrı kalması mı şeklinde cevap verdi.
…………ÜCRETLİ ÖĞRETMEN OLARAK ÇALIŞTIĞIM TURUNÇLU MERKEZ İ.Ö.OKULANA HATAY MEB'İ NORM KADRO FAZLASI OLAN BAŞKA BİR OKULDAN KADROLU ÖĞRETMEN GÖNDERDİ...BANADA MİLLİ EĞİTİMDEN BAŞKA BOŞ OKULLAR OLDUĞU İSTERSEM ORALARA GİDEBİLECEĞİM SÖYLENİYOR...ŞUNU SORMAK İSTİYORUM ÖĞRENCİLERİME DÖNEM BAŞINDAN BERİ ALIŞMIŞKEN NEDEN O ÖĞRETMENİ BENİM OKULUMA YOLLUYORLARDA BAŞKA(O BANA BOŞ DEDİKLERİ) OKULLARA YOLLAMIYORLAR
................ben 62 öğrenciye öğretmenlik yapıyorum. normal formatta sınıf sayısı 20 dir yani benim sınıfıma 3 öğretmen öğretmenlik yapmalı yeni sisteme göre öğrencileri bir sınıfa sıkıştırırsanız elbette öğretmen açığı gözükmez
…………..3. Defa arayışları ücretli icin ve yine reddettim bu bakan neye dayanarak sinifci ihtiyacı yok diyebiliyor anlam vermis degilim
……………“ben sınıf öğretmenlıği mezunu olarak girdiğim bilişim teknolojileri dersine ne kadar uzak isem. Ömer de eğitim bakanlığından o kadar uzak:)”
……………benim okulumda ücretli lisans mezunu öğretmenim var onu atadığınız zaman çocuklar yine öğretmen değiştirmiş olmuyormu.atama olmasın demiyorum elbette atama olmalı ama o zaman biz neden özür grubu atanamıyoruz.eğer mesele çocukların öğretmen değiştirmek zorunda kalmasıysa ozaman soruyorum bu ne pehriz bu ne lahana turşusu. ne diyeyim önümü göremiyorum buna vesile olan herkesi allaha havale ediyorum. dip not okulda 4 öğretmen var 4 ü de ücretli çalışıyor.
 
……………..“bn de ocak 20 dedin mi birakicam.o zaman bi taraflari tutuşur milletin.30 saate giriyorum.yerime hayvan bakıcısı mezunu öğretmen alıp da edebiyat dersini doldurabilirler”
…………..“benim ücretli yaptığım okulda ingilizce öğrtmeni yok..işletme mezunu geliyoomuş 2 yıldırr..anlamadım ki nasıl iş bu..”
…………….“bugün bi arkadaşı gördüm...bankacılık mezunu önlisans sınıf öğretmenliği yapıyomuşş...4 yıl okuduğuma pişman oldumm............”
…………….“ben atanamayan ingilizce öğretmeni evde işsiz eşimin sülaledeki lise mezunu kuzenleri saf tipli akrabaları hep nisbet yapar gibi bana sürekli ücretli öğretmenlik yapıyoruz diyorlar ne diyim hayatımızı mahvettiler”
……………“bende okul öncesi mezunu olmama rağmen ücretlide görevlendirilmedim,ama oturduğum yerde kaçtane beden eğitimi öğretmeni okul öncesi öğretmeni olarak işe başlamış hemde özel ve en güzel anaokullarında,ve sınıf öğretmeni ve hala ünversitede okuyan öğrenciler rezalet rezalet gittim mebe ağzıma geleni söyledim ama” …………..“Ben kamu mezunuyum geçen yıl ücretli öğretmenlik yaptım. Mebin uygulaması o kadar yanlış ki öğretmenliğin ö sünü bilmiyorum beni birleştirilmiş sınıflı bir okula müdür yetkili olarak verdi. Derslere girip çıksan yeterli dediler. Takıldığım yerde birine danışacak öğretmen bile yoktu.
Biraz vicdan meselesiydi kendimi geliştirdim.
Yıl sonunda müfettişler hem ilçede hem ilde örnek olarak gösterdiler beni.
Ama Meb teşekkür edeceği yerde bana başarılarından dolayı çok göze batıyorsun dedi

…………..“bir okulda 9 öğretmenden 6 si ücretli olursa ve bu okulda hiç kadrolu sınıf öğretmeni olmazsa ücretlilerdende sadece birisi sınıfci olursa nasil bi kaliteli eğitim bekliyo bu bakan anlamıyorum...”
…………“Çocuğumun dersine kütüphane öğretmeni giriyo hiç memnun değilim dedi bi veli , şikayet edin dedim umarım ederler”
…………..“Biraz önce bi kalabalıkta bir kadının konuşmasına şahit oldum resmen boğasım geldi diyor ki devlet asgari ücretle okullara ögretmen alıyomuş,(bahsettgi ücretli) atanamayan ögretmenler bu ücreti begenmedigi icin devleT ATADIĞI halde görevlerıne gitmiyolarmış.kızı lise mezunuymuş başvurcakmış asgari ücretle ögretmen olsun diye.ilkokuldaki cocuga bilgisi yeter nasılsa diyo.alın bide burdan yakın.ücretli ögretmenligi nasıl biliyo halk... “
…………..“ücretli öğretmelik yapıyorum ve okulda tek ing öğretmeniyim “

…………..“Hem öğretmen açığı fazla diyorlar hemde emekli olmuş öğretmenleri ücret karşılığı çalıştırıyorlar. Kastamonu/ TOSYA bunun en büyük örneği.”
……………“Biraz önce öğretmen arkadaşla sohbet ediyorduk ve okullarındaki ücretli müzik öğretmeninin fen derslerinede girdiğini söyledi :)) (ve bu iletiye yapılan yorumlar!!)
oda bişey mi bizim okulda matematik öğretmeni müzik resim derslerine giriyor
o da bir şey mi hocam, Ücretli Türkçe Öğretmeni de sınıf öğretmeni olarak atandığı okulda beden eğitimi ve din kültürü dersine giriyor:))
mobilyacılık mezunu bir arkadaşım da 4 tane okulda beden eğitimi dersine giriyor.. üst kattaki beden eğitimi mezunu bir hocam da 6 yıldır atanamadığı için ilaç mümessilliği yapıyor :)))   “  
 (gülücük ifadelerine katılmamak elde mi!! Gerçek olmaktan öte komik gerçekler!!)

……………“banada okulların açılmasına bir hafta kalaya kadar haber gelmedi.. bende tanıdık öğretmen arkadaşlarıma sordurttum okul müdürlerine açık varmı diye..verdikleri cevap çok manidardıı..bunu okul müdürleri söylüyor; efendim şube müdürleri açık olan yerlere kendi tanıdıklarını yerleştiriyormuşta eğer açık olursa geri dönerlermiş..!!! ücretliyi beğenmiyoruz ama o bile kara borsa oldu..”
……………“Sirnak cizreden birr arkadasla konustum sadece onlarin okulunda 18 tane sinif ogretmeni acigi varmiss 10 tane ucretli bulabilmisler diger siniflar bosta arkadas 4. Sinifi okutuyor ders ingilizceymis bransci girmis o boss saatide arkadas o sinifa girmisti fedakarlik yapip ikii sinifa bakiyor yani amaa ne zaman kadar boyle olacak haftanin sadece 4 saati ingilizcede o sinifa girmekle nasil olacak bilmiyorum bizde burda boss boss oturalim heyy bakan sana benn ne diyeyim birr vasiftir gidiyor allah senin belani versin......”
…………….“Haber Türk gazetesinde yayınlanan habere göre Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Harran'a bağlı bir köyde hayvan yetiştiriciliği ve inşaat bölümü mezunu olan kişilerin sınıf öğretmeni olarak görev yaptığını kabul etmiş. Öğretmen ataması yapılıncaya kadar geçici bir süre olarak görev yapıyorlar demiş...”
…………..“evet ya, 4-5leri de bi görseniz, o kadar heveslilerki ingilizce öğrenmeye, merak ediyolar...tenefüste beni görünce hemen geliyolar siz neden girmiyosunuz dersimize diye...ama öğretmenleri ben ingilizce ( gene brans dısı bir öğretmn ingilizce bilmemesine ragmen o dersle görevlendırılms) --- bilmiyorumki ne öğretcem diyor-----“…………..“ortaokuldaki öğrencime oku dedim(ingilizce bi yazıdan bahsediyo)  ama hocam okuyamıo dediler şaşırdım sordum öğretmenlere doğruymuş şok oldum : ( miilli eğitiimin kaliteli öğretmenleri ( öğrencının dersine brabs dısı myhtemeln ücretli öğretmn girmiş) işte”

………………“beni 2 okulda görevlendirdiler, ama 6-7-8 lere girebiliryom ve 24 saat yapıyo, 30 saate tamamlamak için de bilgisayar derslerini ve bi sınıfın de beden derslerini vermişler bana. fakat 4-5lerin ingilizcelerini vermiyolar yeni kural diye, ne iş anlamadım gercekten... bir okulun 4-5 lerine sınıf hocaları, diğer okulun 4-5 lerine de uzak bi okuldan...”
……………..“ben de gecen yıl ilk dönem yaptım hocam. 4 ve 5lere girdim. kadrolu öğretmen yoktu. ben yarım dönem çalıstım benden sonrada bi mühendis gelmiş derslere. üzücü gerçekten.”
…………….“ücretli öğretmenlik yaptıgım yerde, ilköğretim 4-5lere ücretli ingilizce öğretmeni giremez diye bir kural varmıs, sizde de var mı böyle birşey bilmiyorum. 4-5lerin ingilizce derslerine kadrolo ingilizce öğretmeni de bulamadıkları için cocukların kendi sınıf öğretmeni giriyor ama onlar da ücretli öğretmen... hatta birisi arkeoloji mezunu... 5.s...”
Abbasguclu.com.tr

2 yorum:

  1. allah hocalarımızızn yardımcısı olsun cok acı bır durum ve bunu bende 4 yıl yasadım cok uzulup agladım bransım okuloncesı eger baska bolum olsaydı atanamayacaktım suan mezunları atamadıkları gıbı muş unuversıtesıne yenı sınıf oğretmenlıgı sınıfı acacaklarmıs buda en az 60 daha kısı demek bende dedımkı hala atanamayanlar varken neden sınıf acıyosunuz cevap veremedıler bu nasıl bır anlayıs zıhnıyet ıstatıkcı yok mu ulkede hesaplasınlar rmrklı olacakları ölenı kalanı ona gore atayıp temızlesınler atanamayan tüm adaylarıcok uzucu cok aıleler zorluklarla okutuyo ve ınsanların psıkolojılerıyle oynuyorlar

    YanıtlaSil
  2. Bırakın Muş u artık özel üniversitelerde bile sınıf öğretmenliği rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümleri var. Açıköğretimde açılan Tarih, Coğrafya, edebiyat, sosyoloji bölümlerini hiç saymıyorum.

    YanıtlaSil

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş