GEBELİKTE 2'Lİ VE 3'LÜ TARAMA TESTİ

Gebelikte yapılan 2'li ve 3'lü tarama testleri, anne karnındaki bebekte görülebilecek kromozomal hastalıkların tespit edilmesi için yapılır. Bu hastalıkların başında da Down Sendromu gelir. Son zamanlarda özellikle de muhafazakar kesimlerde, bu testlere karşı aşırı ön yargıların bulunduğuna şahit oluyorum. Bunun sebebi ise;
bu testlerden çıkabilecek olası olumsuz sonuçların kürtaja sebep olabileceğidir ve gerçeklik payı da vardır. Peki "bebeğim engelli olacaksa hiç doğmasın" diye düşünen bir anne, sağlıklı doğacak sandığı bebeği  engelli doğduğunda ne hissedecek? Büyük bir şok geçirme ve ardından bebeği reddetme ihtimali yüksek. Sonuç böyle olacaksa engelli bebeklerin, anne karnında yaşamına son verilmesi gerektiğini söylemiyorum ve böyle bir şeyi asla tasvip etmiyorum. Zira şer bildiklerimizde hayır, hayır bildiklerimizde şer vardır.


Adem Güneş anlatıyor bir hastası ile hikayesini; Down Sendromlu çocuğu olan bir anne "hiç üzülmedim o doğduğunda" diyor ve devam ediyor "çünkü cennete gitmesi garanti olan bir çocuğun annesiyim." İşte buradan bakabilsek her şey çok daha güzel olacak.
Dindar, samimi bir Müslüman, bu konuda  tevekkül etmenin yeterli olduğunu düşünebilir, haklıdır da. Fakat her insan, her anne-baba bir değil. Kimi aile engelli bir çocukları olduğunda, durumu tebessümle karşılayabiliyor. Aynı şekilde bir başka aile, durum karşısında büyük bir şok yaşayabiliyor, öyle ki bebeği reddetme noktasına kadar gelebiliyorlar. Herkes aynı imana, aynı şuura ve aynı iradeye sahip değil maalesef. Duruma hazırlıklı olma adına, ben bu testlerin yaptırılması gerektiği kanaatindeyim; fakat kesinlikle kürtaj amaçlı değil. Sonuç 'yüksek risk' çıkarsa psikolojik destek alınabilir. Sonrasında bu çocukların eğitim olanakları araştırılabilir. Anne-baba, çocuklarını nasıl yetiştireceklerine dair kitaplar okuyabilir.
Engelli çocuklar, kaybedilmiş çocuklar olmasın. Onları hayata hazırlamamız için daha fazla özene ihtiyacımız var. "Ya bebeğimiz sağlıklı doğarsa boşuna mı araştırmış olacağız" demeyin.Onların da bir hiç olmadığını, boşuna yaratılmadıklarını anlarsınız ve anlatırsınız çocuklarınıza ve yakınlarınıza. Belki sizin sayenizde bir 'özel çocuk' daha hayatın dışına itilmekten kurtulur.


Tuğba Kadiroğlu
http://cocukdurbunu.blogspot.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş