9. sınıf tarih kitabını inceleyen uzmanlar vahim hatalarla karşılaştı

Ortaöğretim 9. sınıf kitabını inceleyen uzmanlar vahim hatalarla karşılaştı. Daha kötüsü ise üniversite sınavındaki soruların bu yanlış bilgilerle hazırlanması.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın “Eşe dosta tarih ders kitabı yazdırılıyor” iddiasını akademisyenler de doğruladı. Ortaöğretim 9. sınıf tarih ders kitabının sadece bir bölümünü inceleyen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tekin,
30 sayfanın her sayfasında en az birer yanlış bilgi tespit etti. Üniversiteye giriş sınavlarının sorularını hazırlayan ekipte yer alan Tekin, “Bilginin yanlış olduğu bilinmesine rağmen ona göre soru hazırlanıyor. Sonra ortaya yanlış cevap çıkıyor” diye konuştu.

İŞİ İYİ BİLMİYORLAR
Talim ve Terbiye Kurulu- ’nca yazdırılan kitapların yanlış bilgiye sahip kişiler tarafından yazıldığını ifade eden Tekin, “İşi iyi bilmiyorlar.Kitaplardaki işlenen konuların neredeyse yarısı internetten alıntı. ‘Kes kopyala yapıştır’ yöntemiyle yapıldığı için ileride yanlışlar ortaya çıkıyor” dedi.

Hatalar gani gani
♦ 19. yüzyılda Abdülmecit’in bastırdığı para Fatih Sultan Mehmet tarafından basılan altın para olarak geçiyor. lTarihin babası sayılan Herodotos’un adı Heredotos şeklinde geçiyor.
♦ M.Ö. 700 yılı, 700’lü yıllar olarak kabul edildi. Yani öğrenciler sikkenin 700’lü yıllarda icat edildiğini öğreniyor. Halbuki 600’lü şeklinde yazılması gerekiyor.
♦ Eski Yunan’da ilk anayasa girişimlerinden olan Drakon Kanunları, ejderha anlamına gelen Dragon’la karıştırıldı.
♦ İskender İmparatorluğu M.Ö. 359-M.Ö. 323 şeklinde verildi. Halbuki Büyük İskender 359’da değil 20 Temmuz M.Ö. 356’da doğmuştu.

‘O konudan sormayın’ deniyor
Yüksek Öğretim Kurulu’nda (YÖK) üniversite giriş sınavları sorularını hazırlayanekipte de yeralanProf. Oğuz Tekin, gerçek bilgiyle doğrubir soruhazırlandığında kitaptaki yanlışın bariz şekilde ortaya çıktığını belirterek, “Ancak öğrenci kitapta yeralanbilgiyi öğrendiği için biz de kitapta yazılan hatalı bilgiyle soruyu hazırlıyoruz. Kimi zamanda o konuyu atlıyorsoru sormuyoruz. İtiraz ettiğimizde ise bukonudan sormayın deniyor. Çünkü öğrenciler bukitaptaneğitim aldı ve ona bağlı olarak soruhazırlamamız lazım. Zincirleme hatalarardı ardına geliyor” dedi.

Her sayfada yanlış var
Prof. Dr. Oğuz Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu’nun tarih yazımı konusunda yeniden yapılandırılması gerektiğine vurgu yaparak “Çünkü yapılan iş doğru değil. Çocuklarımıza yazık. Hatalar sadece 9. sınıfın bir tarih kitabından ibaret değil, bütün ders kitaplarında bu tür hatalar var. Ne kişilerin adı ne devletlerin adı doğru yazılıyor. Hatta kimi zaman tarihler bile yanlış atılıyor. Hangi sayfayı açsanız bilgiler yanlış ve alıntı. Öğrenci böylece yanlış bilgi edinmiş oluyor” diye konuştu.Bugün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş