Sınava giren çocukları okul önlerinde beklemek kaygıyı artırıyor

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Ergene, sınav sabahı çocukları ile okula giderek bahçede bekleyen ailelerin çocukların sınav kaygısını daha da artırdığı uyarısında bulundu.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Ergene, YGS öncesinde üniversite adayları ve ailelerine bazı tavsiyelerde bulundu. Ergene, anne babalara, “Sınava girecek olan çocuklarımız, onu dünyaya getirme kararı aldığımızda bize şu soru sorulsaydı; ‘oğlunuz/kızınız 17’sine geldiğinde YGS denilen bir sınav illetinden başarılı olamayıp üniversiteye giremeyecek, yine de dünyaya getirmek ister misiniz?’ Sağlıklı her anne babanın bu soruya cevabı sanırım ‘evet’ olacaktır. O halde sınava girecek olan oğlunuz ya da kızınız üzerinde bugüne kadar farkında olduğunuz ya da olmadığınız baskıyı azaltmak için onunla lütfen bu konuşmayı yapınız. Sınav sonucu ne olursa olsun, 17 yıl önce verdiğiniz karardan dolayı asla ve asla pişman olmadığınızı ve de olmayacağınızı çocuklarınıza söyleyiniz.” ifadesini kullandı.
Kaygının bulaşıcı olduğunu dile getiren Ergene, şunları dile getirdi: "Aslında kendi geleceğimize, yapmak isteyip de yapamadıklarımıza ilişkin istek ve beklentilerimizi çocuklarımızın gerçekleştirmesini istiyoruz. Belki onlara yönelik olarak aşırı kabul edici ve her istediklerini yapan biri olarak sınava hazırladığımızı düşünüyoruz. Oysa çocuklarımız bizim bu davranışlarımızın bir anlamda yapmacık davranışlar olduğunu kolaylıkla fark edebilmektedir. Ne söylediğimizden çok neyi nasıl söylediğimiz önemlidir. Aslında 'çocuğum başarılı da olsan, başarısız da olsan seni seviyoruz' diyebiliyoruz. Ancak bunu yaparken aynı zamanda onunla birlikle tüm aile olarak sabah sınavın yapılacağı okula giderek, kapıda, bahçede bekleyerek, anne ve babalar ellerinde çeşitli dua kitapları okuyarak verdikleri mesaj çok daha farklı olabilmektedir. Bu durum öğrencilerin kaygısını daha da artırmaktadır."
Cihan Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş