MEB eş durumu atamalarını teke indirdi öğretmenler perişan

MEB yılda iki kez yapılan özür durumundan atamaları teke indirdi ve güçleştirdi. Eşinin yaşadığı ile atanamayanlara "3 yıl ücretsiz izin alıp bekleyin" deniliyor.

Yıllardır şikayet konusu olan eş durumundan atamalarla ilgili sıkıntılar, MEB'in yeni düzenlemesinden sonra daha da artacak. Öğretmenler isyanda.

M. K., 7 yıldır Kars’ta öğretmenlik yapıyor. Eşi ise 1.5 senedir Elazığ’da. Eşi ve 18 aylık kızını en son şubat ayında görebildi. Y.C., 5 yıldır İstanbul’da sınıf öğretmenliği yapıyor. 2 ay önce Manisa’daki meslektaşıyla evlendi. Henüz bir araya gelemediler. N. Y. Gaziantep’te öğretmen, nişanlısı Malatya’da. Yanına gidemeyeceği için evlenme kararını askıya almışlar...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl, yılda iki kez yapılan özür durumu atamalarını teke indirdi. Öğretmenin istek yaptığı ilde kadro olmaması durumunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin kadrolarına atanmasını sağlayan ‘il emrini’ de kaldırdı. Yani artık branşında açık olmayan öğretmenlerin ‘özür’ nedeniyle istediği ile atanma şansı yok.
Bakanlık özür durumu ataması gerçekleşmeyen öğretmenlere “Ücretsiz izin alabilirsiniz” diyor.
3 yıl boyunca hâlâ istediği kadroya atanamayan öğretmenlere, atamada ‘öncelik’ tanınacak.

“Yıllarca ayrı kalacağız”
Öğretmenler ise isyanda. M.K. 7 yıldır Kars’ta, eşi Elazığ’da çalışıyor. Son 1.5 yıldır eşi ve 18 aylık kızından ayrı. Özür durumu atamasıyla Elazığ’a tayinini isteyecek M.K.yapılan değişiklikle yıkıldı. Branşlarda açıkların ücretli öğretmenlerle doldurulduğunu, Elazığ’a atanma ihtimalinin düşük olduğunu vurgulayarak sıkıntısını şöyle anlatıyor:
“Eşim ve kızım ile en son şubat tatilinde görüşebildik. Geçen gün kızım hasta olmuş. Eşim sabaha karşı hastanelerde tek başına kaldı. Destek olamadım, çok kötü hissettim. Ayrı olmanın maddi zorlukları da var. Bu kış iki ayrı eve 3 bin TL kömür masrafı ödedik. Çocuğumu düşünürken, hasret çekerken ne kadar verimli çalışabilirsin. Belki seneler boyunca ayrı kalacağız.”
Y.C., 5 yıldır İstanbul’da sınıf öğretmeni. Eşi Manisa’da. Eylülde yapılacak özür durumu atamalarında Manisa’ya tayinini isteyecek. Ocakta evlenen çift henüz bir araya gelebilmiş değil:
“Puanım 60-70. Manisa için yetmez. Ücretsiz izin alsam nasıl geçiniriz? Her gün kahroluyorum.”
N. Y., Gaziantep’te matematik öğretmeni, nişanlısı Malatya’da. 3 yıllık öğretmen olduğu için hizmet puanı sadece 40. Bu puanla atanması zor, il emri de kalktığı için çalıştığı ilde kalacak. N. Y. “Ya böyle devam et ya da 3 yıl ücretsiz izin yap diyorlar. Üstelik 3 yıldan sora da atanma garantisi verilmiyor. ‘Öncelikli atanır’ diyor. Hayatımıza dair plan yapamıyoruz” diyor.
Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk ise Nimet Çubukçu döneminde ‘il emrine atanma’ hakkının tanındığını hatırlatarak “Verilen hak geri alındı. Bu durum pek çok mağdur ve parçalanmış aile yaratacak. Aile bütünlüğü bir hak. Yönetmelik yayımlanmış değil. Yayımlandığı an dava açacağız” dedi.

Kızıyla ancak msn’den görüşebiliyor
C.B., Adana’da görev yapıyor. Eşi ve 3.5 yaşındaki kızı İzmir’de yaşıyor. Kendi deyişiyle İzmir’e özür durumundan atanabilmesi için 15 yıla ihtiyacı var:
“1 sene çalıştıktan sonra eş durumundan İzmir’e geçmeyi planlamıştım. ‘İl emri’ kalkınca İzmir umudum kalmadı. Benim ilk yılım. 10 puan alacağım. Biyoloji öğretmeniyim. İzmir merkez için 150 puanım bile olsa yetmeyebilir. 15 sene ayrı mı kalacağız? Kızımla msn’den görüşüyoruz. Sürekli ‘Baba ne zaman geliyorsun’ diye soruyor.”

Neden değişti
MEB; yılda iki kez yapılan ‘özür’ atamalarını “Her yıl 30 bin öğretmenin yer değiştirmesi ücretli öğretmen istihdamını zorunlu kılıyor, sürekliliği bozuyor” diyerek teke indirdi.

Egitim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş