
Sınav sırasında yakalanan çete üyeleri ve iddialar da gündemin başka bir faciası. Şimdi de “sınavdan bir gün önce google arama motorunda, sınav sorularında geçen kelimelerin sıkça arandığı” haberi çıktı ortaya. Bütün bu iddiaların ortasında ÖSYM’nin “sınav süresindeki çıkış yasağının ihlal edilmiş olabileceği”açıklaması bir hayli garipti.
Bunca olay gösteriyor ki siyasi çekişmelere KPSS adayları da alet edilmeye başlandı. Bir toz bulutunun ortasında yolunu bulmaya çalışan kuşa çevirdiler kpss adaylarını.Toplumdaki kutuplaşmanın eziyetini üniversite mezunları çekiyor artık. Geçmişte iptal olan KPSS sınavı kadar büyük şüpheler olmasa da, ÖSYM’nin adaylara tutarlı ve doyurucu bilgiler vermesi gerekliydi. Yargının duruma hızla el koyup adayların geleceğini etkileyecek bu durumu açıklığa kavuşturması hepimizin tek dileği.
Olası sonuçları göz önüne alalım:
Geçmiş dönemdeki iptal senaryosu devreye girerse yine büyük zaman kaybı ve sorunlar yumağı içine girileceği açıktır. Çünkü, “sınavın iptal olması, yargı süreci, sınavın tekrar yapılması, sonuçların açıklanması…”derken 40.000 öğretmen ataması da gecikecektir. Bu atamanın eski puanlarla yapılması da haksızlığa yol açacağı için atamaların ekim ayına kadar sarkmasımuhtemeldir
.
Genel havaya bakarak sınavın iptal olacağına pek ihtimal vermiyorum. Asıl süreç puanlar açıklanınca başlayacak. “Kim kaç net yaptı?” Bu sorunun cevabı görülünce ÖSYM’nin tavrı da netleşecektir.
Bu ortamın en büyük kurbanları, eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayları. Bu seneki sınavın alan sınavı öncesi belki de son şansları olduğunu çok iyi biliyorlar.
Bugünlerde yaşanan önemli gelişmelerden biri de “öğretmen adaylarının KPSS puanlarının geçerlilik süresinin de 1 yıla indirilmesidir.” Üniversite mezunlarını her yıl sınav kervanına dahil etme çabası niyedir bilinmez. Öğretmen adayları her yıl yeni kavramlar, yeni sorularla karşılaşıyor eğitim bilimleri sınavında. Her yıl standart sapma ve yeni konular nedeniyle puan farklarıyla boğuşuyorlar. Yıldan yıla sınavların zorluğu ya da kolaylığı değişiyor. Aynı başarıyı her yıl gösterseniz de aynı puanı almanız mümkün değil. Bu nedenle sınav puanlarının geçerliliğinin 1 yıla düşürülmesi öğretmen adayları için büyük dezavantaj yaratacak. Sınava girdiğiniz son 2 yıldaki en iyi puanınızla tercih yapma olanağınız artık kalkıyor. Bu değişiklikle eğitimcilerin kaderi 1 yıla/1 sınava bağlanıyor.
Alan Sınavı Neyi Değiştirecek ?
Bakan Dinçer’in 2013 itibariyle bazı branşlarda yapılacağını duyurduğu öğretmenlik alan sınavı ile yeni bir sistem gelecek. 2013 yılına yetiştirilmeye çalışıldığı söyleniyor. Alan sınavı ile birlikte Genel Kültür, Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri olmak üzere 4 bölümden sınava girilecek.
Soru birikimi, soru hazırlayacak komisyonlardaki deneyim nedeniyle, Coğrafya, Tarih, Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe Grubu, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler gibi branşlarında alan sınavının öncelikli olacağını düşünüyorum.
Bu yeni sistem, herkesin kendi alanı içinde rekabeti şeklinde görünse de, öğretmen adaylarının ek bir çalışma içine sürükleneceği ve zorlu bir sürecin başlayacağı aşikârdır.
Sistemsizlikler üzerine sistem inşa etmeye çalışan ÖSYM ve MEB’in doğru yolu bulması dileğiyle…
Üzeyir KADIOĞLU
www.uzeyirhoca.net
Not: Bu yazı memurlar7.net 'de de yayınlanmaktadır.
Not: Bu yazı memurlar7.net 'de de yayınlanmaktadır.
DİKKAT !
Yayınlanan köşe yazılarının tüm hakları Üzeyir Kadıoğlu'na aittir.
Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan
kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı veya haberin bir bölümü,
alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder