4+4+4=? ASIL FIRTINA EYLÜLDE KOPACAK !

Yeni Eğitim Sistemimize geçildi. Ama milletin kafasındaki sorunlar aşılmadı. Sorunlar yumağı büyümeye de devam ediyor. Kanunun görüşülme aşamasında da fikirlerimi yazmıştım.

Önce Şu konuda anlaşalım bu sistem değişikliğinin tek ve gerçek bir amacı vardı oda İmam hatip Liselerinin 28 Şubat sürecinde büyük bir kin ve hırsla kapatılan orta kısımlarını yeniden açmaktı. Metot ise ‘8 Şubat ta nasılsa yine öyle yapıldı. Eğitimcilere, pedagoglara sorulmadan yangından mal kaçırırcasına. Bu süreçte aklı Selime davet edenler de çıkmadı değil. Sayın Cumhurbaşkanımız devlette rövanş mantığının olmayacağını konunun derinlemesine tartışılması gerektiğini üstüne basa basa söyle ama nafile.
 
Tabi ki İmam Hatip liselerinin orta kısımları açılmalı. Dini eğitim küçük yaşta başlamalı. Hatta dahası da tartışılmalı bizde neden din alimleri ve bilginleri yetişmiyor. Bu Millet dinini yaşayışı ile söyledikleri 180 derece zıt İsminin önünde Prof unvanı olmasına rağmen dalavereci, düzenbaz ,sosyete maskaralarından mı öğrenme yerine güveneceği itimat edeceği alimlerden öğrenmeli.
 
Yanlışı yanlışla düzeltme yoluna gidilmemeliydi. Kanuni düzenleme yapılırken Meslek Liseleri orta okul kısmı açabilir 4.,5. sınıflardan sonra isteyen Meslek liselerinin orta kısımlarına geçebilir dense bugün yaşanan karmaşa ve yanlışlar olmayacaktı. Gereksiz oynama ve süslemelere gerek kalmayacaktı.
 
Kesintisiz Eğitimin 12 yıla çıkarılması da tartışılmalıydı. Çıraklık geleneğinin geleceği ne olacak tartışılmalıydı. Sanayide işyerlerinde ustalar çırak ve kalfa bulamaz hale gelecek. Bu gelenek bitme aşamasına gelirken bir çok meslekte sıkıntılar git gide büyüyecek bir çok meslek bitme aşamasına gelecek. Bunların alt yapıları hazırlanmadan buna geçilmemeliydi. Yada çıraklara Açık Lise zorunluluğu
getirilerek sistem hızla esnetilmelidir.
 
Taşımalı Eğitim zaten sıkıntılıydı . Bu sistemle taşınan öğrenci sayısı artacağı için sıkıntı da artacak. İlçe ve İl merkezlerine 90-100 km olan köyler mevcut. Türkiye gibi dağlık ve kışların zor geçtiği bir coğrafyada Taşımalı Eğitim yapmanın sıkıntıları habire artacak. Son 4 yıldaki mecburiyet yurt sıkıntısını da beraberinde getirecek. Bunlar önceden düşünülüp planlanmalıydı. Ankara'dan ahkam kesmekle taşradaki sıkıntılar bilinmiyor, görülmüyor, çözülmüyor. Çoğu ilçe merkezinde taşıma yapacak yeterli ve şartlara haiz araç bile bulunmamaktadır.
 
İlkokullarda 5.sınıflar kaldırıldığı için binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düştü. Taşradaki Köy İlköğretim Okulları göç nedeniyle kapanma noktasına gelmişti. Bu sistemle bu hızlanacağı için binlerce öğretmen norm fazlası durumuna düşecek. Sayın Bakan her ne kadar şu kadar öğretmen alacağım dese de ,bu yıl branş öğretmeni alsa bile bundan sonra öğretmen alımları hızla düşecek, hele hele sınıf öğretmeni alımı belki 4-5 yıl durma aşamasına gelecek. Bu tıkanma öğretmen tayinlerini de olumsuz etkileyeceği için eğitim camiasındaki huzursuzluk artmaya devam edecek.
 
Eğitim Fakültelerinin kontenjanları hızla düşürülmeli. Yoksa İssizler ordusuna Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen adayları katılmaya devam edecek.
 
Okulların ayrıştırılması birçok fiziki sorun ve imkân sorununu da beraberinde getirecek. Araç gereç farklılıkları, materyal sıkıntısı, öğretmen ve idarecilerin norm sıkıntısı gibi..
 
Bu, zamanında tartışılsa 4.5.sınıflardan sonra meslek liselerinin orta kısmına geçiş imkanı verilse,4.Sınıftan sonra Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatı ders olarak konulsa ,müfredatta gerekli değişiklikler yapılsaydı. Bugün bu sıkıntıları yaşamıyor olacaktık.
 
4+4+4 düzenlemesinde asıl fırtına okullar açılınca kopacak. Şunu unutmayalım bu
düzenlemeyi eğitimciler ve Pedagoglara sorma ihtiyacı hissetmeyenler sadece sistemi baltalamakla kalmadılar, Ak Partinin oylarını da baltaladılar. 4+4+4 başta Bakan olmak üzere daha çok kişiyi koltuğundan eder gibi geliyor bana.
 
Zararın neresinden dönülürse kardır.
 
Eren EYÜPOĞLU
Alıntı: Memurlar.biz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş