Teknik öğretmenlere mühendislik yolu açıldı

Üniversite sınavında yaşanan katsayı uygulaması nedeniylemağdur olan teknik öğretmenlere Üniversitelerarası Kurul’dan müjde geldi.
28 Şubat darbesinin katsayı uygulamasıyla mağdur ettiği teknik öğretmenlere mühendislik müjdesi geldi.
Meclise onlarca dilekçe vererek mühendislik diploması ve devletten kadro isteyen teknik öğretmenlerin talebi Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından görüşülerek kabul edildi. 50 bin dolayında teknik öğretmen fark dersleri alarak mühendis olabilecek.

MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ
Sorunu gündeme getiren AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, teknik öğretmenlerin İmam hatip öğrencileri ile birlikte 28 Şubat'ın mağduru olduğunu belirtti. Kendisi de bir teknik öğretmen olan Candan, "Yaklaşık 50 bin dolayında teknik öğretmen meslek liselerini bitirdi ve statüsüz kaldılar. Aslında teknik öğretmenler ile mühendislik öğrencileri yüzde 80-90 aynı eğitimi alıyorlar. Bunların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyordu. Alınan kararla bu mağduriyet giderilmiş oluyor" dedi.
Candan, 1992 senesinde çıkan kanunun uygulamaya konulacağının altını çizerek, "Şimdi YÖK'e bu konuda bir yetki verildi. YÖK yapacağı bir sınavla mühendis olmayı hak edenlere üniversitelerdeki teknoloji fakültelerine 1 yıllık tamamlama ve fark dersleri alma imkanı tanıyacak. Bu eğitimlerin akabinde teknik öğretmenler mühendis olabilecek" şeklinde konuştu. Candan, yapılacak uygulama ile hem mağduriyetin giderileceğini hem de fırsat eşitliğinin sağlanacağını dile getirdi.
Konunun takipçisi olan bir diğer AK Parti vekil olan İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de, teknik öğretmenlerin fark dersleri alarak, tamamlama programı ile mühendis olma imkanına kavuştuklarını kaydetti. Teknik öğretmenlerin mağduriyetlerini gidermiş olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek hayırlı olmasını diledi.

2002'DEN BUYANA UYGULANMADI
Teknik öğretmenlerin mühendis olabilmesi için 1992 yılında çıkarılan 3795 sayılı kanunla problem çözülmeye çalışıldı. Ancak 1992-2002 yılları arasında 100 kadar teknik öğretmen bu programla mühendislik unvanını alabildi. 2002 yılından itibaren ise yeterli talep olmasına rağmen, YÖK öğretim elemanı ve yer yetersizliği gibi nedenlerle ilgili kanunu uygulamadı.

Ege Üniversitesi Türkiye birincisi
Ege Üniversitesi, Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’nce yapılan “Dünyanın en iyi 500 üniversitesi” listesine girmeyi başardı. Ege, matematik ve bilgisayar bilimlerinde dünya sıralamasında onunculuğa kadar yükselebilen tek Türk üniversitesi oldu.

ÇETİN ÇİFTÇİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş