Bir Öğretmen Feryadı Daha: 'Çocuğumun emeklediğini görmek istiyorum'


Gelen bir mailden...
   'Lafı uzatmadan konuya girmek istiyorum:
  Ben Trabzon'da çalışan, 11 yıllık bir öğretmenim. Malumunuz şimdilerde öğretmenlerin yer değiştirmeleri neredeyse imkânsızlaştırıldı...
 
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin 2012 yer değiştirme kılavuzunu uzun zaman sonunda yayınladı. (Belki de amaç; ortaya çıkacak itirazlara karşı, adli tatilin başlamasını beklemekti) Sonuçta herkes şoke oldu. Böyle zulüm mesleğimizin tarihinde görülmedi:
1- Önce 4+4+4 ile, binlerce öğretmen illerde norm fazlası durumuna düşürdüler.
2- Şu anki iller arası yer değiştirmelerde sınıf öğretmenlerine sadece 7 (yedi) il açıldı tercih ekranında; bunun 5’i Doğu illeri idi.
3- Öğrenim durumu özrü kaldırıldı.
4- Diğerleri içinse il emri uygulaması kaldırıldı.
 
Ne diyor bakan: “Hizmet puanı üstünlüğüne göre atama yapılacak.” Basit bir örnekle açıklamak istiyorum. Şırnak’ta görevli bir öğretmen Eskişehir’deki eşinin yanına gelebilmek için aşağı yukarı 200 puana ulaşmak zorundadır. Bu da normal şartlarda 10-13 yıl çalışmak demek. Yani bunca süre karı-koca ayrı yaşayacak. Ya da boşanıp gidecekler.
 
Veyahut, öğretmenlere "Ya ailenizden ayrı kalmaya dayanın, ya da 3 seneliğine aylıksız izne ayrılın." deniyor. Çalışma hakkı ellerinden alınıyor. Yani ya eş, ya iş... İkisinin bir arada olması çok mu zor; ailemizle beraber çalışıp sıradan bir hayat sürdürmeyi istemek küstahlık mıdır?
 
Eşimle aralık ayından beri ayrıyız. Ben Trabzon'da çalışıyorum, kendisi başka bir ilde ve kurumda çalışıyor. Şubatta dünyalar tatlısı bir oğlumuz oldu... Fakat ben onu 2 geceliğine doğumunda, daha sonra da temmuzda okullar kapandığında görebildim. Şimdi de önümüzü göremediğimiz için; bakıcı tutup tutmamaya karar veremediğimizden, anneannesinin yanına il dışına gitti."İl emri" uygulamasının kaldırılması demek, birçok ailenin ayrı kalması demek. Benim oğlum gibi 5-6 aylık bebeklerin babasından ayrı büyümesi demek.
 
Özetle; oğlumdan ayrı kalmak, emeklemeye başladığını anneannesinden telefonla öğrenmek istemiyorum. Bir insana yaraşır şekilde eşimin yanında, çoluk çocuğumun başında bulunmak istiyorum. Evliliğime sahip çıkmak, dürüst bir insan olarak çalışıp hayatımı kazanıp mutlu olmak istiyorum.
 
Bu arada belirtme ihtiyacı hissettim ki; ben 11 sene boyunca köylerde, yatılı okullarda çalıştım. Van'da 4 sene çalıştım. Elektrik yoktu. Su da… Kar suyunu eritip tıraş olurdum. Karadenizin bir dağ köyünde tek başıma birleştirilmiş bir sınıfta çalıştım. Okulda soba da yaktım, öğrenci tuvaleti de temizledim. -Sık sık fedakarlıktan bahseden Sn Bakana duyurulur- Fakat benden önceki dönemde atananlara rotasyon affı gelmişti; ben Doğu hizmetimi tamamladığımda da aynı şekilde diğerlerine af geldi. Şimdi tam ben ailemle bir araya gelecekken, "Doğuda öğretmen yok" diye atamalar zorlaştırılıyor. Yani ben bir imtiyaz istemiyorum. Sadece eşitlik istiyorum. Sizce burada bir haksızlık yok mu?
 
Ayrıca şu da bence çok hazin bir durumdur. Şu an binlerce öğretmen tayin ile yatıp tayinle kalkıyor. Düşünmeden edemiyor. Psikolojisi, moral ve motivasyon sıfır. Örneğin ben, inanın uyuyamıyorum gecelerdir. Kısacası tatil de gitti. Şimdi bu dinlenememiş kafayla; tayin mayin olamadan, eşimden, çoluk çocuğumdan ayrı, beni köle gibi çalıştırırsa bu bakanlık; benden ne performans bekleyecek… 
 
Cumhurbaşkanına, meclis insan haklarına, aileden sorumlu bakana, çeşitli milletvekillerine, alo 147’ye… Kimlere mail atmadım ki. Kimse oralı bile değil. Çünkü Allah korkusu yok ki bunlarda..! Allah da biliyor ya, şu mübarek günlerde çok beddua ediyoruz. Dilerim Allah'tan onları da sevdiklerinden ayırsın.
 
Ailenin korunmasına dair ulusal ve uluslararası anlamda var olan kanunlar, Anayasa vs hepsi göz göre göre çiğneniyor. Kantarın topuzu bu kadar kaçmışken, işin garibi sendikalar sessiz, medya sessiz. Gündeme bile gelmiyor. Sizden ricam lütfen köşenize, görsel basının gündemine taşıyın bu konuyu.
 
Size saygı ile selam eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim… '
 
 
Alıntı: Memurlar.nbiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş