Zorunlu eğitim 12 yıla çıktı ama...

Zorunlu eğitim 12 yıla çıkmasına rağmen 8. sınıftan sonra liseye kaydını yaptırmayanların sayısı Türkiye genelinde 61 bin 114 oldu.
8 yıllık zorunlu eğitime göre Türkiye genelinde 8’inci sınıftan mezun olup 9’uncu sınıfa zorunlu kayıt olması gerekirken kaydını
yaptırmayan öğrencilerin sayısı 61 bin 114’e ulaştı. Liseye devam etmeyen ya da lise terklerdeki artış karşısında Milli Eğitim Bakanlığı, illere genelge göndererek tek tek tespitlerin yapılması emrini verdi. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde öğrencilerin liseye devamı konusunda sorun yaşandığını belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, ilde 24 bin 414 öğrencinin liselere kayıt yaptırmadığını, devamsız lise öğrenci sayısının ise 37 bin 270 olduğunu açıkladı.

OKULLAŞMA ORANI ARTIYOR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son yıllarda lise terk oranlarının arttığına yönelik iddialar konusunda Hürriyet’e şunları söyledi: “Lise terk olayını okullaşma oranlarıyla paralel olarak düşünmemiz gerekir. Bazı yıllar örnek alarak okullaşma oranlarından bahsedersek gerek kız, gerek erkek öğrenci bazında okullaşma oranlarımızın arttığını, ters orantılı olarak okul terk oranlarının da düştüğünü görmekteyiz. Bunu sayısallaştırsak 2007-2008 eğitim öğretim yılında net ortaöğretim okullaşma oranı yüzde 58.56. Bunun yüzde 61.17’si erkek, yüzde 55.81’i kız iken 2011-2012 eğitim öğretim yılında bu oran yüzde 67.37. Bunun da yüzde 68.53’ü erkek, yüzde 66.14’ü kız.” 2012-2013 eğitim öğretim yılında okullaşmanın daha da artarak yüzde 70.06’ya çıktığını açıklayan Bakan Avcı, erkeklerde bu rakamın yüde 70.77’ye, kızlarda ise yüzde 69.31’e yükseldiğini açıklayarak, “Çalışmalarımızın sonucunda bu rakamların gittikçe arttığı görülüyor ve bu hususlarda kararlılığımız devam ediyor” dedi.

1723 ÖĞRENCİ KAZANDIRILDI
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise il genelinde, 2010-2011 ve 2011-2012 eğitim öğretim yılında 8’inci sınıftan mezun olarak herhangi bir liseye kayıt yaptırmayan öğrenci sayılarını açıkladı. Buna göre, 2012 Aralık ayı başında İstanbul’da toplam 26 bin 137 öğrencinin, e-okul sisteminde bulunan liselere kayıt yaptırmadığı tespit edildi. Bunlardan 12 bin 245’i 2011-20212 eğitim öğretim yılında 8’inci sınıftan mezun olarak, bir liseye kayıt yaptırmayanlar, diğerleri ise 2010-2011 eğitim öğretim yılında mezun olanlardan oluşuyor.
Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, 2012-Aralık ayında başlattığı çalışma ile 1723 öğrencinin eğitime kazandırılmasını sağladı. Öğrencilerin 306’sı açıköğretim lisesinde okumayı tercih ederken, diğerleri ise genel ve meslek liselerine devam etti. Tüm lise türlerinde bu yıl için kayıtların sona erdiğini belirten Muammer Yıldız; “Milli Eğitim Bakanlığı mart ayına kadar süre tanımıştı, bu öğrencilerin okula kayıtlarının sağlanması için. Bu süre sona erdi, kayıtlar bu yıl için tamamlandı. Ama kaydı alınmayan öğrencilerle ve aileleriyle görüşmeler devam ediyor. Bir sonraki yıl için kaydının yapılması planlanıyor” dedi.

İSTANBUL’DA 37 BİN 270
Eğitime devam etmeyen öğrenci sayılarının e-okul sisteminde bulunan okullar üzerinden elde edildiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Liseye devam etmiyor olarak görünen öğrenciler arasında üniversitelerin güzel sanatlar liselerine, uluslararası okullara devam edenler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıt yaptırıp sıra bekleyenler, bir yıl liseye gidip Kuran kurslarında hafızlık eğitimini sürdürenler, vefat eden öğrenciler, adresi İstanbul’da görünüp ikametgahında bulunamayanlar da var. Bu durumdaki öğrenciler e-okul sisteminde görünmüyorlar. Dolayısıyla kayıtsız öğrenci olarak adlandırılıyorlar. Ancak biz bu öğrencileri tespit ediyoruz. Hiçbir lisede kaydı yoksa aile ve öğrenci ile görüşerek eğitime kazandırmaya çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2010-2011 ve 2012-2013 eğitim öğretim yıllarında 8’inci sınıftan mezun olarak bir liseye kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı 26 bin 137 idi. Bu sayı İstanbul gibi bir kent için normal aslında. Aralık 2012’de başlattığımız çalışmayla bunlardan 1723’ünün okula devamını sağladık. E-okul sisteminde bulunan bir liseye kayıt yaptırıp, devam etmeyen öğrenci sayımız ise 37 bin 270. İstanbul’da liselerde toplam 654 bin öğrenci eğitim alıyor.”
Yıldız ayrıca İstanbul’da Kuran kurslarında hafızlık eğitimini sürdüren 189 öğrenci olduğunu da belirtti.

AJANDA
Oyun geliri Nesin Vakfı’na
- İLKÖĞRETİM okulu öğrencileri sahneledikleri ‘Şimdiki Çocuklar Harika’ oyununun gelirini Aziz Nesin Vakfı’na bağışladı. Özel Üsküdar SEV İlköğretim Okulu Türkçe Drama Kulübü, 24 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için hazırladığı oyunu, toplum hizmeti çalışması kapsamında tekrar sahneledi. Tiyatrocu Atilla Olgaç’ın da sürpriz bir rolle sahneye çıktığı oyunla öğrenciler, tiyatro sevgisini ve toplumsal dayanışma duygusunu bir arada yaşadı.

Zihinsel engelli çocuklara destek
- TOMURCUK Vakfı, ressam Günsu Saraçoğlu ‘İki Ruhtan Biri: Şaman İzleri’ ile Esra Şentuna ‘Mühürlü Düşler’ koleksiyonlarını Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Bir Parça Sanat” adlı sergide sanatseverlerin beğenisine sundu. Akrilik, yağlı boya ve karışık teknik kullanılarak hazırlanmış yaklaşık 30 eserin yer aldığı sergide satıştan elde edilecek gelir vakfa bağışlanacak.

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş