Ek Ders Sorunları ve Çözüm Önerileri

Hiç kimse görmezden gelmeye çalışmasın. Bakan baksın,  görmeyen görsün. Bakan, kelime olarak görene yakın bir anlama sahiptir ama bakmak ile görmek aynı şey değildir. Bizim bürokrasimizde de bakanı gören yapabilmek için danışman, müsteşar, müşavir, genel müdür kadroları oluşturulmuştur. Bakanı gören yapamadılar şimdiye kadar. İşe yaramadıkları ortaya yeni çıktı. Ancak Sayın DİNÇER görebildi. Ama bunlardan ne köy olur ne kasaba da demedi.
Bir kasabalık olmasa da bir köy nüfusu kadar hatırı sayılı(!) ahaliyi topladı. Onların şimdi düşünecek çok zamanları olacak. Ama OY-DER olarak inanıyoruz ki, geçmişte olduğu gibi hala eğitimi düşünecek zaman bulamayacaklar. İç siyaset, dış siyaset kaynayacak bu küçücük köyde. Her biri  bir koltuğu gözüne kestirip nasıl oturabilirim hesabını yapacak. Sayın DİNÇER o makamda olduğu sürece Nasrettin Hoca’nın yoğurt mayalaması misali olacak hesaplarınız.
Bazı kalemler sizleri yazacak sizleri koruyacak. Efendim eğitimci kimse yokmuşmuş bakanlıkta. Eğitimci bürokrat olmadan olmazmışmış. Oldu da ne oldu? Çözebildiler mi basit sorunları. Taşradan bakanlığa sorun taşımak yerine  sucuk, lokum, pastırma, fındık, kayısı, incir taşıdılar Ankara’ya makam araçlarının(!)  bagajında. Eğitimci ağabeyleri ne yaptı. Sayın müdürüm sizin falanca tesisinizdeki alabalığın, iskenderin, köftenin tadını unutamadık ancak böyle pişirilir, kuyu kebabı,… muhabbetleri. Taşradan Ankara’ya taşınan sorunlar bunlardı. Sanki eğitimci oldunuz da sorun çözdünüz. Artık bol vaktiniz olacak düşünün, size sahip çıkacağımızı düşünün halkın eğitim camiasının sizin arkanıdan yaktığı ağıtları düşünün. Derneğimize gelin diyemiyorum. Sizi düşünerek kapıları kapattık tüzüğümüzde. Başka kapıya,…
Üst düzey bakana hataları aktarıcı, gösterici bürokratlar ne yaptılar. Oturdukları yerden proje ürettiler. Sahte veriler ortaya koydular. Hiçbir işlevi olmayan, hiçbir işe yaramayan evrak yığınından öteye geçmeyen projeler. (Bu konuya ayrı değineceğiz.) Projesini koltuğunun altına alan, koltuğu garantiledi. Bir proje bir koltuk. Bakan da  göremedi içinin boşluğunu. Sayın Dinçer bir şeyler görmüştü ama daha ilk günden ters köşeye yatırdılar. Baktı ki bunlardan kasaba olmayacak maaşlarına zam, yapıp köy kurudu. Emekliliği tavsiye ediyoruz vatandaşın sırtına fazla yük olmayın.
Sayın yeni yöneticilerimiz: Taşranın sorununu lütfen görünüz. Bir bürokrat forum sitelerini, öğretmen sitelerini takip etsin. TKY felsefesinin en önemli yanı eksikliklerin tespit edilmesidir. “SWOFT” analizidir. Yalakaları susturun projelerinizin olumsuz eleştirilerini alın. Giderilebilecek eksikliklerini ancak bu şekilde bulabilirsiniz. Bir önceki açıklamamızda korkuyoruz dedik. Veriler doğru gelmiyor dedik. Yineliyoruz.
Personeli yöneticiyi en çok meşgul eden sorun, ek ders sorunu. Ama lütfen bize sorun. Çözüm önerilerini alın. Yapmazsanız yapmayın hatta bildiğiniz gibi yapın. Biz de diyelim ki ”Bak demiştik olmaz diye” diyebilelim.

İşte önerilerimiz.
1-SORUN: Okulda en verimsiz dersler yöneticiler tarafından yasak savmak maksatlı girilen derslerdir. Hele bir de yönetici kendi branşında ders almışsa vay haline o sınıfların. İnanmıyorsan öğrenciye sorun. Kafanızda bir ışık yanmasın, aynı hataya düşmeyin tüm yöneticilere girdikleri derslerle ilgili soruşturma açmayı aklınızdan bile geçirmeyin.
ÇÖZÜM:Okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğuna derhal son verin. Bu eğitim kültürü ile 6 saat dersi yönetici okutamaz. Siz okutulduğunu sanırsınız.
2-SORUN: Derse girmeyen tüm personelin ek ders gelirine son verin. Okul yöneticilerinin de ek dersine son verin. Ek ders ücreti alacağız diye tatile çıkamıyor yöneticiler. Bakın mebbis verilerine yöneticilerin aktarılan izinlerine
ÇÖZÜM: Yöneticinin makam tazminatı olarak ek ders ücretini maaşına aksettirin. Bunu yaparken de iş yüküne göre katsayı kriteri getirin. Pansiyonlu okul, ikili öğretim yapan okul, vs. Bunu yapacağınız zaman da önerilerimizi alın.
3-SORUN:Branşlar arasındaki ders yükü adaletsizliğini ortadan kaldırın. Sınıf öğretmeni 18 saat maaş karşılığı branş öğretmeni 15, atölye 20, rehberlik/danışmanlık dönüşümlü, safsata ücreti,
SORUN: Ayakta tedavi görene 4 sefer derse girmese de ücret ödenmesi, kar tatilinde bayram tatilinde ücretlerin kesilmesi,
KESİN KÜLLİ ÇÖZÜM:Maaş karşılığı derse girmeyi ortadan kaldırın. Girilen her ders ücrete tabi olsun. Boş geçen ders kim tarafından dolduruluyorsa ücret ona tahakkuk ettirilsin. Gereksiz valilik olurunu da kaldırın. Bırakın müdür okulunun sorunlarına çözüm üretsin. Bir hafta rapor alan öğretmenin dersini doldursun. Ücretini tahakkuk ettirsin. Gerekirse ders saatlerini kaydırıp kendi öğretmenleri ile soruna çözüm üretsin.
4-SORUN: Klasörler dolusu dosyalara attığı imzanın farkında olmayan yetki verdiğiniz amirlerimize  acıyın. Yazıları okuyacak zamanları dahi kalmıyor. Onlar vatandaşın derdini dinleme makamı olarak görev yapıyorlar.2000 öğrencili bir okulda veli profili de eğitimli ve ilgili ise müdürün vakti görüşmeyle geçiyor. Günlük en az 200 kişi ile muhatap oluyor odasında.
ÇÖZÜM: Okulda hangi dersi kimin ne şekilde okutacağını belirleyen yöneticiye olur yetkisini verin. Okullar belirlenen ders saatine ödenecek toplu ücretin oluru verilebilir o da  valiye değil ilgili şube müdürüne verilebilir.
5-Okulda kaç saat ders varsa tahakkuk edilecek ücret haftalık bazda belirlensin. Örnek 2’şer şubeli ana sınıfı dahil 18 sınıfı olan bir okulda haftada 18x30=540 saat ders ücreti yapar. Teknoloji tasarımlar saatlerinde sınıflar ikiye bölünürse  12 saat daha eklenir. 540+12=552 saat ücreti okula gönderilsin. Bayram, kar tatili, hastalık, tedavi vs sebeplerle girilmeyen derslerin ücreti verilmesin. Bizim yaptığımız iş bu, biz hallederiz size iş de bırakmayız. Yeter ki siz sımsıkı tuttuğunuz yetkileri cömertçe paylaşın.
Amacımız kimseyi hedefe koymak karşımıza almak değil. Ülkenin gerçeklerini bilmeyenlere öğretmek, görmeyenlere göstermek. Siz yukarıdaki önerimize sıkacak bakarsanız öğretmenlerin ücret sorunu da çözülmüş olacak. Öneri bizden çözüm sizden. OY-DER olarak  tüm öğretmen ve öğrencilerimize iyi tatiller diliyoruz.     


OY-DER Okul
Yöneticileri Dayanışma Derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş