İşte Öğretmen açığı ve fazlalığı rakamları

"Öğretmen Strateji Belgesi" ile öğretmenleri mükemmele taşımaya çalıştıklarını belirten Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, “Şu anda 130 bin civarında öğretmen açığımız var ama 360 bin de fazlalığımız var.
Bu arz-talep dengesinde devam ediyor.” dedi. KalDer Bursa Şubesi ile BUSİAD işbirliğiyle düzenlenen 11. Kalite ve Başarı Sempozyumu, "Geleceği Hazırlamak" temasıyla devam etti.

Almira Otel'deki sempozyumun ikinci günündeki "Yaşam Boyu Eğitim ve İnsan" konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Genel Müdür Balıbey, daha önce basın mensuplarına açıklamada bulundu. Öğretmen yetiştirme çalışmalarını YÖK, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptıklarını vurgulayan Balıbey, öğretmen niteliği konusunda sözü olan herkesin düşüncesini aldıklarını söyledi: “Bununla ilgili ‘Öğretmen Strateji Belgesi’ var. Bunun çalışmasını yapıp bitirdik. Bu bakanlığımızın yol haritası, devamı gelecek. Yeni Bakanımız Nabi Avcı geldikten sonra strateji belgesini baştan değerlendiriyoruz, eksiklerini gideriyoruz.”

Türkiye’de bulunan 780 bin öğretmenin çeşitli üniversite ve sistemlerden geldiğine değinen Ömer Balıbey, “Öğretmenlerimiz çok fedakâr insanlar, çok başarılı işler yapıyorlar ama kalitede mükemmele ulaşmak için hiçbir zaman 'yeter' demiyoruz. Özellikle öğretmen için bunu diyemeyiz, çünkü onlar toplumun rol modeli ve lideridir. Biz de öğretmenlerimizin daha iyiye gitmesi için neler yapılması gerektiğini araştırıyoruz. Öğretmen yeterliliklerinin amacı da bu. Öğretmen, mükemmeli yakalayarak öğrencisine yansıtmalı.” şeklinde konuştu.

'130 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR'

Şu anda 130 bin civarında öğretmen ihtiyacı olduğunu bildiren Genel Müdür Balıbey, şunları söyledi: “Açığımız elbette var, yıllardır var ama 360 bin de öğretmen fazlalığımız var. Maliye Bakanlığı’nın verdiği bütçeye göre olduğu için arz-talep dengesine göre öğretmen alınıyor. Her sene 40-50 bin öğretmen alınıyor, bu arz-talep dengesinde devam ediyor.”

Lider ülke olmanın yolunun nitelikli öğrenci yetiştirmekten geçtiğini belirten Balıbey, sözlerini şöyle tamamladı: “Madem dünya devleti ve eğitimde lider ülke olmak istiyoruz, bu nitelikli öğrenciyle olur. Çok genç bir nüfusumuz var. Yüzde 37’si üniversite ve lisede okuyan çocuklarımız var. Lider ülke olacaksak nitelikli eğitimi elde etmeliyiz. Nitelikli eğitim de nitelikli öğrenciyle olur. Onun için yeterlilikler ve Öğretmen Strateji Belgesi, öğretmenimizi mükemmelliğe götürecektir.” 

CHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş