Sevgilisini bile ‘joker’ yapıp KPSS'ye soktu

ARDA YAVUZ / İZMİR
Sınav çetesi operasyonunda gözaltına alınan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi E.T’nin, nişanlısını para karşılığında başka bir kadının yerine KPSS’ye soktuğu tespit edildi.

İzmir başta olmak üzere 8 ilde gerçekleştirilen operasyonla ortaya çıkarılan sınav çetesinin yöntemleri şok etti. Çetenin yöneticileri arasında yer alan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi E.T’nin, nişanlısı G.Ç’yi de başka bir kadının yerine Diyarbakır’da KPSS’ye soktuğu saptandı. Eğitim Fakültesinde görev yaptığı öğrenilen E.T’nin, ayrıca, örgüte başarılı öğrencileri bulduğu da kaydedildi.

Jokere 5, çeteye 15 bin lira
Yerine sınava başkasını sokacakları kişiden 20 bin TL alan çetenin, “joker” diye adlandırdığı kişiye 4-5 bin TL vererek sınava girmelerini sağladığı belirlendi. 8 ilde sınavın hemen ardından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan jokerlerden bazılarının çete üyelerinden şikayetçi oldukları, tehdit edildikleri ya da paraya ihtiyaçları olduğu için sınava girmek zorunda kaldıklarını söyledikleri öğrenildi.

3 milyon nakit 60 gayrimenkul
Elebaşılığını KCK üyesi Diyarbakırlı bir kişinin yaptığı şebekenin, aynı yöntemle, yüzlerce kişiyi, devletin kademelerindeki önemli görevlere yerleştirmeyi başardığı anlaşıldı. Polis, çete tarafından üniversiteyi kazanması sağlanan bir avukatın tüm davalarını incelemeye aldı. Operasyon kapsamında terör örgütü KCK bağlantılı sınav çetesinin liderliğini yapan zanlı ise henüz yakalanamadı. Ancak hesabında 3 milyon lira bulunan zanlının üzerine kayıtlı 60’ın üzerinde gayrimenkulü ortaya çıktı. Zaman zaman hesabından yüklü miktarda para çekerek Kuzey Irak’a giriş yaptığı belirlenen sınav çetesi liderinin hesabındaki 3 milyon liralık para girişinin, son 2 yıl içinde gerçekleştiği tespit edildi. 7 aylık takibin ardından gençekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınan 34 zanlının polisteki ifadesi tamamlanmak üzere. Şüpheliler bugün mahkemede hakim karşısına çıkarılacak. Ancak yeni gözaltılar bekleniyor.

Akademik kariyerine joker tutarak başladı
Polis, gözaltına aldığı 34 şüpheliden bazılarının terör örgütü ile bağlantısını belgelerken, ilginç bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Şebekenin yöneticilerinden olduğu belirtilen Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünde araştırma görevlisi E.T’nin, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) yerine başkasını sokarak akademik kariyerine başladığı ileri sürüldü.17 jokerin, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın yapıldığı anda suçüstü yakalandığı öğrenildi. Gözaltına alınan 25 joker arasında ODTÜ, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ege Üniversitesi Eczacılık Bölümü öğrencileri de bulunuyor. Başarılı oldukları için örgüt tarafından joker olarak kullanılan bu kişiler, 8-9 yıldır başkasının yerine sınava girmekle suçlanıyor
Star

Sınav çetesinin ODTÜ'de bile 'joker'i çıktı
VAHİT YAZGAN, ÖZDEMİR ÖZKAN
Terör örgütü sempatizanlarını joker olarak başkalarının yerine sınava sokan çetenin üniversitelere sızdığı tespit edildi. Cumartesi günü yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda 17 örgüt üyesi suçüstü yakalandı. Sınavlara giren 'joker'ler arasında ODTÜ-Ege Bilgisayar ve Marmara Hukuk'ta okuyan öğrenciler bulunuyor."Davamıza hizmet edeceksin" diyerek terör örgütü PKK/KCK sempatizanı elemanlarını başkalarının yerine sınava sokan çeteyle ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıkıyor. Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) yapıldığı cumartesi günü İzmir merkezli 8 ilde gerçekleştirilen operasyonda 17 'joker'in suçüstü yakalandığı öğrenildi. Sınav çetesi üyesi bu jokerlerin arasında ODTÜ Bilgisayar 3. sınıfta okuyan bir öğrenci de bulunuyor. Ayrıca Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıfta, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıfta, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıfta ve Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nde okuyan 4 öğrenci daha örgüt adına çalışıyor.
Polis, yaptığı inceleme sonucunda örgütün profesyonel yöntemler uyguladığını tespit etti. Buna göre 'joker'ler sahte belgelerin üzerine kendi fotoğraflarını yapıştırarak sınava giriyor. Böylece kontrollerde yakalanmıyorlar. Bu yöntemle ÖSYM'yi yanıltmayı başaran çetenin tam 141 eylemi belirlendi.
KPSS'nin yapıldığı cumartesi günü 8 ilde gerçekleştirilen operasyonla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Müracaattan başlayıp sınavın bitimine kadar bütün işlemleri yapan 'joker' ismi verilen örgüt üyelerinin, sahte belgelerin üzerine de kendi fotoğraflarını yapıştırarak sınava girdiği, böylece kontrollere yakalanmadığı tespit edildi. Bu yöntemle ÖSYM'yi kandırmayı başaran çetenin 141 eylemi, polis tarafından tek tek tespit edildi. Sınavlardan yüksek puan alması sağlanan kişilerin, sonuç belgeleriyle daha sonra gerçek kimliklerini kullanarak devlet dairelerine ve üniversiteye girdikleri de polisin tespitleri arasında yer aldı. Çetenin iki numaralı elebaşı olduğu iddia edilen Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi E.T.'nin, nişanlısı G.Ç.'yi de başka bir kadının yerine Diyarbakır'da KPSS'ye soktuğu saptandı. Ayrıca E.T.'nin, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) kendi yerine başkasını soktuğu da iddia edildi. E.T. ve G.Ç. gözaltına alındı. Çetenin, 'joker' diye adlandırdığı terör örgütü sempatizanı adamlarının zorla ya da 4-5 bin lira vererek sınava girmesini sağladığı belirlendi. Bu jokerlerden 17'si KPSS'nin yapıldığı gün suçüstü yakalandı. Jokerlerin, ODTÜ, Dicle, Ege ve Marmara Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler olduğu, sahte belgelerin ise Diyarbakır'daki bir matbaada yaptırıldığı tespit edildi.
Bu arada İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, KCK bağlantılı suç örgütünün sınavlarda soru veya kitapçık çalamadıkları ifade edildi. Söz konusu yöntemle kamu kurumlarına yerleşen memur sayısının 28 olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Söz konusu operasyon, bahse konu haber ajansının haberiyle ilişkili olmadığı gibi bu gibi haberlerin terör örgütü güdümündeki bu suç örgütüne yapılan operasyonu gündemden düşürmeye yönelik olduğu, ÖSYM'yi itibarsızlaştırmaya ve duyulan güveni zedelemeye çalışıldığı değerlendirilmektedir." denildi. Gözaltındaki 34 şüphelinin, sorgularının ardından adliyeye sevk edileceği belirtildi.

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş