KPSS'de Net Sayısını Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Sınavda netleri artıracak bazı basit tekniklerden bahsedeceğiz
1- Her bir soruya ayrı ayrı konsantre ol.
Sınavda, sadece bir soruya odaklanırsınız. O da; çözdüğünüz sorudur.
10. sorudaysanız 9. soru ve 11. soru sizi ilgilendirmez. 10. sorudayken “Acaba 11 de ne var” diye düşünen çok sayıda kişi vardır.
Soruyu okurken de soru bölümündeyken, cevap bölümü sizi ilgilendirmez.
Çünkü en büyük dikkatsizlik soruyu okurken gözün cevaba takılmasıdır. O zaman; ne cevabı tam olarak algılayabilirsiniz ne de soruyu. Bu nedenle böyle sorunu olanlara cevabı kapatmalarını öneririm.
Bir soruya en iyi konsantre olma yolu; her bir soruda; “Şimdi dokuzuncu sorudayım, şimdi onuncu sorudayım” diye dikkatinizi o soruya getirmektir.
2-Nereden başlamaya alışkınsan oradan başla.
Denemelerde nasıl bir sıra ile testi çözüyorsanız aynı stratejiyi uygulayın. Sınavda yeni bir strateji kullanmayın.
3- Önemli bilgilerin altını çiz.
Sorular konsantre bir şekilde okumak için mutlaka önemli bilgilerin altını çiz. Görsel dikkatinizden kaçan bilgi, dokunsal dikkatinizden kaçmaz.
Biliyorsunuz, sınavda bazen bir kelime hayat kurtarır. Problem sorularında da verileri boşluklara yazın.
4- En son ifadeye dikkat et!
Soruda en önemli ifade en son ifadedir. Bu nedenle en son ifadeyi balon içerisine alın. Bu sizin olumsuzlama ile sorulan soruları daha dikkatli yakalamanızı sağlar.
5- Bilgi sorularında çoğunlukla ilk aklına gelen doğrudur.
Bilgi sorularında ilk aklınıza geleni işaretleyin ve kendinize hakim olun, değiştirmeyin. Geriye döndüğünüzde, sadece boş bıraktığınız sorulara bakın. Bu durumun istisnaları da vardır onlar kendilerini denemelerden bilirler.
6- Basit düşün.
Soruların ardında hinlik aramak yerine basit düşünmek, düz mantıkla düşünmek; netlerinizi daha fazla artırır.
7- Yüzde elliye indirdiklerinde şansını kullan.
Sınavda, altıncı hissinize, sezgilerinize güveninin.
Bu konuda ölçü; % 50’ye indirdiklerinizde atmaktır.
Bu noktada, daha destekli atmak için soruya tekrar dönmeniz faydalı olacaktır. Bu konuda cesur davranın ve mutlaka “Yaradan’a sığınıp” şansınızı deneyin.
8- Çeldiricilere dikkat!
Özellikle A ve B şıklarına dikkat edin ve mutlaka son şıkka kadar cevapları okuyun.
9- Mutlaka dinlen.
Her bir bölümü bitirdikten sonra mutlaka 20-30 sn. dinlenin. Bu süre içerisinde, derin nefes alın, suyunuzdan için. Ve “şimdi, Matematik ” diye zihninizi yapacağınız derse bloke edin.
İyi dinlenirseniz; iyi konsantre olursunuz ve kontrol daima sizin elinizde olur.
10- Mükemmeliyetçi olma.
Mükemmeliyetçilik zihinsel olarak çok yıpratıcı bir bakış açısıdır ve sınavda sizin duygusal olarak tıkanmanıza sebep olabilir.Bu nedene kendinize gayet insani, küçük hata yapma payı bırakın. Çünkü herkes hata yapar.
11- Kodlamaya dikkat!
Kodlama stratejisi olarak denemelerde neye alışkınsanız o stratejiyi kullanın. Yeni bir strateji denemeyin. Kodlama yaparken etrafınızdakilerin duyamayacağı bir şekilde; iç sesinizle kodlayın.
12- En kritik zamanlarda doğru düşün.
Her sınavda aslında; iki yönlü sınav olmaktasınız. Birincisi; bilgi ve bilgiyi kullanma gücünüz.
İkincisi; psikolojik gücünüz.
Her ikisindeki ustalığınız, performansınızı belirler.
Bütün bunlara önceden zihinsel ve duygusal olarak hazırlıklı olmak; o sorularla savaşmamak; o tür sorular geldiğinde ne yapacağını önceden bilmek; kontrolü elinizde tutmanızı sağlar.
Böyle sorular geldiğinde ya da birkaç soru ardı sıra yapamadığınızda; arkanıza yaslanın, derin nefes alın, suyunuzdan için.
 Ve o anda iki seçeneğiniz olduğunu hatırlayın.
Ya duygusal davranıp pes etmek; ki zaten o soruların amacı bu, ya da mantıklı olup gücünüzün sonuna kadar dayanıp sanki yeni başlıyormuş gibi devam etmek.
Bu nedenle her bir soruya ayrı ayrı konsantre olun önerimiz çok önemlidir. Yeni bir soru yeni bir başlangıç. Ve bir soru sadece bir sorudur. O kadar değeri vardır. Yaptığınız ve daha yapabileceğiniz çok soru var. Doğru yere bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş