Öğretmen Adaylarını Bekleyen Tehlike !

“MEB'de kadrolu öğretmen sayısı geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artmıştır. Ancak Geçen hafta içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey'ın öğretmen ihtiyacı ile ilgili açıklamaları kafa karıştırdı. Öğretmen fazlası mı var? Eksiği mi var?”


“Öğretmen sayısında ki değişim yüzde 0,6 olmuştur”
Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılına ait zam ve tazminatlar çizelgesini yayınladı. Çizelgeye göre bakanlık kadrolarında 2013 yılında eğitim öğretim hizmetleri sınıfına ait kadrolarda 777.848 öğretmen görev yapmaktadır. 2012 yılında görev yapan öğretmen sayısı 731.245 tir. Geçen yıldan bu yana öğretmen kadrolarındaki değişim 46.603 olmuştur. Yine geçen yıldan bu yana oransal olarak baktığımızda kadrolarda yüzde 0,6 bir artış olmuştur.
Yine bu yıl vize edilecek serbest kadro 824.911 olarak açıklanmıştır. Bunun anlamı ise farklı bir yetki alınmaz ise Ağustos ayında istihdam edilecek öğretmen sayısı 47.063 tür.

“Öğretmen ihtiyacı hususunda çelişkili açıklamalar”
Geçen hafta içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey öğretmen ihtiyacı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ancak yapılan açıklamalarda 130 bin öğretmen ihtiyacı ön plana çıkarıldı. Oysa açıklamanın devamında 360 bin öğretmen fazlasının bulunduğu belirtiliyordu. Rakamları üst üste koyduğumuzda 230 bin öğretmen fazlalığının var olduğu çıkarımında bulunabiliriz. Maliye Bakanlığı her yıl 40-50 bin arasında MEB' a kadro tahsis ederek arz talep dengesini sağlamaktadır.

“Öğretmen adaylarını bekleyen tehlike”
Her yıl 10 bin kadar öğretmenin emekli olduğunu düşündüğümüzde öğretmen adayları birkaç yıl sonra nasıl atanacaktır. Bu hususta hükümetin acil tedbirler alması gerekir. Bugün atama bekleyen öğretmen sayısı 236 bindir. Her yıl 50 binin üzerinde üniversiteler öğretmen adayı mezun etmektedir. Son günlerde Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarına pedagojik formasyon verilmesinin kararlaştırılması ise atama bekleyen öğretmen sayısını arttıracaktır. Daha düşük puanlar ile üniversitelerin fen edebiyat fakültelerine kayıt yaptıran öğrencilerin eğitim fakültesi öğrenciler ile yarıştırılması ayrı bir adaletsizliktir. Kaldı ki bu alanda açık olmadığı gibi önemli atanamama sorunu vardır. Yapılması gereken sınıflarda öğrenci sayılarını istenilen düzeye çekmek ve öğretmenleri emekliliğe teşvik edecek önlemler almaktır.

Kaynak: mebpersoneli.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş