ETKİLİ VE HIZLI OKUMA

Kuşkusuz çağımız, bilgi çağıdır. Yani insan yükselmek ve başarılı olmak istiyorsa bilgiyi başköşeye oturtmalıdır. Çağımız bir bilgi çağı olduğu gibi aynı zamanda da bir hız çağıdır. Bildiğimiz her şey her ân güncelliğini, geçerliğini yitirebilmektedir.

İfade edildiği gibi bilgi önemlidir; ancak bilgiye hızlı ulaşmak daha önemlidir. Günümüzde her ne kadar internetten bilgi edinme imkânı geniş olsa da bilgilerimizi halâ kitaplardan veya teknolojik olan e-kitaplardan öğreniyoruz. Bu da okuma hızını ön plana çıkarıyor.

Etkili ve hızlı okumanın diğer önemli yönü de sınavlardaki etkisidir. Pek çok öğrenciden, sorular kolaydı ama yetiştiremedim, sorular uzundu ancak zaman yetmedi sözlerini duyarız. Günümüz sınavlarında hemen her dersin soruları uzun paragraflar halindedir, sınava girenlerin yakındığı durumlardan biri de paragrafın sonuna gelince başını hatırlamama veya paragrafı okurken dikkatin dağılmasıdır. Bunun sebebi açıktır; gözümüz yeterince hızlı değildir ve görüntülerin beyne gönderilmesi yavaştır; ancak beyin çok hızlı çalışmaktadır. Görüntü gelmediği bir nanosaniyede bile beyin çalışmaktadır ve başka, konuya ilgisiz şeyleri düşünmeye başlamaktadır. Okurken dikkat dağılması ve çokça ifade edilen insanın aklına başka şeyler gelmesinin sebebi budur.

Bu durumun üstesinden gelmek için etkili ve hızlı okuma becerisi kazanmak zorundayız. Bunu başarabilenler her zaman bir adım önde olacaklardır. Örneğin eski cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel, dakikada 1500 kelime okuyabilmektedir. Bu hızı düşünüp ortalama büyüklükte bir kitabı gözünüzün önüne getirin, bunun nasıl bir kişisel gelişim sağlayacağını düşünün, böyle bir insanın önünde ne durabilir ki!

Hızlı okumanın birkaç faydasına değinmek de yararlı olacaktır kuşkusuz:
*  Öncelikle, okurken sıkılmadığınız için okuma alışkanlığı geliştirilmesi çok daha kolay olacaktır,
*  Ders çalışırken, akademik çalışmalarda, soru çözerken zaman sorunu diye bir durum olmayacak,
*  Günümüzde vakit nakittir anlayışı hâkimdir, hızlı okuma sayesinde de zaman israfının önüne geçilecek,
* En önemlisi de okuduğumuzu anlama oranı %100’e varan oranda artacaktır.

Şimdi de gelelim bu yeterliliği nasıl kazanacağımıza. Elbette bu konuda internetten sunular, programlar indirebilir; hızlı okuma hakkında yazılan kitaplar okuyabiliriz. Ancak en faydalı çalışma bir uzmanla gerçekleştirilen çalışmadır. Bu alandaki uzmanların seminerleri çok faydalı olacaktır, ayrıca çevrenizdeki Türkçe Öğretmenleri de bu işin eğitimini almışlardır, onların bilgilerinden de faydalanabilirsiniz. Eğer özel ders ve seminerlere verecek param yok diyorsanız, bulunduğunuz yerlerdeki Halk Eğitim Müdürlüğüne giderek konuyla ilgili kurslara ücretsiz katılabilir, eğer yoksa açmalarını isteyebilirsiniz.

Unutmayın zaman hızlı ve siz de hızlı olmalısınız, hızlı ve etkili okumayı yabana atmayın, eğitimini alın ve diğerlerinden bir adım önde olun.

Mehmet SOYUÇOK
soyucokmehmett@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş